Percheziţii la firme care recrutează forţă de muncă
Procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sibiu împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Sibiu au efectuat un număr de 39 de percheziții, la domiciliile unor persoane și la sediile a 13 societăți comerciale de pe raza județelor Sibiu, Teleorman și Hunedoara, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave.
La sediile D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sibiu și I.P.J. Sibiu au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 90 de persoane.
Din cercetările efectuate până în prezent în cauză a rezultat faptul că, în perioada februarie 2014 – prezent, în municipiul Sibiu au fost înființate mai multe societăți comerciale, administrate de aceleași persoane, având ca obiect principal de activitate plasarea forței de muncă în străinătate și care în fapt nu au avut niciun moment intenția desfășurării efective a acesteia, ci doar inducerea în eroare a persoanelor de bună-credință, în vederea obținerii de foloase necuvenite.
Astfel, persoanele angrenate în activitatea infracțională au postat anunțuri pe diferite site-uri de profil din România prin care promiteau locuri de muncă în condiții avantajoase în străinătate, convingându-i telefonic pe cei interesați să se prezinte la sediile din municipiul Sibiu unde, contra unor sume de bani cuprinse între 400 – 700 de lei, ofereau garanția găsirii unui loc de muncă pentru cei interesați.
În realitate, persoanele în cauză nu au întreprins nicio activitate în scopul obținerii de locuri de muncă, urmărind doar obținerea de câștiguri ilicite.
În momentul de față s-a stabilit că au fost prejudiciate aproximativ 4.000 de persoane vătămate, de la care au fost încasate ilicit sume de peste 2.000.000 de lei. De asemena, există indicii că, în realitate, numărul victimelor ar fi mult mai mare, de peste 10.000 de persoane.
În urma acțiunilor desfășurate, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor și administrării probatoriului în cauză suma de peste 200.000 de lei, documente, zeci de telefoane mobile și suporturi de stocare.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul IPJ Sibiu, IPJ Teleorman, Hunedoara și al jandarmilor, precum şi al ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Alba-Iulia, SCCO Sibiu, SCCO Hunedoare şi SCCO Teleorman.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția de Operațiuni Speciale.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
DIICOT