Graba strică treaba chiar şi după moarte. Inversate şi incinerate
Graba strică treaba chiar şi după moarte
Incinerarea cadavrelor rezolvă în parte o mică problemă imobiliară pentru unii, dar poate crea disconfort major pentru alţii. S-a întâmplat la noi, dar cu alţii.
În plină pandemie, două cadavre au fost încurcate între ele. Poate că nu ar fi fost aşa de grav, dacă unul nu avea paşaport francez, iar celălalt american.
Se întâmpla la începutul anului. Ziariştii au aflat că familia unui cetăţean american decedat aici, şi-a luat defunctul acasă de la Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici. După două săptămâni, când familia unui francez decedat a venit la INML să-şi ia decedatul, a descoperit că cel pe care-l căutau a plecat în urna funerară în SUA. Era deja transformat în cenuşă. Americanii au mai venit odată la Bucureşti.
Reprezentanţii INML au recunoscut că au greşit, atunci când au predat cadavrul americanilor, fără identificarea corectă. O anchetă penală se desfăşoară deja sub coordonarea unui procuror.
În activitatea INML s-a produs la data de 7 ianuarie o eroare de identificare a unei persoane decedate în timpul procedurii de predare către familie a corpului defunctului. Eroarea s-a evidenţiat în data de 20 ianuarie, au transmis aceştia presei.
Instituţia aflată în culpă pretinde că este pentru prima dată când se întâmplă această confuzie la Bucureşti şi cere scuze familiilor.
O încurcătură cu cadavrele s-a petrecut toamna trecută şi la Carei. Rudele unei femei decedate au primit cadavrul unui preot. Managerul spitalului a declarat presei că încurcătura s-a produs după defectarea sistemului de refrigerare, care a dus la scoaterea cadavrelor. La reintroducerea acestora în frigidere, au fost schimbate etichetele. Pentru că nu au fost incinerate, cadavrele au putut fi în final readuse la familiile lor.