Să prinzi o stea căzătoare cu magul de Sibiu
Episcopul reformat Laszlo Tokes a aniversat un secol de la semnarea Tratatului de la Trianon, în sala de judecată a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde avea întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis. O întâlnire amânată pentru toamnă, pentru întregirea echipei.
Laszlo Tokes contestă retragerea Ordinului Naţional Steaua României în grad de cavaler, din 2016, de către preşedintele Iohannis. Anterior, episcopul contestase fără succes, hotărârea similară a Consiliului de Onoare pentru Ordinul Naţional Steaua României, din 2013. Prima instanţă a respins acţiunea europarlamentarului. Prima întâlnire cu magistratul a dus la o amânare, pentru citarea premierului Orban.
În recurs, petentul a jucat dur, dar a şi înţepat uşor, cu o vagă aroganţă, majoritatea românească şi minoritatea maghiară. Tokes a reclamat împiedicarea apărării la decizia Consiliului de Onoare, avocatul său neputând pune concluzii. Cavalerii Ecaterina Andronescu şi Gabriela Firea au sesizat Consiliul de Onoare, dar nu Cancelaria Ordinelor, cum ar fi fost legal.
Referitor la împiedicarea prezenţei avocatului şi la antepronunţarea celor două graţii, Andronescu şi Firea, Tokes compară Consiliul de Onoare cu nobilimea. Din câte ştiu, nobilimea, care avea drepturi suplimentare, a fost desfiinţată demult.
Apoi reclamantul plusează. Traducerea, bat-o vina. S-a interpretat greşit declaraţia mea de la Tuşnad. A fost greşit tradusă în limba română. Nici vorbă de Protectorat maghiar asupra Transilvaniei. Propunerea sa viza eventuala cooperare româno- ungară, după modelul italo-austriac privind Tirolul de Sud. Am avut în vedere ca cele două guverne, de comun acord, să aibă acest rol de putere garantă.
Tokes recunoaşte că este adeptul autonomiei Ţinutului Secuiesc, dar că nu este cu nimic diferit de programul UDMR, care aface parte din guvernarea românească de bună vreme. Obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc face parte din programul UDMR din 1993.
Petentul mai face o aroganţă şi susţine că se simte discriminat, după ce cavaleri cu condamnări penale nu au fost îndepărtaţi. Ordinul nu a fost retras de la zeci de persoane care au fost condamnate, în frunte cu fostul prim ministru Adrian Năstase.
Preşedintele Iohannis a corectat această discriminare, a ţinut cont de observaţia episcopului şi i-a retras şi fostului premier Steaua României, la scurtă vreme. Năstase a contestat şi el această decizie, iar procesul va începe la toamnă. Fostul premier a declarat atunci, când i-a picat Steaua, că faptele sale nu vor putea fi şterse din cărţile de istorie.
Iohannis ar trebui să topească toate decretele de acordare din perioada 2000-2004, a decoraţiilor Statului Român, inclusiv unor personalităţi străine, contrasemnate de mine, a spus Năstase.