Vestul sălbatic reconstituit de o familie tradiţională în Maramureşul istoric
În condiţiile în care autorităţile nu au soluţii pentru încadrarea în muncă a boschetarilor, o familie de nomazi a reuşit integrarea lor în cadrul fermei private. Drept plată, au ajuns la închisoare.
Cei 5 bărbaţi ai familiei Covaci, din comuna maramureşeană Recea au fost trimişi recent în judecată, cu acuzaţia de trafic de persoane. Procurorii îi acuză că ar fi obligat mai multe persoane fără adăpost, din zona gării din Baia Mare, să lucreze pe proprietatea lor, la îngrijirea animalelor.
În urma descinderilor din luna iunie a acestui an, poliţiştii au descoperit la familia suspecţilor, câteva persoane obligate să îngrijească animalele. Ancheta a scos la iveală faptul că de mai mulţi ani, erau folosite aici persoanele fără adăpost, să lucreze fără plată. Boschetarii erau luaţi de pe stradă, sau din zona gării şi ademeniţi cu promisiuni de cazare, masă şi plată. La faţa locului, masa şi cazarea deveneau însă deficitare, iar despre plată nu s-a mai spus nimic.
Procurorii au descoperit în urma cercetărilor, că familia şi-a ridicat fără autorizaţie case din chirpici, pe terenul primit în concesiune, de la administraţia locală. Suspecţii au început să deruleze activităţi agricole, dar şi infracţionale, organizând furturi de animale şi de produse agricole. În proprietatea inculpaţilor au fost identificate câteva case, un autoturism, un atelaj şi aproape 30 de cai, asupra cărora a fost instituit sechestru, pentru acoperirea pretenţiilor materiale şi morale ale celor 6 părţi vătămate.
Magistraţii maramureşeni au trimis în judecată, în acest an şi pe suspecţii altui caz de sclavie, un cuplu german şi un oficial de la filiala judeţeană DGASPC. Aceştia sunt suspectaţi că foloseau fonduri provenite de la Statul german, pentru reabilitarea socială a unor infractori tineri, prin metode apropiate de disciplina militară.