George Petean şi Ştefan Pop revin acasă să deschidă Opera
Opera Națională Română din Cluj-Napoca își redeschide cu entuziasm porțile sâmbătă,15 mai 2021, ora 19:00, în cadrul programului-pilot inițiat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și Ministerul Sănătății, pentru relansarea activității sectorului cultural-artistic în condiții cât mai relaxate. Proiectul se bucură de sprijinul necondiționat al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Proiectul-pilot permite strict accesul spectatorilor vaccinați cu schema completă contra virusului COVID-19 și de la al căror rapel a trecut o perioadă de cel puțin 10 zile.
Cortina se ridică cu o operă în concert, prezentată în premieră: FAUST de Charles Gounod, cu o distribuție de talie internațională ce îi titrează ca invitați speciali pe tenorul Ștefan Pop, basul SzaboBalint și baritonul George Petean.
La un an de la închiderea sălii de spectacole, suspendarea evenimentelor oferite cu sala plină și prezentarea a peste o sută de transmisiuni online, artiștii teatrului liric clujean își reiau activitatea în aplauzele publicului datorită acestui prim test al programului-pilot inițiat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și Ministerul Sănătății, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, program ce include Opera Națională Română din Cluj-Napoca printre instituțiile alese să ofere spectacole pentru publicul imunizat – alături de Opera Națională București și Teatrul Național București. Acest program-pilot are scopul reluării spectacolelor în săli, în condiții cât mai relaxate, fiind aprobat în ședinta de Guvern din data de 10 mai 2021, în cadrul Hotărârii privind prelungirea stării de alertă care asigură cadrul legal pentru desfășurarea evenimentelor test/pilot din domeniul cultural.
Accesul spectatorilor va fi atent monitorizat din dorința respectării tuturor normelor de siguranță și protecție. Programul-pilot al Ministerului Culturii urmărește o serie de condiții precise, stabilite la nivel național, ce trebuie îndeplinite în totalitate de publicul spectator:
- Evenimentul este deschis doar persoanelor vaccinate cu schema completă împotriva virusului COVID-19 și de la căror rapel a trecut o perioadă de cel puțin 10 zile. Gradul de ocupare a sălii de spectacole va fi de aproximativ 70%, urmând ca pe viitor, în funcție de evoluția epidemiologică, să se extindă către toți iubitorii de artă.
- Accesul spectatorilor în sală se va face doar pe baza propriei cărți de identitate, scanată prin platforma pusă la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), de personalul abilitat al instituției, care certifică electronic schema completă de vaccinarea împotriva COVID-19 (ciclul complet de imunizare cu unul din vaccinurile autorizate). Întregul personal al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca este vaccinat cu schema completă de vaccinare sau testat cu test PCR cu mai puțin de 72 de ore înainte de eveniment.
- Spectatorii străini sau români vaccinați într-o altă țară vor prezenta o dovadă care atestă vaccinarea cu schema completă împotriva virusului COVID-19 emisă de autoritățile țării respective.
- Participanții la eveniment vor fi informați și își vor oferi acordul pentru prelucrarea datelor personale în scopul monitorizării ulterioare a evenimentului (nume și prenume; număr de telefon; adresă de e-mail; acordul scris privind luarea la cunoștință a tuturor obligațiilor de participare), fiind totodată de acord să colaboreze, la nevoie, cu instituțiile avizate ale statului.
- Biletul achiziționat de spectatori nevaccinați NU va asigura accesul acestora la evenimente. Totodată, contravaloarea biletelor achiziționate de aceștia NU va fi returnată.
- Intrarea publicului în sala Operei se va face gradual și clar direcționat pe 9 porți de acces, pentru a evita interacțiunile îndelungi ale participanților.
- Accesul publicului se va face cu cel puțin 1 oră înainte de spectacol. Ușile Operei se închid cu 15 minute înainte de începerea reprezentației.
- Participanții își asumă faptul că purtarea măștii NU este obligatorie în timpul spectacolului și că riscul de a contacta boala COVID-19 – deși redus semnificativ – se menține.
- Organizatorii NU se fac responsabili în cazul în care, în urma participării la eveniment, membri ai publicului vor fi confirmați cu boala COVID-19.
În acest cadru optimist al redeschiderii, Opera clujeană își redezvăluie scena cu premiera operei în concertFAUST de Charles Gounod – prezentată pe 15mai 2021, de la ora 19:00.
Distribuția premierei reunește trei invitați de excepție: apreciatul tenor Ștefan Pop – invitat special al premierei și interpretul rolului titular, basul invitat Szabo Balint (Mephistopheles) și reputatul bariton George Petean (Valentin), alături de soprana Diana Țugui (Marguerite), mezzosopranele Alexandra Leșiu (Siebel) și Liliana Neciu (Marthe) și basul Corneliu Huțanu (Wagner), acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, sub bagheta Maestrului David Crescenzi și în concepția artistică a regizorului Rareș Trifan.
Un titlu de referință al repertoriului internațional, capodopera lui Charles Gounod este printre cele mai celebre, iubite și jucate opere ale tuturor timpurilor. O îmbinare captivantă de momente muzicale emoționante, incisive și cutremurătoare, capodopera este inspirată de drama omonimă a lui L. W. van Goethe, despre legenda doctorului Faust care își vinde sufletul diavolului în schimbul cunoașterii, puterii și iubirii inocentei și preafrumoasei Marguerite. Prezentată în premieră absolută în anul 1859, la Théâtre Lyrique din Paris, opera a devenit una dintre cele mai de succes producții pariziene ale tuturor timpurilor, fiind interpretată de peste 1.000 de ori în capitala Franței până la dispariția compozitorului său, rămânând în istorie și ca titlul care a inaugurat Metropolitan Opera din New York, în anul 1883. Deținătoarea unui parcurs atât de însemnat, creația lui Gounod este cea care întâmpină acum spectatorii Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, în premieră, Sâmbătă 15 mai 2021, ora 19:00.
„Sunt încântat de faptul că cele trei instituții de spectacole din subordinea Ministerului Culturii au răspuns invitației noastre de a organiza aceste evenimente pilot, care vor fi un punct de plecare pentru stabilirea normelor de redeschidere a activității cu publicul în sectoarele cultural-creative. A fost un drum anevoios, dar iată că facem primul pas spre revenirea la normalitatea așa cum o știam înainte de pandemie. Participanții trebuie să știe, însă, că vor fi monitorizați timp de 14 zile pentru a vedea dacă se va înregistra vreun caz de îmbolnăvire sau ne vom bucura de o incidență zero, așa cum s-a întâmplat și în alte programe pilot desfășurate în alte țări. Totodată, doresc să mulțumesc tuturor partenerilor de dialog și instituționali care sunt alături de noi pentru a putea implementa eficient cele patru evenimente programate”, a declarat Ministrul Culturii Domnul Bogdan Gheorghiu.
Programul de relansare a sectorului cultural-artistic implementat la București și Cluj este coordonat de Ministerul Culturii împreună cu instituțiile din subordine, beneficiază de sprijinul Ministerului Sănătății, al Direcțiilor de Sănătate Publică București și Cluj, al Institutului Național de Sănătate Publică, al Serviciului de Telecomunicații Speciale și al Instituției Prefectului din București și Cluj. Totodată, un rol important în dezvoltarea evenimentelor pilot l-au avut Conf. univ. dr. Victor Costache și coordonatorul științific al evenimentelor, Prof. dr. Cristian Oancea.
Succesul acestui proiect pilot va determina extinderea programului cultural-artistic spre un număr mai mare de iubitori ai operei, pe măsură ce gradul de incidență al infectării COVID-19 scade pe raza județului Cluj. În acest context, pe parcursul lunilor mai și iunie 2021 vom organiza spectacole cu acces general pentru public, respectând măsurile în vigoare impuse de autorități.
Vă invităm, așadar, să ne fiți alături la mult așteptata redeschidere a Operei, care ne readuce emoția evenimentelor live și bucuria revederii artiștilor pe scenă! Biletele evenimentului se vor achiziționa strict online, pe site-ul www.bilete.ro, pentru a putea îndeplini toate reglementările aflate în vigoare și implică asumarea și acceptarea prelucrării datelor, precum și colaborarea la nevoie cu instituțiile avizate ale statului. !Siguranța publicului, a artiștilor și întregului personal al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca este prioritară, organizatorii respectând cu atenție toate normele și recomandările prevăzute de lege. Pentru a ne bucura pe deplin de revederea în sala de spectacole, vă rugăm să parcurgeți cu atenție Regulamentul complet dedicat spectatorilor în cadrul acestui program pilot, care poate fi consultat pe site-ul oficial al instituției.Vă mulțumim pentru respectarea tuturor măsurilor de protecție și vă așteptăm din nou cu drag la Operă!
Fruct magic, râvnit și interzis, desprins din basme și legende: mărul este simbolul inepuizabil care anunță și mult așteptata Premieră FAUST de Charles Gounod!! La fel de misterioasă și ademenitoare, ne invită mâine, 15 mai, la Operă, pentru un eveniment excepțional, cu o distribuție fantastică care îi are ca invitați speciali pe tenorul Ștefan Pop, baritonul George Petean și basul Szabo Balint. Acest eveniment este organizat în cadrul programului-pilot inițiat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și Ministerul Sănătății, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, pentru relansarea activității sectorului cultural-artistic în condiții cât mai relaxate ce permite strict accesul spectatorilor vaccinați cu schema completă contra virusului COVID-19 și de la al căror rapel a trecut o perioadă de cel puțin 10 zile. Purtarea măștii de protecție pe toată durata acestui eveniment este obligatorie. În acest context, accesul spectatorilor va fi tratat prioritar și atent monitorizat din dorința respectării tuturor normelor de siguranță și protecție, pe care vă rugăm să le parcurgeți în cadrul Regulamentului adresat publicului spectator: https://bit.ly/3fd5bJu. Biletele acestui eveniment sunt accesibile strict online: https://www.bilete.ro/faust/
Un artist complet și fascinant de complex, pianist, dirijor de orchestră şi de cor, David Crescenzi şi-a început studiile de specialitate la Conservatorul din Pesaro, Italia, obţinând o specializare multiplă: instrumente de orchestră, muzică corală şi dirijat cor, devenind pentru mai mulţi ani colaborator al lui Alessio Vlad şi elevul lui Gustav Khunn, urmând cu aceştia cursuri de perfecţionare.Repertoriul său include realizări remarcabile, precum: colaborarea cu Opera din Cairo între anii 1998 şi 2003, în calitate de dirijor invitat, devenind Director Artistic și Dirijor permanent al acesteia în anul 2014. S-a aflat la pupitrul dirijoral al instituției egiptene pentru numeroase spectacole: „Bărbierul din Sevilla”, „Contract de căsătorie”, „Domnul Bruschino” de G. Rossini, „Elixirul dragostei” de G. Donizetti, „Tosca” de G. Puccini, „Bal mascat”, „Aida” şi „Rigoletto” de G. Verdi. Totodată, între anii 1999 şi 2001 a fost Maestru de Cor la Teatrul „Carlo Felice” din Genova, iar în stagiunea 2004-2005 a fost Director Muzical la Teatrul ”St. Carlo” din Napoli.Îndelungata sa colaborare cu Opera Naţională Română din Timişoara, în calitate de dirijor permanent invitat, este de asemenea un reper notabil în parcursul său artistic, reflectat și în două proiecte grandioase realizate la Quatar: spectacolul de operă „Aida” (2002) și „Ibn Sina” (opera modernă a compozitorului olandez Michil Borstlap, 2003).Vastul repertoriu vocal-simfonic al Maestrului Crescenzi i-a permis acestuia realizarea multor colaborări cu orchestrele mari ale lumii, printre care: Orchestra Teatrului „Reggio” din Parma, „Benedetto Marcello” din Teramo, Orchestra de Cameră din regiunea Marche, Orchestra de Cameră din Bologna, Orchestra Simfonică „G. Rossini” din Pesaro, Filarmonica „Marchigiana”, Filarmonica din Alessandria şi din Piemonte, Filarmonica „Banatul” Timişoara, Orchestra Operei din Zagreb. Începând cu anul 2017, suntem onorați să îl avem alături de noi în calitate de Director Artistic al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, iar mâine seară îl vom aplauda la pupitrul dirijoral al Premierei FAUST | Charles Gounod.
Eleganța, prestanța și excelența tehnicii interpretative preced numele baritonului George Petean. Născut la Cluj-Napoca și absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, solistul a debutat pe scena Operei clujene în anul 1997, a obţinut marele premiu la Concursul Internaţional de canto “Hariclea Darclée” doi ani mai târziu, iar în anul 2000 impresiona prin debutul său internațional la Teatro dell’Opera di Roma – urmat de o strânsă colaborare cu Opera din Hamburg, în calitate de solist permanent, în intervalul anilor 2002-2010. Este întotdeauna primit în aplauze fulminante la Opera de Stat din Viena, Berlin, Frankfurt, Roma, Paris, Metropolitan Opera din New York, Teatro Real din Madrid, Théâtre du Capitole, Toulouse, Opéra de Monte-Carlo, Opera Zürich, Teatro Regio di Parma și la Teatro Comunale, Bologna, iar repertoriul său impresionează cu fiecare ocazie. Sâmbăta aceasta, 15 mai, îi așteptăm cu bucurie revenirea pe scena noastră, de la ora 19:00, pentru Premiera FAUST de Charles Gounod, a cărei invitat special este!
Staatsoper Hamburg, Wiener Staatsoper, Opernhaus Zürich, Opéra national de Paris, Royal Opera House, Opéra de Monte-Carlo, Teatro Verdi Trieste, Opéra de Lausanne sunt doar câteva dintre teatrele de talie mondială pe care celebrul tenor Ștefan Pop a fost ovaționat și este mereu așteptat cu nerăbdare. Artistul care a debutat pe scena internațională la doar 22 de ani, la Teatro dell’Opera di Roma, impresionează prin cariera sa solistică, bogăția repertoriului și numeroasele competiții vocale câștigate, printre care „Operalia”, găzduită de Teatro alla Scala din Milano, sub conducerea lui Placido Domingo și Competiția Internațională de Muzică de la Seul, în 2010. Fiecare dintre aparițiile sale pe scenă dăruiește publicului roluri și momente memorabile, iar sâmbăta aceasta, 15 mai, suntem onorați să îl primim din nou pe scena noastră, în calitate de invitat special și interpretul rolului titular al Premierei FAUST de Charles Gounod! Va fi o reală bucurie să îl revedem la Cluj!
Memorabil prin ținuta distinsă și vocea sa impozantă, basul Szabo Balint este absolvent al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, precum și al Institutului Internațional de Arte Vocale din New York și al Institutului de Arte Vocale Israeliene din Tel Aviv.Devine solist al Operei Maghiare din Cluj în anul 1990 și al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca șase ani mai târziu, fiind de asemenea un permanent invitat al Operei Naționale București. Numeroasele turnee internaționale realizate în acest răstimp îi atrag admirația pe scene din Italia, Elveția, Germania, Belgia, Spania, Franța, Ungaria, Oman, Thailanda, SUA, colaborând totodată cu Orchestra Națională Radio România, Danubia Youth Symphony Orchestra din Budapesta și Orchestra Filarmonică din Szeged.În anul 2006 se remarcă pe scena Operei din Frankfurt, devenind solist permanent al acesteia până în anul 2009, unde este aplaudat în rolul titular al operei „Don Giovanni” de W. A. Mozart, în rolurile Mephisto din „Faust” de Ch. Gounod, Colline din „La Bohème” de G. Puccini, Fiesco din „Simon Boccanegra”, Banco din „Macbeth”, Zaccaria din „Nabucco” și Filippe II din „Don Carlo” de G. Verdi, Raimondo din „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti șma. Talentul său este încă o dată apreciat în manieră deosebită în anul 2004, când este numit Cavaler al Ordinului de Merit, de Guvernul României, pentru serviciile sale în domeniul artelor. Sâmbăta aceasta, 15 mai, este invitat special al Premierei FAUST de Charles Gounod, prilej cu care așteptăm nerăbdători să îl revedem pe scena noastră!
Vă invităm să ne bucurăm împreună de această ocazie lirică deosebită și de distribuția sa remarcabilă!Acest eveniment este organizat în cadrul programului-pilot inițiat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și Ministerul Sănătății, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, pentru relansarea activității sectorului cultural-artistic în condiții cât mai relaxate ce permite strict accesul spectatorilor vaccinați cu schema completă contra virusului COVID-19 și de la al căror rapel a trecut o perioadă de cel puțin 10 zile. Purtarea măștii de protecție pe toată durata acestui eveniment este obligatorie. În acest context, accesul spectatorilor va fi atent monitorizat din dorința respectării tuturor normelor de siguranță și protecție, pe care vă rugăm să le parcurgeți în cadrul Regulamentului adresat publicului spectator: https://bit.ly/3fd5bJu. Biletele acestui eveniment sunt accesibile strict online: https://www.bilete.ro/faust/