Curaj Independenţă Carieră Teamă Familie Afacere Femeie
Îşi fac o carieră încercând să treacă peste prejudecăţi. Păstrând sau nu al doilea job, acela de menajeră în familie. Ne-au răspuns fără ezitare provocării noastre, dacă se simt invitate în lumea bărbaţilor, chiar dacă unora li s-a părut subiectul desuet.
Elena Ghircă Să ai curaj să înfrunţi bărbaţi puternici
Dragostea de oameni, sinceritatea şi dragostea pentru ceea ce faci(în cazul meu folclorul). Depinde de domeniul în care vrei să avansezi. Şi de cât sunt de misogini unii, ce consideră că bărbaţii sunt cei mai buni în toate domeniile. Şi de cât de ambiţioasă este acea femeie, care îşi doreşte să avanseze. De obicei, o femeie care vrea să avanseze e şi ambiţioasă şi nu ţine cont de părerea nimănui.
În medicină sunt puţine femei care doresc să obţină un post important de conducere. Cele cărora le place ceea ce fac, nu doresc subalterni, lucrează singure, dar au nevoie de o echipă care să-i fie aproape. De aceea sunt aşa de puţine femei manageri de spitale.
În folclor e cam acelaşi lucru. Unele lucrează cu soţii, dar sunt undeva în umbra lor, chiar dacă practic ele duc greul. Dacă fac cu drag ceea ce fac, vor accepta să stea la umbră, fiindcă altfel vor fi eliminate din competiţie. Bărbaţii se vor folosi în continuare de ele, dar laurii îi vor primi doar ei.
Colegii m-au ales să îi reprezint, poate pentru că sunt la acest ansamblu de la fondarea lui, am reuşit să îi ţin aproape, să le sădesc în suflet dragostea de folclor, le-am explicat că putem face lucruri minunate împreună.
Elena Ghircă, Rapsodia Someşană
Oana Murariu Un echilibru între cele 2 sexe este necesar
Cam dintotdeauna când s-a rostit noțiunea de „parlamentar” și, în urmă cu mai mulți ani chiar și cea de „avocat”, ne-a venit în minte un domn în costum, pregătit să țină piept diferitelor probleme ale societății și să vină cu soluții pentru acestea. Iată că astăzi numărul femeilor care ocupă funcția de parlamentar (fiindcă situația doamnelor care devin avocați este cât se poate de clară, fiind chiar predominantă în ultimii ani) este într-o continuă creștere, iar în opinia mea acest lucru se traduce printr-o componentă de conștientizare și asumare aflată in crescendo.
Punctul de vedere al femeilor într-o societată modernă este unul extrem de important și relevant, iar vocea noastră, a doamnelor, trebuie să fie făcută auzită. Cred că felul nostru de a fi poate fi determinant în situații cheie, în negocieri și în proiecte importante. În opinia mea, un echilibru între cele două sexe este atât de necesar pentru buna funcționare a instituțiilor și a statului, încât n-ar trebui să mai fie vorba despre existența lui în sine, ci despre cum anume facem să îl punem în practică în mod cât mai firesc.
M-ați întrebat despre secretul reușitei „într-o lume a bărbaților”. Eu sunt de părere că activitățile societății moderne nu mai marchează de mult strict o lume rezervată bărbaților, ceea ce este cât se poate de firesc. Femeile au rolul lor în gestionarea problemelor complexe și, în opinia mea, sunt situații pe care o doamnă le poate soluționa mult mai rapid și eficient, la fel cum se întâmplă și viceversa.
În orice domeniu, secretul implicării este să faci ceea ce îți place. Dacă acel lucru sau acea profesie ți se potrivește, dacă ai ceva de spus și ai niște principii pe care te bazezi, cred că lucrurile vor funcționa întotdeauna bine. Personal nu cred neapărat că există secrete, ci mai degrabă că este vorba de implicare. Eu m-am străduit dintotdeauna să fac lucrurile să se miște, indiferent de locul unde m-am implicat. Mi-am valorificat timpul cât de eficient posibil, ceea ce în cazul meu a funcționat foarte bine. Am luat fiecare lucru etapă cu etapă, proiect cu proiect, iar astfel am ajuns în punctul în care mă regăsesc astăzi.
Avocat Oana Murariu, deputat USR
Lucia Cojocaru Miza femeii de carieră este independenţa financiară
Sigur că mă revolt când citesc statisticile care arată că femeile sunt subreprezentate în funcțiile de decizie din mediul administrativ și antreprenorial, sau cele referitoare la decalajul de salarizare dintre femei și bărbați, încă existent chiar și în UE. Dar opinia mea în această privință este destul de conservatoare.
Sunt de părere că miza femeii de carieră ar trebui să fie strict independența economică. Asta pentru că bărbatul nu e tocmai sigur, te poate lăsa când ai mai multă nevoie de el. Iar într-o familie monoparentală, care pe deasupra mai are și resurse financiare insuficiente, viitorul copiilor devine precar. La asta trebuie să se gândească femeia, asta trebuie să fie provocarea ei, atunci când alege să urmeze o carieră de profesoară, de avocată sau de medic, iar nu la alinturi de genul „femeie de succes”.
Să lăsăm bărbaților infatuarea și parvenitismul. Noi să rămânem practice și lucide. Da, avem nevoie de o profesie și mai ales de o bună pregătire în profesie, pentru a ne păstra locul de muncă și pentru a nu recurge la compromisuri pentru avansul în carieră. Atât. Restul sunt mituri urbane: că trebuie să fim mai bune decât bărbații, că trebuie să ne impunem proiectele împotriva tuturor, că ne-am născut învingătoare etc. Totul se face cu măsură și în limita posibilului.
Putem sacrifica acuratețea menajului, nu ne vom propune ca odată ajunse acasă, să ne cantonăm în bucătărie, dar în niciun caz nu vom face rabat la îndatoririle de mamă, pe considerentul că „doar nu l-am făcut numai eu”. Mama nu poate fi înlocuită de nimeni și de nimic.
Lucia Cojocaru, Sindicatul Învăţământului Preuniversitar
Cristina Ciora Pop Nu trăim într-o concurenţă cu bărbaţii
Nu sunt ferm convinsă că trăim într-o lume dominate de bărbați. Cred însă, că atât femeile, cât și bărbații au anumite atribuții și funcționează diferit .
Femeilor le stă bine să fie mame, să fie delicate, feminine, să aibă clasă, să creeze, să decoreze, să cânte la pian, să mângăie, să danseze, să înalțe.
Bărbații dețin alte calități. Consider că fiecare strălucește în lumea lui.
Am văzut într-un aeroport o femeie care comanda și mi-am spus că e atât de trist că s-a debarasat de finețea și frumusețea ce o caracterizează pe o femeie, de susurul care îi dă culoare.
Totuși, unui bărbat îi stă bine să comande.
Dacă fiecare își cunoaște rostul, vom asista la o conviețuire într-o perfectă armonie. Dacă nu, ne vom plânge că lumea e dominată de bărbați.
Dar mama de ce vrea să domine lumea? Universul ei perfect este familia. ”Mâinile care au mișcat leagănul, au mișcat lumea”, spunea Abraham Lincoln.
Nu este acesta cel mai frumos mod al femeii de a domina lumea, de a forma caractere frumoase si de a mângăia? De ce să fim ceea ce nu am fost destinate a fi?
Nu trăim intr-o concurență continua cu bărbații.
Fiecare domină în lumea lui, acolo unde a fost așezat să funcționeze și să lumineze pentru el și pentru cei din jur. Nu dominăm, ci luminăm la adevăratele potențiale.
Cristina Maria Ciora
Ramona Mirabela Mocian
Perseverența de a rămâne mediatorul propriilor provocări, sau altfel spus, orice conflict cu bărbații, personale ori profesionale, au o soluție amiabilă dacă “te pui și în papucii celuilalt”.
Mediator Ramona Mirabela Mocian
Dorina Rus După serviciu femeile aveau al doilea job ca menajeră acasă
Avantajul sau dezavantajul de a fi femeie? Acum, privind la anii tinereții ”cu mintea mea de-acum”, constat ca mentalitatea vremii genera discriminări.
Munceam 8 ore la serviciu, iar la întoarcerea acasă te astepta un al doilea job ca menajeră, bucătăreasă, lecții cu copiii, etc., în timp ce domnii soți considerau că toate acestea intră în atribuțiile nevestei!
La fel considerau si mamele/ soacrele, care fuseseră casnice si care nu înțelegeau ce inseamna sa te duci la un program fix si riguros, ba sa mai ai si o carieră pe rol. Dupa ’89 o altă formă de discriminare era îndreptată împotriva tinerelor mame, patronii ferindu-se sa angajeze femei însărcinate sau cu copii mici.
Cu toate-acestea, numărul mare de femei de succes pe care le cunosc, demonstrează că femeile își pot construi o carieră, indiferent de piedici si mentalități! Care mentalități oricum s-au schimbat si asta se vede !
Dar am lucrat multi ani într-un combinat chimic. Era muncă multa. Si bărbați multi cu grade de educație diferita. Am lucrat la laborator, singura secție de femei. Bărbații erau majoritari, dar era industrie chimică, nu industrie de confecții si tricotaje
Pe vremea comunismului stiti bine ca erau femei cam peste tot: gen strungar, operator chimist etc. Bărbații erau de regulă mai bine platiti. La laborator erau doar femei si sefii erau femei.
În alte sectoare erau ambele sexe. Am avut sefi bărbați mai tarziu, în asigurari. Dar aici nu m-am simțit dezavantajata de faptul că sunt femeie. Fără discuție ca se pot promova femei.
În contextul actual fetele tinere sunt mai focusate pe cariera decat eram noi! Se căsătoresc și fac copii mult mai tarziu, cariera este prioritara pentru cele cu studii superioare în special.
În România nu cred ca se poate vorbi la ora actuală de o discriminare fățișă! Cred ca sunt doar cazuri izolate!
Sunt domenii în care a fi femeie garantează o ascensiune mai rapida. În vânzări, de pildă, conteaza o înfățișare plăcută, o persoană amabilă și binevoitoare.
Dorina Niculina Rus
Alice Oriana Popa Tact răbdare disciplină
O conduită profesională ireproșabilă, tact, răbdare, disciplină. Toate acestea sunt cerute atât bărbaților, cât și femeilor care îmbracă uniforma Poliției Române, dar, în cazul doamnelor și domnișoarelor, poate că nivelul de empatie este mai mare. Empatie față de problemele cetățeanului, dar și față de partenerul de echipă de la serviciu.
Alice Oriana Popa Şcoala de Poliţie
Gabriela Rădoi Leş Nu te teme să vorbești dacă ai ceva de spus
O invitație neașteptată de a scrie un text despre ”avantajul sau dezavantajul de a fi o femeie dornică să construiască o carieră într-o lume dominată încă de bărbați„ mă așează in fața laptopului. Și stau aici de mult, căutând argumente, exemple, citate motivaționale și, realizând în final că subiectul îmi displace, pentru că îmi pare o temă mult prea dezbătută, atât de mult încât devine desuetă.
Și totuși. Carieră. Să vorbim, așadar, despre carieră.
Potrivit dicționarului limbii române, avem descrierea de mai jos:
CARIÉRĂ2, cariere, s. f. Profesie, ocupație; domeniu de activitate; timp cât cineva lucrează într-un anumit domeniu. ♦ Etapă, treaptă în ierarhia socială sau profesională. ♦ Poziție în societate, situație bună. [Pr.: -ri-e-] – Din fr. carrière.
Așadar, ținând cont de definiția de mai sus, am să mă refer aici la carieră pornind de la ideea că ești o femeie care are o pregătire sau se pregătește într-un domeniu și care dorește să urce pe scara ierarhică și/sau social.
Acestea fiind spuse, restul vine, cumva, de la sine. Dacă vrei să fii o femeie de carieră, de succes, să ajungi să contezi într-un anume context, considerat de tine important, atunci nu-ți rămâne decât să-ți sufleci mânecile și chiar să devii acea femeie. Și așa, cu mânecile suflecate, să ai mereu în minte că trebuie să ții fruntea sus, să strângi din dinți când te doare, să aștepți și să accepți situații complicate, controversate, tulburătoare sau înălțătoare.
Când pornești la drum, să nu uiți că vei lucra cu oameni, care au și ei motivațiile lor, de care va trebui să ții cont. Când pornești la drum, ai putea să te uiți cum au făcut altele, sau alții. Cu siguranță ai ce invăța. Cu toate astea, nimeni nu-ți va da puterea și încrederea de care ai nevoie ca să-ți îndeplinești visul, nimeni altcineva decât tu însuți. Așa că privește în interiorul tău și construiește acolo fundația drumului tău.
Cunoaște-te bine. Fă în mod repetat exerciții de sinceritate: care îmi sunt vulnerabilitățile, care îmi sunt punctele tari? Ce simt că mă rănește, ce simt că mă face mai puternică? Ce mă face să plâng, ce mă face să zâmbesc? Care e, de fapt, motivația mea? Vreau să dovedesc ceva, cuiva, sau vreau să îmi arăt mie că pot, pentru că știu că merit? Nici o motivație nu e greșită, atâta timp cât iți dă un scop și ține aprinsă o flacără. So, go for it, baby.
Totuși, în drumul tău, nu uita câteva aspecte importante: din viața ta vor face parte copiii, soțul, părinții sau prietenii. Fiecare cu nevoile lui. Și trebuie să știi de la bun început și să înveți să trăiești cu asta: nu vei putea fi lângă ei întotdeauna când te vor striga. Pe rând, într-un fel sau altul, toți vor avea nevoie de atenția ta. Pune mereu în balanță ce e mai important într-un anume moment: ședința de lucru, întâlnirea de afaceri sau drama fiicei îndrăgostite, jocurile nesfârșite pe calculator ale fiului tău, invitația la cină a soțului tău sau căzătura din baie a mamei tale. Pentru toate astea trebuie să te pregătești, pentru că, mai devreme sau mai târziu, se vor întâmpla. Indiferent de deciziile pe care le vei lua, toate vor avea costuri. Fii pregătită pentru asta. Dacă poți.
Așteaptă-te să întâlnești bărbați (și femei) de toate felurile: educați, respectuoși, atenți, grobieni, mai mult sau mai puțin echilibrați. Bărbați (sau femei) care te iau în serios și alții (altele) care nu te iau în serios. Dar, pentru că ești o femeie sigură pe ea, aceste aspecte nu te interesează. Ei au treaba lor, tu pe-a ta. Vezi-ți de treaba ta, de drumul tău, cu seriozitate și dedicare. Pentru că dacă ești bună în ceea ce faci, mai devreme sau mai târziu, toți vor recunoaște și accepta asta. Și încă ceva: nu te teme. Nu te teme să vorbești dacă ai ceva de spus, nu te teme să întrebi dacă nu înțelegi. Nu te teme să iei partea unui coleg nedreptățit. Orice gest de omenie nu rămâne nerăsplătit și nu trece neobservat. Fii autentică, fii reală. Viața e despre și cu oameni reali, așa ca tine. Nu uita asta niciodată.
Când e vorba de afaceri, leadership sau, de ce nu, politică, cel mai bine ar fi să uiți că ești femeie. Fii doar o bună profesionistă și un caracter puternic. Fii cumpătată, fii empatică și fi umană. Nu bârfi. Nu jigni. Poți mai mult de-atât. Fii echilibrată. Cunoaște-te bine. Fii onestă cu tine mereu și mereu și mereu. Privește-te des în oglindă și vezi dacă-ți (mai) place de tine. E foarte important. Și apoi mergi înainte, mergi mai departe.
Nu găsesc nici un punct slab în faptul de a fi femeie nici în afaceri, nici în corporații, nici în politică. Dimpotrivă. Iar acest aspect va avea atâta importanță câtă îi dai tu. Pentru că problema e la noi, care acceptăm cumva, tacit, implicit și perpetuu, că suntem femei, deci s-ar putea să avem un start prost.
Nu, doamnelor, nu avem nici o problemă, decât cele inventate de alții și lăsate nouă moștenire. Uitați-vă în lume, de la guverne, administrații, corporații sau mici afaceri, cât de mult s-au schimbat lucrurile în ultimii ani. Câte femei au crescut și au ajuns în poziții cheie, pe care le-au onorat cu discernământ și forță. Așadar, vă spun: dacă aveți un vis, un drum care vă inspiră și vă face să vibrați, nu ezitați, pentru că nu există nici un motiv exterior de nesurmontat, și nimic nu vă poate împiedica să deveniți cea mai bună versiune a voastră. Să fiți iubite!
Gabriela Rădoi Leş
Bianca Bucur Fie familie perfectă fie afacere perfectă
Mi-ar fi plăcut să am o carieră perfectă. Așa cum mi-aş fi dorit să am o familie perfectă. Asta visam la 20 de ani, doar că mi-au trebuit încă 25 de ani să înțeleg că poți să ai fie familie perfectă, fie afacere perfectă, dacă ești femeie!
Spun asta și susțin pentru că, dacă ma nășteam bărbat, aveam timp sa îmi construiesc afacerea de 1000 de puncte, timp în care soția frumoasă și deșteaptă se ocupa sa îmi formeze familia perfecta! Revenind cu picioarele pe pământ, lumea asta reală în care ne trezim la 6.00 dimineața, ducem copiii la şcoli, facem cumpărături, ajutăm la teme, ne ducem la coafor, toate pe lângă fool jobul carierei pe care trebuie să ne-o susținem … este a bărbaților!
Cred și susțin cu tărie în secolul douăzeci și unu, că lumea afacerilor este a bărbaților, ei au timp să facă afaceri de succes, sa găsescă soluții în momentele de criza ale afacerii și tot ei să o crească împreună cu partenerii lor – bărbaţi – de afaceri! Cariera de succes este pentru individul singur, puternic, sănătos la corp și la minte.
Da, poate fi femeia puternică, sănătoasă la corp și la minte, dar ea niciodată nu e singură. Și nu poate fi singură, pentru că ea este creată sa iubească, să ocrotească, să dăruiască și să empatizeze. Cu alte cuvinte, iubesc că sunt femeie, iubesc femeia (a nu se înțelege greșit), dar ei îi stă atât de bine să ,,împrăștie” bucuria și fericirea pentru care a fost creată, nu să stea în faţa consiliului de administrație fără zâmbet, cu telefonul mereu cu apel în așteptare!
Și totuși, în lipsa unui bărbat care să îți crească afacerea perfectă la care visai, încerci să răzbați în fiecare domeniu cât poți de bine, dar niciodată perfect! La mulți ani femeie, în luna ta, și fă-ți timp cât mai des sa împrăștii fericirea și bucuria pentru care ai fost creată !
Jurist Bianca Bucur
Axenia Şova Tot mai multe femei la Comisia Europeană
Eu consider depașită preconcepția că lumea business-ului e încă o lume a bărbaților. Statisticile arată că în ultimii ani, la nivelul Comisiei Europene a existat o creștere de 400 % a ocupanței posturilor de conducere de către femei.
De la prima revoluție feministă, lucrurile au evoluat și bărbații au început să accepte faptul că femeile în funcții de conducere nu sunt o competiție, ci că pot să se completeze reciproc și să atingă obiective mărețe împreună.
Asocierea dintre bărbați și femei în funcții de leadership rezultă într-o diversitate mai bogata de opinii și idei. Ambele sexe au avantajele și dezavantajele lor, atunci când vine vorba de a lua decizii și a le pune în practică, însă asocierea ideilor și a acțiunilor s-a dovedit a fi optimă.
Raportul de putere se înclină în favoarea celui mai bine pregătit, mai bine educat și cu o capacitate mai dezvoltată de a-și pune în practică ideile, trăsături care țin mai degrabă de personalitate, nu de sex.
Axenia Şova, marketing officer
Grupaj realizat de Mihai Bacalu