Suveică executată şi evaluată la şapte ani
Un executor judecătoresc a fost acuzat că şi-a însuşit banii confiscaţi, după care i-a transferat de la un client la altul, pentru a ascunde delapidarea. A reuşit câţiva ani să sustragă bani, cumulând prejudicii de peste 2,78 milioane lei.
Costinel Romeo Drăgan a fost condamnat la prima instanţă, Curtea de Apel Craiova, la pedeapsa de 7 ani şi 4 luni de închisoare, pentru abuz în serviciu, delapidare şi gestiune frauduloasă. Nu a recunoscut faptele şi nu a rambursat prejudiciul. Acum încearcă să îşi protejeze numeroasele proprietăţi, pe care le-a dobândit, înaintea deciziei finale de la Curtea Supremă.
Victimele sale numeroase au fost zeci de firme, companii, unităţi administrative, persoane fizice, pensionari MAI, chiar şi jandarmi, cu sume de mii, până la sute de mii de lei. Era extrem de eficient la executarea datoriilor, dar absent când era vorba de redistribuirea sumelor.
Inculpatul a dat explicaţii în faza de urmărire penală, dar a refuzat să ofere o declaraţie instanţei de judecată, uzând de dreptul la tăcere. Apărarea inculpatului a vizat faptul că retragerile în numerar reținute de acuzare ca fiind nejustificate, au fost realizate cu acordul directorului de operațiuni economice din cadrul băncii, sau de către înlocuitorul acestuia, având la bază documente justificative. A mai susținut că la sfârșitul anului, conducerea băncii și serviciul de audit verificau contul respectiv, nefiind sesizate neregului.
Directorul de operaţiuni al BT, Filiala Tg Jiu a precizat cu ocazia audierii în instanță, că niciun angajat al băncii nu avea atribuții de verificare a inculpatului, în sensul de a-i solicita să justifice ridicările în numerar, ceea ce se verifica fiind identitatea pe baza actului de identitate. Se verificau în sistem drepturile acestuia, respectiv să aibă semnătură pe cont și disponibil în cont, după care i se eliberau banii și o chitanță.
Inculpatul a mai susținut că faptele sunt de natură civilă, fiind în prezența unor simple întârzieri în distribuirea sumelor rezultate din executarea silită către creditori, și care au fost justificate datorită derulării procedurilor de executare silită, în condițiile în care au existat contestații la executare, iar executarea a fost suspendată. Sau situații când împotriva acelorași debitori garanți au fost pornite dosare de executare silită, de către mai mulți creditori și astfel sumele recuperate în procedura executării silite au fost împărțite la creditorii de același rang.
Atunci când era prins la telefon, Costinel Drăgan pretexta contestaţii pe rolul instanţelor sau erori, dar în marea majoritate a cazurilor, sumele încasate de la datornici nu erau redistribuite debitorilor, sau erau achitate într-un procent infim. Împotriva sa au fost depuse plângeri penale în anul 2015 şi 2016. Inculpatul a refuzat să predea arhiva activităţii sale.
Executorul penal a avut două perioade distincte de acţiune în afara legii. În prima parte a activităţii infracţionale, 2008- 2012, a oprit banii din calitatea de executor bancar, fiind colaborator al Băncii Transilvania, când i s-au reţinut un număr de 25 de acte materiale. Ulterior a acţionat ca şi executor judecătoresc, prejudiciind până în anul 2015 un număr de 41 de persoane, cu conturi la CEC Bank, Bancpost, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, BRD, BCR, Volks Bank.
Recent a deschis dosare de partaj, prin care încearcă să separe partea soţiei din avere, circa 10 terenuri şi case în Tg Jiu, dar şi un apartament în Bucureşti, pentru a nu ajunge cu totul pe mâna altor executori judecătoreşti, la fel de conştiincioşi ca el.