Poliţiştii bistriţeni au fost condamnaţi cu suspendare
Magistraţii Curţii de Apel Cluj au menţinut vineri condamnările la care au fost supuşi în Tribunalul Maramureş, poliţiştii bistriţeni Ovidiu M, fost şef IPJ Bistriţa, Roberto H, şef al Poliţiei Rutiere şi Leon C, şeful Poliţiei Năsăud, de 2,8, respectiv câte 3 ani cu suspendare, pentru abuz în funcţie.
Respinge ca nefondate apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie– Serviciul Teritorial Cluj şi inculpaţii M. I. O., H. R. E. şi C. L. A., împotriva Sentinţei penale a Tribunalului Maramureş.
Procurorii DNA i-au acuzat pe cei 3 poliţişti cu funcţii de conducere, de ascundere a unor evenimente rutiere grave.
Respinge solicitarea de constatare a nulităţii absolute a interceptărilor convorbirilor telefonice autorizate şi a proceselor-verbale de redare a acestora. 1. Condamnă pe inculpatul M.I.O. pentru săvârşirea infracţiunilor de: abuz în serviciu, în formă continuată, (5 acte materiale – pct. 1, 4, 6, 8, 63 din rechizitoriu) la pedeapsa de la pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat), pe o durată de 2 ani. se va dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani şi 8 luni închisoare, pe un termen de supraveghere de 4 ani. pe durata termenului de supraveghere, inculpatul M.I.O. va respecta măsurile de supraveghere, să se prezinte la Serviciul de probaţiune Bistriţa Năsăud, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. inculpatul M.I.O. va respecta obligaţia de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune Bistriţa Năsăud sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. inculpatul Mureşan Ioan Ovidiu va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii la o instituţie publică din municipiul Bistriţa, respectiv Primăria Municipiului Bistriţa, Serviciul Public Ambient Urban sau Direcţia Poliţiei Locale Bistriţa, pe o perioadă de 60 de zile, instituţia şi tipul de activitate vor fi stabilite de serviciul de probaţiune. achită pe inculpatul M.I. pentru infracţiunile de : instigare la abuz în serviciu, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, instigare la uz de fals, în forma participaţiei improprii. Ridică măsura sechestrului asigurător instituit la data de 12.02.2015 asupra cotei de 1/2 din dreptul de proprietate al imobilului – locuinţă situată în ….Dispune restituirea către proprietar a documentelor şi anume a cărţii de identitate şi a certificatului de înmatriculare ale autovehiculului JEEP CHEROKEE .
2. Condamnă pe inculpatul H.R.E. pentru săvârşirea infracţiunilor de: abuz în serviciu, în formă continuată, (30 acte materiale – pct. 1, 4, 10, 12, 13, 14, 18, 20, 22, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 33, 34, 35, 36, 37, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 din rechizitoriu), la pedeapsa de 3 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat), pe o durată de 2 ani. se va dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare, pe un termen de supraveghere de 4 ani. pe durata termenului de supraveghere, inculpatul H.R.E. va respecta măsurile de supraveghere, respectiv:să se prezinte la Serviciul de probaţiune Bistriţa Năsăud, la datele fixate de acesta;să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. inculpatul H.R.E. va respecta obligaţia de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune Bistriţa Năsăud sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. inculpatul va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii la o instituţie publică din municipiul Bistriţa, respectiv Primăria Municipiului Bistriţa, Serviciul Public Ambient Urban sau Direcţia Poliţiei Locale Bistriţa, pe o perioadă de 100 de zile, instituţia şi tipul de activitate vor fi stabilite de serviciul de probaţiune. achită pe inculpatul H.R.E. pentru infracţiunea de instigare la abuz în serviciu.
3. Condamnă pe inculpatul C.L.A. pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în formă continuată, (14 acte materiale – pct. 42, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 54, 55, 56, 58, 59, 61, 63 din rechizitoriu), la pedeapsa de 3 închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat), pe o durată de 2 ani. se va dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 închisoare, pe un termen de supraveghere de 4 ani. pe durata termenului de supraveghere, inculpatul C.L.A. va respecta măsurile de supraveghere, respectiv: să se prezinte la Serviciul de probaţiune Bistriţa Năsăud, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. inculpatul va respecta obligaţia de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune Bistriţa Năsăud sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. inculpatul C.L.A. va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii la o instituţie publică din municipiul Bistriţa, respectiv Primăria Municipiului Bistriţa, Serviciul Public Ambient Urban sau Direcţia Poliţiei Locale Bistriţa, pe o perioadă de 100 de zile, instituţia şi tipul de activitate vor fi stabilite de serviciul de probaţiune. achită pe inculpatul C.L.A. pentru infracţiunea de efectuarea de operaţiuni comerciale, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia îndeplinită, în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.
4. achită pe inculpatul C.P.M. pentru infracţiunea de abuz în serviciu prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000, raportat la art. 297 alin. 1 Cod penal.
5. achită pe inculpatul S.V. pentru infracţiunile de: fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals în declaraţii instigare la fals material în înscrisuri oficiale
6. achită pe inculpatul M.M.M. pentru infracţiunea de abuz în serviciu.
7. achită pe inculpatul B.D.F. pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă, în formă continuată, (2 acte materiale). Constată că, în cauză, persoana vătămată Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bistriţa Năsăud nu a solicitat despăgubiri reprezentând daune materiale.
Respinge pretenţiile civile formulate de partea civilă R.M.G. precum şi pretenţiile civile formulate de A.J.F.P. BISTRIŢA NĂSĂUD.
dispune arhivarea împreună cu dosarul cauzei a suporturilor materiale înregistrate în Registrul privind mijloacele de probă ale Tribunalului Maramureş la poziţia 102/2018, după rămânerea definitivă a hotărârii. obligă inculpaţii M.I.O., H.R.E., C.L.A. să plătească câte 10.000 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului.