Trofeul calităţii în varianta blondă relansează DNA
Vă invităm să ne scrieţi pe adresa redacţiei şi să riscaţi un pronostic privind finalul procesului de corupţie în care sunt implicate personalităţile de mai jos. Condamnare sau achitare. Cei care vor indica corect decizia judecătorilor vor primi un abonament la revistă pe anul 2021.
Noul an ar putea aduce liniştea definitivă în sânul familiei fostului preşedinte Traian Băsescu, odată cu soluţionarea dosarului de corupţie în care sunt implicaţi Elena Udrea, ministrul apropiat şi Ioana Băsescu, fiica acestuia. Procurorii anticorupţie susţin că cele 2 doamne colectau bani ilegal pentru finanţarea campaniei electorale pretidenţiale din anul 2009.
În faţa instanţei, la finalul anului trecut, Elena Udrea, fost ministru PDL al Dezvoltării şi Turismului, a declarat că a finanțat campania electorală din 2009 cu peste 300.000 de euro, din veniturile ei și ale fostului soț și că a fost printre puținii politicieni care au adus „bani personali” în campanie. A contestat susţinerile acuzării, că ar fi exercitat presiuni asupra reprezentanților societăților comerciale.
„În ceea ce priveşte infracţiunea de spălare a banilor, a cărei săvârşire mi se impută, precizez faptul ca am finanţat personal campania electorală din anul 2009, alocând sume totalizând peste 300.000 de euro. Veniturile personale şi ale soţului aferente anului 2009 mi-au permis această finanţare. Cred că sunt printre puţinii politicieni care au adus bani personali la campania electorală şi nu au plecat cu bani acasă“, a susţinut Udrea.
Elena Udrea a negat că i-ar fi cerut vreodată lui Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării, şi lui Ioan Silviu Wagner, fost director general al companiei Oil Terminal, să ceară bani de la persoane sau firme pentru finanţarea campaniei.
Pledoariile finale ale apărătorilor şi acuzatorilor erau incerte, după ce în ultimul moment a apărut informaţia că Elena Udrea ar fi contaminată cu noul virus pandemic. Elena Udrea a fost trimisă în judecată în vara anului 2017, alături de fiica fostului președinte, Ioana Băsescu, și de jurnalistul Dan Andronic în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009.
Elena Udrea, implicată în campania președintelui Traian Băsescu, pentru al doilea mandat la Cotroceni, a fost acuzată de procurorii anticorupție de două fapte de instigare la luare de mită și de cinci fapte de spălare a banilor. Ioana Băsescu, notar public, a fost acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor, iar Dan Andronic de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. În același dosar sunt judecați Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al companiei Oil Terminal.
„Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă”, au arătat procurorii anticorupţie.
Elena Udrea a fost condamnată în dosarul Gala Bute, dar a fugit din ţară înainte de pronunţarea condamnării. Procesul privind finanţarea ilegală a campaniei prezidenţiale a lui Traian Băsescu a început în anul 2017, dar a progresat lent, datorită contactului dificil cu inculpata fugară. Revenită în ţară, Udrea a beneficiat de mai multe amânări în dosar, în perioada grevei judecătoreşti de anul trecut.
În 2019, Udrea şi Andronic au fost trimişi în judecată în dosarul „Hidroelectrica”, al 3-lea proces penal pentru cei doi inculpaţi. Potrivit DNA, în cursul anului 2011, Elena Udrea a acceptat promisiunea făcută de afaceristul Bogdan Buzăianu, prin intermediari, de a primi suma de 5.000.000 de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA.