Repriza a treia la retrocedări se reia cu arbitrul în poartă
Floriţa Boloş, fostă judecătoare la Ineu a strâns în trei dosare de corupţie, o pedeapsă totală de 18 ani. Aşteaptă în libertate rejudecarea ultimului proces, care pare să calmeze lucrurile.
Renumită pentru sutele de hectare atribuite ilegal unor persoane sau firme interesate, judecătoarea îşi vede de viaţă liniştită. A fost prevăzătoare şi şi-a pus averea la adăpost de recuperatori. Din primii 10 ani de detenţie a ispăşit doar 3 ani. Alţi 7 i-au fost şterşi temporar de Curtea Supremă. Pe bază de motivare incompletă. Şanse de albire totală, la apropierea termenului de prescripţie a faptelor.
Modalitatea de acţiune a lui Boloş era simplă. Nu cita părţile vătămate interesate şi dădea rapid soluţii, ignorând competenţa teritorială, pentru cei care cumpărau cu sutele de hectare, localităţi întregi. Unităţile administrative rămâneau şi fără taxele de timbru. Neştiind de proces, părţile interesate nu puteau uza de vreo cale de atac.
Boloş s-a remarcat prin implicare în dosarul retrocedării localităţii arădene Nadăş, unde a respins la un singur termen, cererea de revizuire a unei decizii judecătoreşti, care viza înstrăinarea a circa 90 la sută din suprafaţa aşezării. La ultimul dosar procurorii au identificat decizii suspecte la o suprafaţă de peste 400 de hectare din extravilanul comunei Zarand.
Prin încălcarea și ignorarea normelor procesual civile imperative în ceea ce privește competența teritorială și fără să existe dovada plății taxelor judiciare de timbru și timbru judiciar mobil, a pronunțat, în cursul anului 2011, un număr de șase hotărâri judecătorești, prin care în mod nelegal, s-a transferat în patrimoniul reclamantului, societate comercială, din cauzele civile respective, dreptul de proprietate asupra a 254 parcele de teren (404,85 ha), situate în extravilanul comunei Zărand, județul Arad.
În primul dosar, cel din 2013, judecătoarea Boloş a fost acuzată că a primit 13.000 lei şi 5.500 euro de la două persoane, pentru a pronunţa sentinţe favorabile. Judecătoarea a fost condamnată în aprilie 2014 la pedeapsa de 4 ani de închisoare, pentru luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi fals intelectual.
În cel de-al doilea dosar, magistratul a fost acuzat de opt fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice, opt fapte de fals intelectual, două fapte de fals material în înscrisuri oficiale şi de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Boloş a pronunţat hotărâri abuzive prin care a împroprietărit cu terenuri (329 de parcele, în total 468,6 hectare) mai multe persoane din cercul său de cunoştinţe. În 31 octombrie 2017 a fost pronunţată sentinţa definitivă, respectiv şapte ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor public, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale şi instigare la săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.