Campania Ziar de Alexa contra Vasu costă 75000
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au menţinut miercuri, 20 mai, decizia Curţii de Apel Cluj şi cuantumul daunelor morale de 75.000 de lei, pe care Liviu Alexa şi colegii săi, le vor achita şefului CS Universitatea Cluj, Ovidiu Vasu, pentru campania menită să-l determine să renunţe la funcţie.
Vasu l-a acuzat pe Liviu Alexa, finanţatorul echipei de la Ziar de Cluj, de campanie dusă împotriva sa, cu scopul de a-i lua locul la conducerea clubului universitar, în urmă cu 3 ani. Potrivit reclamantului, colegii lui Alexa, inclusiv redactorul şef Victor Lungu, au redactat peste 20 de articole defăimătoare, în doar 2 săptămâni, cu conţinut nereal, pentru a-i denigra imaginea şi a-l determina să demisioneze.
Deşi toţi pârâţii au respins acuzaţiile, magistraţii i-au găsit vinovaţi pentru executarea ordinelor lui Alexa şi i-au obligat să achite în solidar daunele morale către şeful CS Universitatea.
Magistraţii Curţii de Apel Cluj menţinuseră în ianuarie 2019, decizia Tribunalului, din iunie 2018, de obligare a membrilor redacţiei Ziar de Cluj, să-i achite daune morale lui Ovidiu Vasu, directorul CS Universitatea, pentru o campanie de presă îndreptată împotriva acestuia, reducând cuantumul acestora.
Completul compus din Denisa Băldean, preşedinta Curţii de Apel şi Valentin Mitea, vicepreşedintele Curţii a redus faţă de instanţa de fond, suma de achitat clubului CS Universitatea, la 25.000 de lei, iar suma de achitat către Ovidiu Vasu, la 50.000 de lei, menţinând celelalte dispoziţii.
Liviu Alexa este lider detaşat al presei clujene de scandal, cu câteva zeci de procese de calomnie pe rolul instanţelor de judecată, majoritatea pierdute. (citiţi aici)
Respinge ca nefondat apelul declarat de reclamanţii V.O.E. şi C.S.”U” Cluj-Napoca împotriva sentinţei civile a Tribunalului Cluj. Admite în parte apelul declarat de pârâţii S.C.C.M.SRL, S.C.P.C.SRL, A.L.D.A., D.G.L, M.F.C. şi L.V.E.M. împotriva aceleiaşi sentinţe, pe care o schimbă în parte astfel: Obligă pârâţii în solidar la a-i plăti reclamantului V.O.E. suma de 50.000 lei cu titlu de daune morale, iar reclamantului C.S.”U” Cluj-Napoca suma de 25.000 lei, cu acelaşi titlu. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei. Cu drept de recurs în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Cluj, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată în şedinţa publică din 29.01.2019.
Magistraţii Tribunalului Cluj l-au condamnat vara trecută, în data de 11 iunie, pe Liviu Alexa, patronul trustului Ziar de Cluj- NCN, împreună cu jurnaliştii publicaţiei, la plata sumei de 200.000 de lei către Ovidiu Vasu, directorul CS Universitatea Cluj, pentru calomnie.
Vasu i-a cerut în instanţă lui Alexa daune morale de 500.000 de lei, după o campanie media de peste 20 de articole, menite să-l facă să demisioneze de la conducerea clubului sportiv universitar, pentru a-i face loc calomniatorului fără studii superioare.
Minuta Tribunalului Cluj
Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii OVIDIU VASU EMILIAN şi CLUBUL SPORTIV “UNIVERSITATEA” CLUJ-NAPOCA, în contradictoriu cu pârâţii CALL MANIA SRL, PAGINA CIUDATULUI SRL, LIVIU ALEXA DORU ALIN, DRAGOTĂ GABRIELA LUMINIŢA, LUNGU VICTOR EUGEN MIHAI, MOLDOVAN FLORIN CONSTANTIN şi în consecinţă: Constată încălcarea de către pârâţi a dreptului la propria imagine, reputaţie şi onoare, prin publicarea cu rea-credinţă a unor informaţii defăimătoare la adresa reclamanţilor. Obligă pârâţii să nu mai publice informaţii neadevărate, care aduc atingere onoarei, demnităţii, reputaţiei şi imaginii reclamanţilor. Obligă pârâţii în solidar să plătească reclamantului Vasu Ovidiu suma de 100.000 lei şi reclamantului Clubul Sportiv “Universitatea” Cluj-Napoca suma de 100.000 lei, cu titlu de daune morale. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţi împotriva pârâtului OLARIU EUGEN IOAN. Cu drept de apel în 30 zile de la comunicare. Apelul şi motivele de apel se depun la Tribunalul Cluj. Pronunţată în şedinţa publică din 11.06.2018.
Victor Lungu s-a documentat cu patronul
Redactorul şef al publicaţiei Ziar de Cluj, Victor Lungu respectiv jurnalistul Florin Moldovan de la acelaşi trust de presă, au afirmat în cursul dezbaterilor, audiaţi fiind în faţa judecătorului de la Tribunalul Cluj, că materialele scrise de aceştia, o opinie, respectiv un pamflet, despre Ovidiu Vasu, managerul CS Universitatea, nu au fost documentate, nefiind necesar.
Procesul intentat de Ovidiu Vasu, managerul Clubului Sportiv Universitatea Cluj împotriva a 5 jurnalişti care i-au denigrat imaginea a început cu interogarea celor doi, urmând să răspundă acuzaţiilor Liviu Alexa, Gabriela Dragotă şi Eugen Olariu.
Ovidiu Vasu le-a cerut lui Liviu Alexa şi administratorilor Call Mania SRL, Pagina Ciudatului SRL şi jurnaliştilor, în solidar, despăgubiri morale în cuantum de 500.000 de lei, jumătate pentru el, jumătate pentru club, pentru cele 21 de materiale de presă publicate în primăvara trecută, ce se constituie, în opinia reclamantului, în cadrul unei campanii de denigrare a imaginii sale, menită să-i provoace şi demisia din cadrul clubului sportiv studenţesc.
Lungu şi-a asumat toate articolele semnate în ziar, cum ar fi Dragan Petricevic: “Ii cer public domnului Ovidiu Vasu sa achite datoria fata de sportive si staff. Sunt 15 premieri pentru 15 victorii muncite. S-a terminat cu mentalitatea de Daciada!” (Citiţi aici) sau Liviu Alexa: “Ovidiu Vasu trebuie să demisioneze. Chem fanii U-işti în ajutor ca să îl dăm jos pentru că a falimentat moral şi sportiv Universitatea Cluj”. DETALII INCREDIBILE (Citiţi aici)
“E material de opinie, nu e anchetă, nu e investigaţie, nu am făcut verificări, nu am obligaţia de a face verificări. Opinia nu presupune verificarea informaţiilor, ancheta şi investigaţia da. În materialul de opinie nu se mai fac verificări şi îţi poţi permite anumite licenţe. Am preluat ca atare opinii ale unor persoane avizate, precum antrenorul Petricevic, Şerban Rădulescu”, a spus Victor Lungu în faţa instanţei de judecată.
Documentare cu patronul subiect
Cât despre sursele de informaţie, Lungu a dezvăluit că legat de afirmaţia privind falimentarea clubului, a stat de vorbă cu Liviu Alexa.
“Am stat de vorbă cu Liviu Alexa, cum a luat clubul, multe alte lucruri, surse publice şi înregistrate, cu excepţia celor care nu se pot divulga”.
Lungu a emis şi un punct de vedere faţă de litigiul dintre directorul clubului şi patronul de presă, ajuns în faţa instanţei.
“Din punctul meu de vedere ar trebui să existe o discuţie între Vasu şi Alexa, în sensul că ei au o problemă. Ei ar trebui să-şi pună întrebări în faţa instanţei”.
Legat de relaţia sa cu Alexa, Lungu a afirmat că este una de colaborare între firma sa şi a patronului de presă şi că poate refuza unele subiecte, cum s-a şi întâmplat.
După ce a spus că nu este necesar să se documenteze pentru o opinie, a revenit, nuanţându-şi poziţia. De fapt s-a documentat, din declaraţiile unor personalităţi, faţă de neachitarea primelor pentru sportive. Nu şi dacă clubul putea achita acele prime. Afirmaţia privind falimentarea clubului a fost făcută de Rădulescu şi Petricevic.
Lungu a mai spus că nu a ştiut atunci că plata primelor putea fi făcută în limita bugetului, buget adoptat abia în luna aprilie.
Întrebat ce s-a întâmplat cu ancheta pe care a anunţat-o, legat de falimentarea clubului, Lungu a spus că poate a demarat-o, a fost dusă la capăt, dar că nu a mai considerat necesar să o publice, pentru că probabil nu merita.
Lungu a mai susţinut că prin materialele de opinie nu a urmărit demisia lui Vasu, ci ca lucrurile să se schimbe în bine la club. Totuşi este de părere că demisia era cea mai onorabilă soluţie, pe care o cereau cei care i-au sesizat despre problemele de la club.
Redactorul şef a mai explicat că redarea dreptului la replică a reclamantului Ovidiu Vasu, în maniera ironică, ţine tot de opinia celui care l-a înregistrat.
Patronul Alexa participă la şedinţele de redacţie
Florin Moldovan şi-a asumat şi el pamfletul “Spânzurătoarea” şi “X şi O”, odată omologate ca sporturi, ar putea deveni noi motive de mândrie pentru conducătorii U Cluj care se laudă cu medaliaţii la scrabble. (Citiţi aici)
Moldovan a răspuns solicitărilor din interogatoriu, că şeful său este redactorul şef Victor Lungu, că patronul Liviu Alexa participa la şedinţele de redacţie câteodată, dar că redactorul alegea forma de publicare a subiectului.
Pârâtul a făcut referire şi la ceea ce l-a inspirat în pamfletul cu spânzurătoarea, respectiv un articol de pe site-ul clubul sportiv. A mai spus că nu vede cum un simplu pamflet putea determina demisia lui Vasu, neavând o astfel de intenţie când l-a scris.
Articolele calificate de reclamant ca fiind o campanie dusă pentru demiterea sa, au apărut în publicaţiile trustului de presă, în condiţiie plasării echipei feminine de baschet U Cluj pe poziţia secundă în ediţia trecută a campionatului naţional, în urma solicitărilor din partea lui Liviu Alexa, adresate lui Ovidiu Vasu de a premia jucătoarele pentru performanţă.
Vasu susţine că Alexa e în conflict de interese
Ce a cerut instanţei Ovidiu Vasu, manager CS Universitatea Cluj
Să constate încălcarea de către pârâţi a dreptului la liberă exprimare şi a dreptului la propria imagine, reputaţie şi onoare prin existenţa unui confict de interese între pârâtul de rang 3 (Liviu Alexa) şi publicaţiile Cluj 100 %, Ziar de Cluj, NCN deţinute de firmele la care Liviu Alexa este acţionar sau administrator, realizat prin emisiunea sau articolele la care s-a cerut demisia subsemnatului Ovidiu Vasu şi prin publicarea cu rea credinţă a unor informaţii neadevărate, defăimătoare la adresa reclamanţilor.
Să oblige pârâţii să nu mai publice opinii sau informaţii neadevărate care să aducă atingere onoarei, demnităţii, reputaţiei şi imaginii reclamanţilor.
Obligarea pârâţilor la plata în solidar de daune morale în cuantum de 250.000 de lei, către reclamantul Ovidiu Vasu şi la plata sumei de 250.000 de lei către Clubul Sportiv Universitatea Cluj.
Procesul de calomnie intentat de directorul CS Universitatea, Ovidiu Vasu, afaceristului media Liviu Alexa a continuat vineri cu audierea profesorului universitar Sorin Grozav, preşedintele Consiliului de Administraţie şi antrenorul Dragan Petricevic. Amândoi au arătat că pârâtul nu îndeplineşte condiţiile minimale pentru a ocupa postul de manager al clubului, pe care şi l-a dorit.
Sorin Grozav a arătat că a fost nevoit să intervină, atunci când Alexa şi-a pus toate slugile din redacţie să atace atât pe Ovidiu Vasu, dar şi clubul sportiv universitar clujean. I-a arătat în cadrul unei întâlniri calomniatorului, că nu este potrivit să ocupe funcţia de director al Clubului Sportiv Studenţesc Universitatea, din simplul motiv că nu deţine studii superioare şi nici nu are experienţă de sportiv de performanţă.
Afirmaţia lui Grozav a fost susţinută şi de antrenorul Dragan Petricevic, care a spus că Alexa poate să dorească să devină orice, de la preşedinte la cosmonaut, dar că nu are ce căuta în funcţia de director al clubului sportiv, din aceleaşi motive invocate de Grozav, lipsa de competenţe.
Ovidiu Vasu l-a acţionat în instanţă pe Liviu Alexa, pentru campanie de defăimare a sa şi a clubului CS Universitatea, din primăvara trecută, cerându-i lui şi jurnaliştilor care au contribuit la cele peste 20 de articole, daune morale în valoare de 500.000 de lei.
Mihai Bacalu
Ziarul lui Alexa are astfel de preocupări ? No, nu cred.
[…] Magistraţii Tribunalului Cluj l-au condamnat vara trecută, în data de 11 iunie, pe Liviu Alexa, patronul trustului Ziar de Cluj- NCN, împreună cu jurnaliştii publicaţiei, la plata sumei de 200.000 de lei către Ovidiu Vasu, directorul CS Universitatea Cluj, pentru calomnie”, potrivit muzicainstantelor.ro. […]
[…] a pierdut şi procesul cu activiştii civici APUC Elek Campania Ziar de Alexa contra Vasu costă 75000 PSD îl are lider absolut la calomnie pe Liviu Alexa Alexa obligat să publice decizia de […]