Poliţiştii şi grefierii şi-au încheiat anul la Prefectură
Câteva zeci de poliţişti, poliţişti de penitenciar, militari şi grefieri au protestat în ultima zi a anului, în faţa Prefecturii clujene, faţă de măsurile de austeritate anunţate de premierul Florin Cîţu.
Potrivit publisind.ro, este prima dintr-o serie de acţiuni de proteste sindicale, faţă de măsurile anunţate de premier de menţinere a salariilor la nivelul actual.
Un nou guvern, deci noi abuzuri! Premierul Câțu nu s-a gandit prea mult pana a decis ca eliminarea inechitatilor salariale din sectorul bugetar, care se realizeaza etapizat prin legea 153/2017, „trebuie sa ia o pauza” la jumatatea drumului. O pauza care suspenda aplicarea legii adancind discriminarile si inmultind procesele. Nu conteaza ca pana la alegeri actualul premier se pozitiona contra masurilor de austeritate. A se intelege ca nu asteptam cine stie ce majorari salariale picate din cer ci doar aplicarea legii asumate tot de Guvern si aprobate in Parlament.
Dupa fapta si rasplata! Noi suntem sindicalisti iar pentru noi lucrurile sunt simple. Orice prejudiciere a drepturilor membrilor de sindicat va fi sanctionata prompt si cu forta. Astazi a fost doar prima zi din seria de proteste. Nu conteaza ca este 31 decembrie si ca oamenii sunt preocupati de Revelion. Lipsa unor reactii ferme si rapide reprezinta o incurajare a puterii in lansarea, fara analize sau consultari, de noi masuri care pot afecta drepturi. Taierile sunt cele mai la indemana masuri atunci cand iti doresti mai degraba sa menajezi profiturile si capitalul decat sa ajustezi corect puterea de cumparare a salariatilor care implicit se reflecta si in cresterea productivitatii, indicator a carui valoare a surprins in 2020.
Poate fi relevant paragraful urmator extras din Studiul „Chestiunea productivităţii – controverse şi clarificări” de Ştefan Guga:
Dacă ne uităm la raportul dintre productivitatea muncii şi costurile cu forţa de muncă, costurile cu forţa de muncă sunt atât de reduse în România, încât nici nu se pune problema ca majorările salariale să „ameninţe cu adevărat activitatea economică la nivel macro”. Atfel, pe termen mediu şi mai ales pe termen lung, situaţia se poate schimba, drept pentru care dezbaterea publică trebuie să se reorienteze spre „problema cu adevărat importantă: creşterea productivităţii, şi nu limitarea creşterilor salariale”.
Astazi, mii de politisti si politisti de penitenciare, alaturi de grefieri si salariati tineret si sport precum si din alte domenii ale Federatiei PUBLISIND, au protestat pentru aplicarea legii si pentru un salariu minim decent