Doliu la Politehnică Prof Gh Achimaș In Memoriam
Profesorul Gheorghe Achimaș, fostul decan al Facultății TCM, a fost condus pe ultimul drum, de rude, prieteni și colegi, în Cimitirul Central din Cluj. I-au fost alături zeci de cadre didactice, colegii veterani din generația optzecistă, Petru Berce, Nicolae Ursu, Dumitru Pop, Gh Iancău, dar și mai tinerii profesori în vogă, Sorin Grozav. președinte comisie Senat și președinte al Consiliului de Administrație al U Cluj, Gh Vușcan.
Nicolaie Ursu Fischer, Ioan Gheorghe Vușcan – fostul prefect, Petre Berce, Ioan Blebea, Corina Birleanu – actualul decan, Nicolae Filip – decan Facultatea Autovehicule Rutiere, Mecanică și Mecatronica, Cătălin Popa – decan Facultatea de Ingineria Mediului, Daniela Popescu – prorector, Silviu Mândru – prorector, Julean Dănuț, Marius Bulgaru.
Lucian Lăzărescu, prodecanul Facultății de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției a transmis mesajul colegilor.
Prin dispariția Prof. emerit dr. ing. Gheorghe ACHIMAȘ, fost decan al Facultății Construcții de Mașini, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca pierde un valoros și apreciat cadru didactic al comunității academice clujene, dascăl de aleasă ținută morală, coordonator a zeci de generații de studenți, personalitate proeminentă a științei și tehnicii românești.
Prof. emerit dr. ing. Gheorghe Achimaș s-a născut la 27 aprilie 1945, în localitatea Valea Vinului din județul Satu Mare. În 1967 a obținut diploma de inginer mecanic a Insitutului Politehnic din Cluj, specialitatea Tehnologia Construcțiilor de Mașini. Între 1967 – 1970 a lucrat ca inginer mecanic la Întreprinderea “Unirea“ din Cluj-Napoca.
În anul 1970 și-a început cariera universitară remarcabilă, când devine asistent universitar al Facultății de Mecanică din cadrul Insitutului Politehnic din Cluj. Între 1991-1992 a fost prodecan al respectivei facultăți, urmând la conducerea acesteia, în calitate de decan până în 2004. În 1991 i-a fost acordat premiul “Traian Vuia” al Academiei Române, secția Științe Tehnice.
De-a lungul anilor, pentru munca sa universitară și lucrările publicate, a ajuns să fie recunoscut și apreciat de mai multe universități din țară și străinătate, printre care Universitatea din Miskolc (Ungaria) i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa, iar Universitatea Politehnica din Timișoara și Universitatea Transilvania din Brașov, titlul de Profesor Onorific. A fost coordonator de doctorat pentru 25 de studenți doctoranzi, precum și manager a mai multor proiecte europene Tempus. În calitate de specialist în domeniul deformărilor plastice a publicat 6 cărți, peste 200 de articole în diverse publicații din țară și din străinătate.
Amintirea lui va rămâne veșnică în inimile colegilor de la fosta Facultate de
Construcții de Mașini, azi Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică și
Managementul Producției, precum și a studenților pe care i-a pregătit pentru a deveni ingineri.
Mihai Bacalu