MUZICA INSTANTELOR

Top Menu

  • Editorial
  • Cultura
  • Monden
  • Sport
  • Contact
  • REVISTA

Main Menu

  • Actualitate
  • Politica
  • Economic
  • Administratie
  • Social
  • Justitie
  • Educatie
  • Medicina
  • MICA PUBLICITATE
  • Editorial
  • Cultura
  • Monden
  • Sport
  • Contact
  • REVISTA

logo

Header Banner

MUZICA INSTANTELOR

  • Actualitate
  • Politica
  • Economic
  • Administratie
  • Social
  • Justitie
  • Educatie
  • Medicina
  • MICA PUBLICITATE
  • Fumoasa și bestia

  • Messiah

  • Duel pe autostradă

  • Am fost 16

  • Morocănoșii

Cultura
Home›Cultura›Stagiune nouă la Filarmonică cu un violoncelist și o pianistă

Stagiune nouă la Filarmonică cu un violoncelist și o pianistă

By muzicainstantelo
09/17/2021
726
0
Share:

Concertul de deschidere a stagiunii – dirijor Serghei Simakov

Vineri, 17 septembrie 2021, ora 19

Colegiul Academic

Concertul de deschidere a stagiunii 2021-2022

Orchestra Filarmonicii de Stat “Transilvania”

Serghei Simakov dirijor

Cornelius Zirbo violoncel

Serghei Simakov este unul intre cei mai importanți exponenți ai generației tinere de dirijori. Cu un palamares bogat și o activitate prolifică, muzicianul este fondatorul și directorul artistic al Orchestrei de cameră Giraud Ensemble.

De origine rusă, artistul trăiește în prezent în Germania. În anul 2015 a câștigat premiul I la Concursul Internațional de Dirijat „Jeunesses Musicales” București. A lucrat ca dirijor asistent la Junge Deutsche Philharmonie, precum și la Staatsorchester Rheinische Philharmonie Koblenz (stagiunea 2012-2013). Serghei Simakov a fost director muzical al Festivalului „Oper Oder-Spree“ în 2016, iar în 2019 a fost dirijor invitat al Operei de Stat din Cottbus (Germania).

În 2016 împreună cu Giraud Ensemble a lansat înregistrarea „Pierrot Lunaire” a lui Schoenberg pentru casa de producție ZHdK-Records, în 2017 a lansat un CD cu lucrări compuse de Shostakovich, Vasks și Baum; în 2019 a înregistrat lucrări de Gulda, Poulenc și Prokofiev pentru Solo – Etichetă Musica / SONY. Mai mult, a apărut alături de mai multe orchestre și ansambluri, printre care Stuttgarter Philharmoniker, Iceland Symphony Orchestra, Nord Netherlands Symphony Orchestra, Orchestre Philarmonique de Strasbourg, Konzerthausorchester Berlin și altele.

Cornelius Zirbo s-a născut în Cluj-Napoca, unde la vârsta de 9 ani a început studiul violoncelului la Școala Gimnazială de Muzică “Augustin Bena”. Și-a continuat studiile la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”, în orașul său natal, ulterior s-a transferat la Colegiul Național de Arte “Dinu Lipatti”, București, unde a studiat la clasa profesorului Octavian Lup, iar in prezent urmează studiile de licența a Universității Naționale de Muzică București la clasa maestrului Marin Cazacu. S-a perfecționat la Paris, unde a studiat în cadrul Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capuçon, desfășurată la Fundația Louis Vuitton. Este ambasador al Academiei de Vară a prestigiosului festival Verbier (Elveția), loc in care, în 2017, a aprofundat studiul violoncelului și al muzicii de cameră cu Frans Helmerson, Miklós Perényi, Pamela Frank, Klaus Hellwig, Gábor Takács-Nagy și James Ehnes.

Cornelius Zirbo este  laureat a numeroase concursuri în țară și în străinătate.  Artistul a susținut concerte si recitaluri în prestigioase săli de concert, precum: Konzerthaus (Berlin), Foundation Louis Vuitton Auditorium (Paris), Rudolfinum (Praga), St. Martin-in-the-Fields (Londra), Eglise de Verbier (Elvetia), Concert Hall of National Library (Beijing) si Ateneul Român (București). Cornelius și-a făcut apariția pe scena celebrelor festivaluri de muzică: Verbier (Elveția), Enescu (România), SoNoRo (România), Chiemgauer Musikfrühling (Germania), South Bohemian (Cehia) și Toamna Muzicală Clujeană (România).

Tânărul violoncelist a concertat în calitate de solist cu Prague Radio Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică Academică a Filarmonicii Khmelnitsky, Filarmonica de Stat „Transilvania”, Filarmonica de Stat „Moldova”, Camerata Regală, Orchestra Natională de Tineret a Fundației Principesa Margareta a României și Orchestra Naționala “Junior”.

Dmitri Şostakovici (1906, Sankt-Petersburg – 1975, Moscova)

Concertul în Mi bemol nr. 1 pentru violoncel, op. 107 (1959)

Dedicat celebrului violoncelist Mstislav Rostropovici, Concertul în Mi bemol nr. 1 reprezintă una dintre cele mai apreciate lucrări de gen din creația lui Şostakovici. De-a lungul anilor, între cei doi muzicieni ruși a existat o prețioasă relație de prietenie, dar și de colaborare artistică.

Finalizat în 1959, primul concert pentru violoncel al lui Șostakovici reprezenta, pentru Rostropovici, un vis devenit realitate. Drept urmare, violoncelistul a învățat partitura pe de rost într-un interval de timp surprinzător de scurt, mai precis în 4 zile, acest fapt stârnind bucuria și admirația compozitorului și a apropiaților săi. În toamna aceluiași an, pe 4 octombrie, Concertul nr. 1 pentru violoncel a fost interpretat în primă audiție de către Rostropovici, acompaniat de Orchestra Filarmonicii din Leningrad, sub bagheta lui Evgheni Mravinski.  

Concertul este structurat în 4 păriți (I. Allegretto, II. Moderato, III. Cadenza – Attacca, IV. Allegro con moto) și are o durată aproximativă de 28 de minute.

Piotr Ilici Ceaikovski (1840, Votkinsk – 1893, Sankt Petersburg)

Simfonia nr. 4 în fa minor, op. 36 (1877/1878)

Ceaikovski și-a compus simfoniile între anii 1866-1893, această „perioadă simfonică” îmbrățișând întreaga traiectorie a activității sale creatoare. Preocuparea lui pentru dezvoltarea formală a simfoniei, dar și nevoia de a aprofunda forma de sonată – pe care se bazează, de regulă, fiecare primă parte a acestui gen – s-au manifestat constant în perioada conceperii compozițiilor sale, după cum avea să recunoasă Ceaikovski însuși: „Am suferit întotdeauna din cauza inabilității de a asimila formele muzicale și de a le mânui corect. Am luptat întotdeauna împotriva unei slăbiciuni și cred că am făcut ceva progrese. Simt, cu toate acestea, că voi muri fără să fi compus măcar o singură operă perfectă pe planul formei.”

Ceaikovski a compus simfonia a IV-a după o perioadă extrem de tulbure din viața sa. Dorindu-și cu disperare să-și ignore înclinațiile homosexuale și să își găsească liniștea interioară, s-a căsătorit cu o tânără pe care o întâlnise la Conservatorul din Moscova, unde compozitorul preda. Mariajul a durat foarte puțin și a fost dezastruos. Compozitorul rus a căzut imediat după aceea într-o adâncă depresie și a avut o tentativă de sinucidere, dar fratele său Anatoli a reușit să îl salveze și a aranjat disoluția căsătoriei.

Acest set de întâmplări personale au fost esențiale în contextul realizării Simfoniei a IV-a. Lucrarea structurată în 4 mișcări, compusă între 1877-1878, este dedicată „celei mai bune prietene”, așa cum o numea el pe Nadejda von Meck, protectoarea și confidenta sa.

Serghei Simakov este unul dintre cei mai talentați dirijori ruși ai generației sale. În anul 2015 a câștigat premiul I la Concursul Internațional Jeunesses Musicales București, iar în anul 2017 a fost finalist al Cadaques International Conducting Competition. A fost dirijor asistent pentru Junge Deutsche Philharmonie și Staatsorchester Rheinische Philharmonie Koblenz, iar în 2016 a fost director muzical al festivalului Oper Oder-Spree, tot în același an dirijând și un concert în cadrul Bucharest Music Film Festival. Este fondatorul și directorul artistic al Giraud Ensemble Chamber Orchestra cu care a înregistrat pentru ZHdK-Records lucrarea Pierrot Lunaire a lui Arnold Schoenberg.

A susținut concerte la pupitrul unor orchestre de prestigiu precum Stuttgarter Philharmoniker, Iceland Symphony Orchestra, Nord Netherlands Symphony Orchestra, Orchestre Philarmonique de Strasbourg, Konzerthausorchester Berlin, Nordwestdeutsche Philharmonie, Moscow Philharmonic Orchestra, Brandenburgischen Staatsorchester Frankfurt, Neubrandenburger Philharmonie, Württembergischen Philharmonie Reutlingen, Musikalische Komödie Leipzig și Filarmonica George Enescu din București.

Între anii 2003-2010, Serghei Simakov a studiat la Conservatorul de Stat din Kazan cu prof. Fuat Mansurov, iar din 2011 până în 2015 la Universitatea de Muzică din Freiburg cu profesorii Scott Sandmeier, Lutz Köhler și Massimiliano Matesic. A participat la cursuri de perfecționare cu Ivan Fischer, Ilan Volkov, Jorma Panula, Eri Klas, Lukas Vis, Sian Edwards, Marco Letonja, Roland Seifert și Gunter Kahlert. Începând cu anul 2012, este bursier al „Dirigentenforum“ din Germania.

Ar putea fi o imagine alb-negru cu 1 persoană, cântând la un instrument muzical şi instrument muzicalCornelius Zirbo s-a născut în Cluj-Napoca, unde la vârsta de 9 ani a început studiul violoncelului la Școala Gimnazială de Muzică „Augustin Bena”. Și-a continuat studiile la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”, în orașul său natal, ulterior s-a transferat la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, București, unde a studiat la clasa profesorului Octavian Lup, iar in prezent urmează studiile de licență a Universității Naționale de Muzică București la clasa maestrului Marin Cazacu. S-a perfecționat la Paris, unde a studiat în cadrul Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capuçon, desfășurată la Fundația Louis Vuitton. Este ambasador al Academiei de Vară a prestigiosului festival Verbier (Elveția), loc in care, în 2017, a aprofundat studiul violoncelului și al muzicii de cameră cu Frans Helmerson, Miklós Perényi, Pamela Frank, Klaus Hellwig, Gábor Takács-Nagy și James Ehnes.

Cornelius Zirbo laureat a numeroase concursuri în țară și în străinătate, printre acestea: Concursul Internațional de Coarde „StreichWerk” de la Berlin, unde a obtinut locul I; Concursul International „Young Virtuosos”, Sofia, Bulgaria (Locul I); Concursul Internațional de Violoncel „Antonio Janigro”, Croația (Locul III); Concursul Internațional de Violoncel „ProArt”, Ucraina (Locul II), Concursul Internațional „Concertino Praga”, Cehia (Locul II) si Locul I la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală (din 2010 pana in 2018).

Activitatea lui concertistică cuprinde concerte si recitaluri în prestigioase săli de concert, precum: Konzerthaus (Berlin), Foundation Louis Vuitton Auditorium (Paris), Rudolfinum (Praga), St. Martin-in-the-Fields (Londra), Eglise de Verbier (Elvetia), Concert Hall of National Library (Beijing) si Ateneul Român (București). Cornelius și-a făcut apariția pe scena celebrelor festivale de muzică: Verbier (Elveția), Enescu (România), SoNoRo (România), Chiemgauer Musikfrühling (Germania), South Bohemian (Cehia) și Toamna Muzicală Clujeană (România).

Tânărul și talentatul violoncelist a concertat în postură de solist cu Prague Radio Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică Academică a Filarmonicii Khmelnitsky, Filarmonica de Stat „Transilvania”, Filarmonica de Stat „Moldova”, Camerata Regală, Orchestra Natională de Tineret a Fundației Principesa Margareta a României și Orchestra Naționala „Junior”.

TagsFilarmonica Transilvania Cluj
Previous Article

Rock & Blues Nights by Cluj Blues ...

Next Article

Ziua recoltei Produs de Cluj culinar și ...

0
Shares
  • 0
  • +
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Related articles More from author

  • Cultura

    Panoramic Componistic Clujean la Filarmonică

    10/16/2023
    By muzicainstantelo
  • Cultura

    Simfonia jocurilor video pe scena Filarmonicii clujene

    02/01/2024
    By muzicainstantelo
  • Cultura

    Filarmonica Transilvania va susține concert cu Vița de Vie

    02/13/2023
    By muzicainstantelo
  • Muzica

    Simfonia Copiilor va fi vineri interpretată la Filarmonică

    11/29/2019
    By muzicainstantelo
  • CulturaMuzica

    Centenarul omagiat cu reconcilierea şi renaşterea din Recviemul de război

    06/28/2018
    By muzicainstantelo
  • Cultura

    Mozart şi Haydn cu Bebeşelea şi Ashkenazy la Filarmonică şi milităreşte şi mai modern

    02/08/2018
    By muzicainstantelo

Leave a reply Anulează răspunsul

  • Cultura

    Căsătorie secretă în dublu concert de flaut şi a 2-a de Beethoven la Filarmonica Transilvania din Cluj

  • Educatie

    Bivolaru a obţinut imunitate şi la Cluj

  • Administratie

    Afiş legal. Tişe şi parcarea strălucesc în toată zarea

Publicitate

Alte Stiri

  • 3 zile ago

    Fumoasa și bestia

  • o săptămână ago

    Messiah

  • 2 săptămâni ago

    Duel pe autostradă

  • 2 săptămâni ago

    Am fost 16

  • 2 săptămâni ago

    Morocănoșii

Facebook

  • Film

    Vânătorul de balene câștigă Trofeul Transilvania TIFF 20

    Vânătorul de balene/ The Whaler Boy câștigă Trofeul Transilvaniala cea de-a 20-a ediție TIFF Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania și-a desemnat câștigătorii sâmbătă seară, pe 31 iulie, în aplauzele celor ...
  • Film

    TIFF Conferința de Educație Media și Cinematografică

    Live pe TIFF Unlimited: Conferința Națională de Educație Media și Cinematografică  Unul dintre cele mai importante evenimente de la această ediție TIFF este Conferința de Educație Media și Cinematografică, care vizează ...
  • Film

    Dama de cupă- Au şi avocaţii micile lor plăceri vinovate

    Queen of Hearts / Dama de cupă, o dramă daneză controversată, multipremiată internațional, va fi lansată de Transilvania Film în premieră în România pe TIFF Unlimited, începând cu 25 noiembrie. ...
  • Film

    Animest aduce filme de Oscar pentru animaţia românească

    #ScreeningHistory – cea de-a 15-a ediție Animest, dedicată aniversării celor 100 de ani de animație românească, își deschide porțile astăzi, pentru prima dată în mediul online. Invitați să ia parte ...
  • Film

    Festivitate nostalgică la TIFF cu Marina Voica şi Maria Ploae

    Babyteeth: Prima iubire câștigă Trofeul Transilvania la TIFF 2020Cele mai bune filme ale ediției și cineaștii momentului au fost aplaudați sâmbătă seară, pe 8 august, la Gala de decernare a ...

RSS STIRI AGERPRES

Ads

Ads

Ads

  • Contact
© 2019 - Muzica Instantelor - Proiect confintat de Uniunea Europeana din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.