Juristul social liberal ori la bal ori primar la spital
În timp ce procurorii încă măsoară rezistenţa la fum a plămânilor umani şi a prizelor electrice din secţia de terapie intensivă a Spitalului din Roman, care a ars spectaculos, în câteva minute, cu tot cu medici şi pacienţi, apar noi informaţii legate de competenţa fostului manager şi primar.
Una dintre ipotezele vehiculate de anchetatori ar fi mutarea secţiei de terapie intensivă cu un etaj mai jos, deşi nu ar fi existat documente care să permită această mişcare. Lucian Ovidiu Micu era acuzat de lipsă de calificare pentru funcţia de director al spitalului, în care fusese numit de numai o lună.
Venea după un mandat de viceprimar liberal şi unul de primar social- democrat, şi după un război de uzură cu Agenţia Naţională de Integritate. Tocmai acest litigiu a scos la iveală faptul că Micu trecuse multă vreme prin spital, măcar odată pe lună. Fusese membru în Consiliul de Administraţie al instituţiei medicale, în mandatul 2012-2016 şi tocmai pentru acest fapt, ANI reuşise să-l împiedice să continue activitatea profesională la Primărie.
Incendiul izbucnit în secţia ATI din Spitalul Roman a ucis 10 pacienţi pe loc, în luna noiembrie şi alţi 5 ulterior. Medicul care căzuse şi el victimă focului a fost salvat la un spital de arşi din Belgia.
Fostul primar şi director al Spitalului, juristul Ovidiu Lucian Micu primise încă o veste proastă, chiar în ziua incendiului. Pierduse şi cererea de revizuire a deciziei ANI, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care-l declarase incompatibil în urmă cu 4 ani, din cauza prezenţei în Consiliul de Administraţie al Spitalului, în timp ce activa ca viceprimar.
Ca să rămână înmemoria colectivă drept unul dintre juriştii de prestigiu ai Romanului, Micu se poate lăuda şi cu o performanţă demnă de Ordonanţa 13. A fost menţinut ca primar, de către consilierii locali, la iniţiativa unui liberal, în ciuda deciziei definitive de incompatibilitate în care s-a aflat, a justiţiei.