Clujotronic Deceniu de artă digitală franco germană
Clujotronic revine din 1 în 3 octombrie la Muzeul de Artă din Cluj cu o explozie de lumină și vibrație, energie și jocuri, experiențe imersive și întâlniri memorabile. Ajuns anul aceasta la a zecea ediție, festivalul organizat de Institutul Francez și de Centrul Cultural German din Cluj-Napoca conectează trecutul, prezentul și viitorul prin combinarea creativă a artei cu tehnologia.
Deschiderea oficială a festivalului are loc vineri, 1 octombrie de la ora 20.00, în curtea Muzeului de Artă, cu lansarea, în premieră, a Planet Warrior, primul joc video educativ, marca Clujotronic, urmată de un proiect original de artă digitală interactivă care promite să transforme, timp de 3 seri, curtea Muzeului de Artă într-un laborator experimental multimedia.
Festivalul va prezenta, de asemenea, o serie de lucrări de artă digitală ale unor artiști români, un proiect franco-german de realitate augmentată care explorează străfundurile oceanelor și opt jocuri video independente din Franța, Germania și România care vor face deliciul pasionaților de gaming.
Închiderea festivalului va avea loc duminică seara la Casa Tranzit cu un performance al artistei române Alira Mun, urmat de Terre promise, spectacol audio-vizual al DJ-ului francez Blutch, care creează un univers poetic și imersiv pe ritmuri electro, breakbeat și house.
Intrarea la festival este liberă. Pentru detalii privind programul și condițiile de acces, urmăriți pagina de Facebook Clujotronic.
Clujotronic – Electro Arts Festival reunește la Cluj-Napoca proiecte inovative și inedite de artă digitală contemporană din 2012. Organizat de Centrul Cultural German și Institutul Francez, Clujotronic vine cu un concept unic în România, prin care sunt promovate și susținute experimentele interdisciplinare care îmbină arta și tehnologia. Formatele prezentate sunt jocurile digitale inovative și independente, muzica electronică, arta vizuală și instalațiile interactive.
Festivalul își propune să devină o platformă pentru schimbul de experiență între artiști și specialiști din domeniul jocurilor digitale din Germania, România și Franța. Invitaţii internaţionali propun noi forme de exprimare artistică prin intermediul celor mai actuale tehnici, pe care încearcă să le integreze pe piaţa tradiţională. Muzicieni întâlnesc artiști vizuali și multimedia și creează împreună performance-uri audio-video unicat.
Festivalul pune accentul nu doar pe entertainment, ci și pe educație. Astfel, au loc conferințe, ateliere cu invitații internaționali și game jam-uri, cu scopul de a susține tinerii talentați și pasionați de inovațiile digitale.
Scena modernă a jocurilor video a pătruns de mult în domeniul cultural. Pe lângă mainstream-ul comercial, dezvoltătorii de jocuri din întreaga lume contribuie la evoluția culturii jocurilor și creează lucruri fascinante. Prin introducerea jocurilor digitale independente în conceptul Clujotronic în 2015, industria gamingului este prezentată pe scena artistică: dezvoltatori de jocuri întâlnesc muzicieni, designeri întâlnesc artiști vizuali, animatori 3D întâlnesc specialiști în realitatea virtuală. Publicul are ocazia să testeze jocuri independente inedite și creative din România și Germania, dar și să-i întâlnească pe unii dintre creatorii acestora.
Clujotronic invită publicul să fie curios și să descopere formele pe care le poate lua arta digitală contemporană!
Toate activitățile din cadrul Clujotronic sunt cu intrarea liberă.