Petrecere la aniversarea Rapsodiei Someşane la 45 ani
Un spectacol de zile mari a avut loc vineri seara la Muzeul Etnografic în aer liber, din pădurea Hoia din Cluj, care a marcat împlinirea a 45 de ani de la înfiinţarea formaţiei de muzică şi dansuri populare, Rapsodia Someşană.
Pentru reuşita evenimentului, artiştii au beneficiat de un decor autentic la scară desăvârşită, costume diferite pentru fiecare joc, case tradiţionale din Ardeal, fotolii din fân, viespi în cerdacurile de schimb, o scenă aproape instabilă. Vremea a concurat şi ea, soarele ieşind cu generozitate să afâneze decorul de seară, după ploile însemnate din cursul dimineţii.
Maestrul de ceremonii Victor Bercea, fost director al Casei de Cultură a Studenţilor şi al Ansamblului Folcloric Românaşul, a reuşit prin prestaţiile sale inspirate, să alunge emoţiile inerente evoluţiei pe scena deschisă. Prezentatorul şi-a ales şi o mascotă, pe dansatoarea Delia Sima, născută odată cu ansamblul aniversat.
Cred că locul meu este aproape de jocul popular, unde mă simt împlinită, să pot transmite celorlalţi bucuria cântecului şi dansului, obiceiuri şi tradiţii din moşi strămoşi, a scris Delia Sima în cartea Rapsodiei.
Sonorizarea a fost asigurată de rapsodul George Mariş, ca o serioasă provocare în câmp deschis. În ciuda problemelor cu fluctuaţia curentului electric, spectacolul a fost bine recepţionat de către spectatori.
Încă din fragedă copilărie am cunoscut tainele cântecului, a notat Mariş în cartea Ansamblului.
Instructorii Victor Pop şi Ilie Lung au pregătit un repertoriu complex, cu tot repertoriul ansamblului, din care nu a lipsit Nunta, rodat în cei 45 de ani de existenţă.
Am participat la aproape toate activităţile şi spectacolele susţinue atât în ţară, cât şi în străinătate, promovând folclorul autentic românesc, a scris Victor Pop, în calitate de membru fondator.
Cred că dacă tu, drumeţul clipei care trece, vei gusta sau nu din rodul pomului ce l-ai sădit, este un lucru de puţină importanţă. Important este ca pomul sădit de tine să rodească, a apreciat Ilie Lung prezenţa masivă a tinerilor în ansamblu.
Spectacolul a fost susţinut muzical integral live, de către orchestra dirijată de Radu Sămărtean.
Ca moment deosebit trăit de mine în cadrul ansamblului, pot evoca marea surprindere când, după plecarea domnului Augustin Teglaş, colegii m-au numit dirijorul orchestrei, a rememorat Radu Sămărtean în carte.
Pentru a ne păstra intactă identitatea noastră de români pe meleaguri străine, folclorul a fost şi este, alături de biserică, liantul care uneşte inimile, a consemnat americanul Dorin Gordan, conducător al compartimentului de armonie.
Soliştii vocali şi instrumentişti au ţinut în priză publicul, în perioadele în care dansatorii îşi adecvau ţinuta la momentele coregrafice următoare.
Sunt împlinit şi fericit pentru faptul că toţi cei trei copii îmi calcă pe urme, ducând mai departe muzica noastră tradiţională, a notat liderul soliştilor instrumentişti, taragotistul Marin Paşcalău.
Elena Ghircă, şeful ansamblului, împreună cu maestrul de ceremonii Victor Bercea au primit felicitări din partea autorităţilor şi au remis membrilor ansamblului diplome şi broşura aniversară.
S-a creat cu timpul un adevărat spirit de solidaritate, toţi membrii ansamblului implicându-se activ şi participând la toate evenimentele din viaţa lor, a caracterizat Ghircă atmosfera din cadrul formaţiei.
Invitaţii speciali Ionela Moruţan şi Nicu Novac au încheiat în forţă, cu şlagăre cunoscute, un spectacol care a întrecut aşteptările, în condiţii dificile, nu doar din cauza restricţiilor sanitare.
Prezent la eveniment în calitate de lider al Clubului Cultural al Companiei de Transport Public, Tiberiu Groza a apreciat efortul formaţiei Rapsodia Someşană.
Rapsodia Someşană. O poveste ce se scrie de 45 de ani. Şi chiar mai mult. Cu oameni ai satului românesc crescuţi în respectul datinilor şi obiceiurilor rurale. Iubitori de folclor şi jucăuşi formaţi în şezători şi la “jocul” satului de odinioară. (Citiţi aici comentariul integral)
Formaţia artistică a depăşit 4 decenii de la înfiinţare, sub tutela Companiei de Transport Public, fostul IJTL şi RATUC, având în palmares numeroase festivaluri şi turnee naţionale şi internaţionale.
Ansamblul manageriat de Elena Ghircă, compus din reprezentanţi ai mai multor generaţii, a prezentat dansuri din Transilvania, Joc de arăduit, Fecioresc de pe Valea Chintăului, Jocul fetelor din Crihalma, Joc din Palatca, un obicei de nuntă de pe Valea Someşului, Joc din Banat, pregătite de instructorii Ilie Lung şi Victor Pop.
Orchestra condusă de Radu Sămărtean a susţinut o suită din Transilvania, a acompaniat duetul de viori Raluca şi Georgiana şi pe soliştii Voichiţa Naghi, Raluca Paşcalău, Delia Toderici, Vasile Ghic, Marin Paşcalău, George Mariş, Rareş Paşcalău şi Alex Groza.
Mihai Bacalu