Avocat deputat integrat absolut în penitenciar
În timp ce mare parte din barouri protestau faţă de încarcerarea avocatului Robert Roşu, condamnat cu executare în dosarul Ferma regală, un alt avocat pleca spre închisoare. Faţă de primul, Mihail Boldea are un palmares penal de invidiat.
În urmă cu aproape un deceniu, DIICOT Galați a declanșat ancheta în cazurile tunurilor imobiliare în care era implicat Boldea. A refuzat să dea declaraţii şi a dispărut, fiind pionier în moda fugarilor infractori. A fost repede localizat şi adus în ţară din Kenya. Modalitatea de acţiune a avocatului era de revendicare a unui imobil neretrocedat, cu documente false.
Potrivit procurorilor, performanţele lui Boldea se pot evalua în numărul de clădiri, trecute fraudulos de la stat în proprietate privată. Este vorba de un imobil în care fostul proprietar, deşi decedase anterior procesului, era reprezentat în instanţă, de un apărător, care pleda pentru adversari.
Altă revendicare viza un imobil de pe o stradă, cu numele ulterior revoluţiei, care apărea însă cu acel indicativ într-un document interbelic. Şi acest fals a fost demontat de procurori. Alt caz scos la lumină, un proprietar care se încăpăţâna să nu vândă sub preţ, a fost bătut şi a ajuns la azil. Cumpărătorul a sesizat substituţia proprietarului şi a sesizat anchetatorii.
Cel mai mare tun imobiliar a rămas Afacerea „Aviasan”, în care cele 40 ha ale fostului aeroport utilitar de la Galaţi, în valoare de 24 milioane euro, au ajuns în posesia grupării. Aerobaza „Aviasan”, situată la nord de Galați, în comuna Vânători, făcea parte din SC Aviaţia Utilitară SA Tuzla. La Galați, societatea era doar proprietarul construcţiilor, cele 24 ha fiind islazul comunei Vânători. După privatizarea Aviaţiei Utilitare Tuzla, asociații Fitoplant SRL Galați au cumpărat construcțiile aerobazei și au apelat la serviciile lui Boldea pentru a revendica terenul în instanță.
La dosar au fost depuse mai multe documente falsificate, printre care un antecontract de vânzare-cumpărare pe care Mihail Boldea îl semnase în numele Fitoplant cu un oarecare Daniel Severin, un fals reprezentant al Aviației Utilitare Tuzla, care se obliga să vândă cele 40 ha către Fitoplant SRL, la prețul de 300.000 lei. Severin nu avea nicio legătură cu Aviația Utilitară, fiind un tânăr din Brașov care își pierduse cartea de identitate pe Litoral. În numele acestei „fantome” a fost angajat un avocat care a pledat pentru ca grupării să îi fie acordat terenul. Judecătoria Galați a dispus ca Fitoplant SRL să devină proprietara terenului de 40 ha, care a fost împărțit în loturi şi vândut și revândut prin Biroul Notarial „Ciucă şi Asociaţii”.
Mihail Boldea a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunilor de fals și uz de fals, dar a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru participare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Instanța a mai reținut în sarcina sa 14 infracțiuni de șantaj asupra primarului și consilierilor locali din Vânători, care se opuneau luării cu japca a celor 40 ha.
În total, Boldea a fost condamnat la 68 de ani de închisoare. Prin contopirea pedepselor, magistrații au dispus ca Boldea să execute pedeapsa cea mai grea, de 6 ani de închisoare.
În martie 2012, procurorii DIICOT Galați au declanșat ancheta penală împotriva lui Mihail Boldea și a complicilor săi pentru tunuri imobiliare cu imobilele de pe străzile Cuza nr. 43, Domnească nr. 55, Eroilor nr. 1. Dosarul a fost trimis în instanță în martie 2014. Judecătorii au dispus 6 ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat și un an pentru favorizarea infractorului. Instanța a hotărât ca Boldea să execute pedeapsa cea mai grea, la care a adăugat un spor de un an de închisoare, dispunând ca inculpatul Boldea Mihail să execute în final pedeapsa de 7 ani de închisoare, cu executare.
Potrivit publicaţiei cetăţeanul.net, la cinci luni de la eliberarea din arest, pe 4 aprilie 2014, şi-a susţinut doctoratul în Drept Penal, cu lucrarea „Amnistia”, pe care a prezentat-o în faţa unei comisii doctorale compuse din conf. univ. Constantin Sima, prof. Alexandru Boroi, prof. Tudor Amza şi conf. univ. dr. Gabriel Liviu Ispas, decanul Facultăţii de Drept de la Universitatea „Titu Maiorescu”.