Trăiască presa dependentă de panica cea guvernamentală!
Ziua Mondială a Presei nu putea trece neobservată. Din păcate pentru confraţi, nu prea avem ce sărbători în această luni, 3 mai. Exceptând sărbătorile pascale.
Moda compromiterii jurnaliştilor incomozi, concepută de Iliescu, prin sociologul grupului toxic de la Cluj, a fost continuată cu succes de către Băsescu. Ne-au clasificat ca ameninţare la adresa securităţii naţionale. Iohannis şi guvernul său au continuat procesul, finanţând campania de panicare pandemică. Compromitere indirectă. Aparent binefacere. Să fii surd şi orb, să nu auzi îndemnurile la boicotul televiziunilor de ştiri. Concurs naţional de promovat morţi covidaţi.
Îndepărtarea lui Voiculescu de la Sănătate a readus în discuţie finanţarea panicii. Premierul Cîţu a confirmat solicitarea fostului ministru, dintr-o şedinţă de Guvern, de a redirecţiona spre Sănătate banii de creat panică prin presă. Sunt doar facturi restante de anul trecut, a pretins Cîţu, după ce l-a refuzat şi l-a îndepărtat pe curajos. Campania de produs panică merge unsă în continuare.
S-au fript cu propria campanie. Nici nu au ştiut la început ce i-a lovit la deschiderea urnelor. Doar după ce au pierdut alegerile parlamentare, liberalii au înţeles marea tâmpenie comisă cu închiderea bisericilor şi a cimitirelor, a şcolilor şi teatrelor, promovată cu sârg, pe bani, de jurnaliştii frumoşi şi liberi. Dreapta politică încearcă astfel, acum, cu permiterea slujbelor pascale, în ceasul al 12-lea, să-şi alinieze şi armata preoţilor, după ce robinetul închis al PSD, ameninţă să ruginească nereformat în opoziţie, ani buni.
Presa este deja aliniată. Cititorii şi telespectatorii au înţeles repede, faptul că finanţarea guvernamentală a statisticilor morbide nu a fost total dezinteresată. Mită pe faţă, sau taxă de protecţie? De am avea procurori adevăraţi. Să dai bani să joci obiectiv. Ca în dosarul Valiza. Cât mai emoţionant, cu poveşti de morţi cât mai penetrante. Oare cum arăta presa fără banii de coşniţă pentru moguli? Dacă politicienii îşi cunosc bine interesul de a-şi subordona cronicarii pe termen lung, proprietarii de gazete şi televiziuni, dar şi formatorii importanţi de opinie, îşi freacă bucuroşi mâinile că au mai supravieţuit un an, într-o lume cu o media rămasă în urma societăţii informatizate, în care bloggerii ne-au depăşit deja cu o audienţă de invidiat.
Din păcate, deşi pandemia îşi consumă ultimele resurse de oxigen, presa independentă, învăţată şi dopată cu banul public, presa de care ar trebui să se teamă orice administraţie, nu a înviat din somnul virusat, cum a făcut-o de două milenii mântuitorul. Pare să rămână încă în duet, cu baronul bonom de la Palatul Victoria.
Cel mai probabil, starea de compromis cu finanţarea mascată, între o mare parte a presei şi putere va continua. În mesajul său cu ocazia Zilei presei, premierul Cîţu anunţă că doreşte să menţină moştenirea predecesorului, fără să precizeze cât de dezinteresat este preţul corect plătit de Guvern, al informării populaţiei, în scopul aflării adevărului.
Vă rog să fiţi în continuare parteneri în acest efort comun al informării corecte şi al responsabilizării românilor, de a se vaccina în număr cât mai mare, pentru a ne întoarce la normalitate. Vă doresc să rămâneţi mereu liberi, de partea adevărului şi binelui public, independenţi, să informaţi corect opinia publică, le-a transmis jurnaliştilor Florin Cîţu.
Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, iniţiatorul campaniei de finanţare a mogulilor de presă, şeful (încă) de partid al premierului, nu a rămas dator şi a ţinut să le arate presarilor, că le-a urmărit evoluţia sarcinilor trasate în parteneriat, fără să precizeze efortul bugetar consistent.
Le mulțumesc astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a libertății presei, tuturor jurnaliștilor care, de mai bine de un an de zile au ajutat la informarea corectă privind evoluția epidemiei cu noul coronavirus și, prin exemplele date, au ajutat ca populația să respecte măsurile autorităților. Le transmit respectul meu, pentru munca făcută cu pasiune și profesionalism, uneori cu riscul de a se îmbolnăvi, în interesul public și pentru apărarea sănătății românilor. Libertatea de exprimare și libertatea presei reprezintă un drept garantat de Constituție și o garanţie a democrației din țara noastră. Le urez tuturor reprezentanților mass-media succes în misiunea lor de a informa corect.
Grosul banilor din Guvern s-au îndreptat în ultimul an, în perioada pandemiei, către televiziuni şi ziarele naţionale. Publicaţiile locale au primit doar firimituri sau nimic, fiind condiţionate de audienţă. Jurnaliştii din Asociaţia Profesioniştilor din Presa Clujeană APPC recunosc eroarea pe care o comite puterea, prin subvenţionarea pe criterii politice a presei.
Pandemia de COVID-19 a adâncit criza în care se afla presa, în special, cea locală. Veniturile din publicitate au scăzut dramatic și, există toate șansele ca această tendință să continue. În condițiile în care multe companii lovite de efectele colaterale ale crizei medicale au renunțat la publicitatea în presă, există pericolul ca cele mai importante surse de venit să rămână fondurile care se distribuie pe criterii politice. Riscăm ca jurnaliștii să devină simpli purtători ai mesajului oficial al autorităților, presa pierzându-și astfel funcția de „câine de pază” al democrației, se susţine în comunicatul APPC.
Mihai Bacalu