Ne-a părăsit inginerul care a bulversat cu petiţii Primăria şi Palatul de Justiţie
Magistraţii Tribunalului au obligat Primăria Clujului, chiar în ajunul sărbătorii de Crăciun, să-i achite pensionarului Radu Marino, suma de câte 100 de lei pe zi, începând din luna septembrie, până la furnizarea informaţiei de interes public solicitate. Se întâmpla în urmă cu 3 ani. Acum la Primărie şi la Tribunal a fost sărbătoare. Marino nu a mai venit să ceară dreptate.
Inginerul Radu Marino, cunoscut pentru implicarea în Dosarul Valiza, alături de Gigi Becali, a fost răpus de o boală nemiloasă, înainte de sărbători. Demersurile sale în justiţie, chiar dacă au dat aparenţa unor excese, peste 1000 de dosare, au rămas fără rezultat. Nu i s-a făcut dreptate.
Radu Marino a cerut accesul la informaţii, în baza Legii 544 din 2001, asupra retrocedărilor posterevoluţionare, care au dus la împroprietărirea unei alte persoane cu un teren, pe Calea Turzii, în urmă cu peste 2 decenii, în detrimentul său. A susţinut ani de zile că Primăria Clujului a refuzat să-i îndeplinească cererea şi că vrea să ascundă beneficiarii reali ai Legii 18, adică pe membrii Comisiei de fond funciar. Este vorba de terenul pe care funcţionează în prezenta reprezentanţa Mercedes.
De cealaltă parte, reprezentanţii municipalităţii susţin că Marino abuzează de lege, având mai multe solicitări repetate, cu acelaşi obiect, deşi i-ar fi răspuns la timp. Totuşi, o parte dintre magistraţi i-au dat dreptate reclamantului şi au sancţionat municipalitatea cu amenzi, pe motiv de tergiversare a răspunsului la petiţiile sale.
Nu toţi judecătorii au înţeles esenţa demersului inginerului Radu Marino. L-au acuzat de abuz de justiţie şi l-au amendat adesea. Pensia clujeanului mergea în mare parte, direct la Administraţia Finanţelor Publice, ca rezultat al acestor sancţiuni.
Radu Marino a privit contactul său cu Justiţia ca pe un demers firesc. Venea zilnic, dis de dimineaţă la instanţă şi aştepta cuviincios să-i vină rândul. Arareori se confesa celor cu care se împrietenise pe holul Palatului de Justiţie. Îi plăcea să discute admirativ despre magistraţii desemnaţi cu dezbaterea dosarelor sale, chiar şi despre cei care îi reînnoiau dispoziţiile de plată. Avea însă topul său de preferinţe, alcătuit pe criterii profesionale, atât cât putea, după aprofundarea legilor retrocedării, ale accesului la informaţii şi ale contenciosului, care i-ar face pe mulţi judecători să roşească.
Minuta Tribunalului Cluj
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul în contradictoriu cu pârâtul Aplică P M C o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, până la executarea obligaţiei stabilite prin Sentinţa civilă nr. 118/2017, pronunţată de Tribunalul Cluj, definitivă prin Decizia nr. 908/2017, pronunţată de Curtea de Apel Cluj.
Obligă pârâtul P M să achite, în favoarea reclamantului, o penalitate în cuantum de 100 lei pentru fiecare zi, de la data de 08.09.2017 şi până la executarea obligaţiei stabilite prin Sentinţa civilă nr. 118/2017, pronunţată de Tribunalul Cluj, definitivă prin Decizia nr. 908/2017, pronunţată de Curtea de Apel Cluj. Respinge cererea în rest, ca fiind neîntemeiată. Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul se depune la Tribunalul Cluj.