Întâlnire de lucru pe tema dronelor la Aeroportul Cluj
Întâlnire de lucru la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj pe tema activităților de zbor în care sunt implicate aeronave fără pilot la bord (drone)
09 februarie 2022, Cluj-Napoca – Astăzi, 9 februarie 2022, la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj s-a desfășurat o întâlnire de lucru care a avut ca subiect principal „Desfășurarea activităților de zbor în care sunt implicate aeronave fără pilot la bord (drone) în spațiul aerian național și prevederi ale cadrului legislativ european/ național”.
Datele oficiale arată că, pe parcursul anului 2021, s-a înregistrat o creștere a numărului de raportări cu privire la incidente în care au fost implicate drone, iar multe dintre acestea au avut loc în apropierea unor aeroporturi civile, afectând traficul aerian și, implicit, determinând pierderi financiare pentru companiile aeriene și aeroporturi.
Potrivit datelor Autorității Aeronautice Civile Române, în ultimii 4 ani au fost înregistrate 30 de evenimente în care au fost implicate aeronave fără pilot, care au afectat desfășurarea activităților pe aeroporturi. În anul 2018 au avut loc două astfel de incidente, 11 s-au petrecut în 2019, șapte în anul 2020, iar în anul 2021 au fost înregistrate zece incidente.
Domnul David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, a declarat: “Suntem conștienți că domeniul aeronavelor fără pilot este în plină expansiune, accelerată de avansul tehnologic din ultimii ani. Acest domeniu are un potențial economic semnificativ, ce nu poate fi ignorat, dar trebuie să luăm toate măsurile pentru ca această dezvoltare să aibă loc într-un cadru coerent, bine reglementat, care să nu pună în pericol siguranța activității de transport aerian convențional. Vrem să fim o parte activă în această dezbatere care trebuie să țină cont, în primul rând, de siguranța aeronautică”.
La ședința de lucru au participat reprezentanți ai Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, ai Autorității Aeronautice Civile Române și ai altor instituții cu atribuții în domeniul singuranței și ordinii publice și au fost aduse în discuție normele naționale și europene aplicabile activităților de zbor în care sunt implicate aeronave fără pilot la bord.
Părțile implicate au convenit asupra necesității accelerării colaborării inter-instituționale în vederea prevenirii situațiilor în care dronele ar putea periclita siguranța și securitatea traficului aerian și a operațiunilor pe aeroporturi, dar și a intervenției rapide și coordonate în cazurile unor incidente în care sunt implicate drone.
Biroul Relații Publice