Piesa corală Quarantine este premiată la concursul Dima
Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” organizează Concursul Internațional „Gheorghe Dima”, ediția a XVIII-a, una dintre cele mai prestigioase competiții dedicate tinerilor muzicieni.
Ca urmare a succesului din 2018, ediția din acest an a cuprins o nouă secțiune, cea de compoziție. Astfel, 28 de tineri până în 36 de ani, din 16 țări, s-au înscris; participarea lor a presupus compunerea unei piese pentru cor mixt a capella, pentru 4-8 voci, cu o durată de 3-4 minute, pe un text la alegerea candidatului, într-una din următoarele limbi: română, engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă sau latină.
Duminică, 1 noiembrie 2020, au fost anunțați câștigătorii:
Premiul I (1000 euro): Gerson De Sousa Batista, Portugalia pentru lucrarea Quarantine!
Premiul al II-lea (800 euro): Rolli Cesare, Italia pentru lucrarea Vanitas
Premiul al III-lea (600 euro): Anthony Mondon, Franța pentru liucrarea Metaphors
Juriul a fost alcătuit din profesori și compozitori de la universități de prestigiu:
Adrian Pop, compozitor, Prof. univ. dr., Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, președintele juriului;
Ivan Fedele, compozitor, profesor, Accademia Nazionale di Santa Cecilia (Roma, Italia);
Bruno Mantovani, compozitor și dirijor, director al Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris (2010-2019);
Dan Dediu, compozitor, Prof. univ. dr., Universitatea Națională de Muzică din București;
Cristian Bence-Muk, compozitor, Conf. univ. dr., director al Departamentului Compoziţie muzicală și Dirijat al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Totodată, un eveniment important va avea loc în data de 6 noiembrie, ora 10:00, când distinsul compozitor clujean, Adrian Pop, președintele juriului, va susține un curs de măiestrie online, curs valabil pentru toți candidații înscriși la Concurs, precum și pentru tinerii artiști interesați de „O modalitate personală de abordare a genului colindei în înveșmântare corală contemporană”. Datele de logare sunt următoarele: meeting ID: 814 8032 0870, parolă: 557935.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.