Chitaristul Sorin Tudoran a fost evocat de prieteni la Dej
Cartea Amintiri despre Sorin Tudoran, scrisă de fosta prietenă Dorina Rus, a fost lansată la finalul săptămânii, la Muzeul Municipal din Dej, în prezenţa fondatorilor trupei Compact.
Autoarea a strâns de câţiva ani mărturii ale foştilor colegi ai chitaristului de excepţie, care a fost Sorin Tudoran, din trupele la care a colaborat, Chromatic, Roşu şi Negru sau Mondial.
Evenimentul a fost prezentat de către Constantin Albineţ, directorul Muzeului Municipal din Dej, care a evocat contextul politic de deschidere, din anii 70, în care au apărut formaţii de rock progresiv.
Autoarea a mulţumit celor prezenţi, cu precădere fondatorilor trupei Compact, pentru susţinerea morală.
Scriitorul şi diplomatul Virgil Mihaiu a evocat printre altele amintirile sale din Liceul Racoviţă, când a reuşit să obţină prezenţa trupei Chromatic, la balul de absolvire.
Scriitorul şi jurnalistul muzician Radu Ţuculescu a început seria de mărturisiri cu oraşul Reghin, în care şi-a petrecut copilăria alături de reputatul chitarist.
Chitaristul Costi Cămărăşan, fondator al formaţiei Compact, prezent alături de chitariştii Marius Luca şi Cornel Moldovan a evocat şi el personalitatea lui Sorin Tudoran, talentul său artistic polivalent excepţional, valenţele tehnice, dar şi o amintire personală deosebită.
Invitaţii speciali au oferit în finalul evenimentului, înainte de şedinţa de autografe, momente artistice de excepţie, spre deliciul celor prezenţi.
Sorin Tudoran s-a născut în martie 1948 la Reghin. Îşi petrece copilăria pe meleaguri transilvane, fiind atras de muzică din fragedă pruncie. La vârsta de cinci ani cânta la acordeon, la şcoală studiază pianul; apoi, în adolescenţa petrecută la Râmnicu Vâlcea (unde se stabileşte împreună cu tatăl său) va cunoaşte frumuseţea chitarei, marea lui dragoste. Va reveni în Ardeal, la Cluj, la Conservatorul „Gheorghe Dima”. Aici găseşte oameni talentaţi și entuziaşti şi împreună cu ei înfiinţează formaţia Chromatic, cu care clujenii vor face vâlvă la marile festivaluri studenţești ale vremii. Talentul său special îl recomandă pentru festivaluri, turnee, colaborări cu formaţii ca Roşu și Negru și Mondial etc. Devine pe rând producător de amplificatoare, profesor la Şcoala Populară de Artă din Râmnicu Vâlcea… căutând în tot acest timp, cu tenacitate, sunetul absolut!!! În decembrie 1979 pleacă în Germania Federală, stabilindu-se la Frankfurt pe Main, oraşul de care spunea că s-a îndrăgostit şi unde continuă să facă muzică, interesat fiind de tehnicile și tehnologiile muzicale avansate. Drumul și căutările i s-au sfârşit brusc, tot într-o zi de martie, în ziua de 21 martie 2014, aproape de locul unde se născuse, la Târgu Mureş. Atunci și acolo, Destinul a hotărât ca Sorin Tudoran să devină LEGENDĂ.
Mihai Bacalu