Jumătate de stagiune cu multe premiere la Teatrul Național
Am întâmpinat cu multă emoție, dar și cu mari incertitudini, stagiunea 2021/2022. Debutul acesteia a fost marcat de volatilitatea, de regulile și restricțiile situației pandemice, dar, începând cu luna martie, am retrăit bucuria sălilor pline, fără restricții, și am încercat să profităm din plin de aceasta! Ajunși la finalul stagiunii, suntem recunoscători pentru șansa de a ne relua activitatea pe scenă, pentru bucuria reîntâlnirii cu publicul nostru, pentru ceea ce s-a dovedit a fi, iată, o perioadă intensă de joc și creație teatrală.
Teatrul Național din Cluj-Napoca a prezentat în cadrul acestei stagiuni 10 premiere: TREI SURORI de A.P. Cehov (24 septembrie 2021, regia Răzvan Mureșan), GINA LOLLOBRIGIDA SAU CUM MI-AM PETRECUT PANDEMIA (9 octombrie 2021, spectacol de stand-up comedy creat de Dragoș Pop), CRIMĂ CU PISTOL ȘI BILE de Horia Gârbea (17 decembrie 2021, regia Emanuel Petran), NU MAI ȚINE LINIA OCUPATĂ de Alexandra Felseghi (18 decembrie 2021, regia Adina Lazăr), O NOAPTE FURTUNOASĂ de I.L. Caragiale (23 ianuarie 2022, regia Dragoș Pop), AUDIȚIA de Alexander Galin (17 aprilie 2022, regia Ionuț Caras), MAIDAN INFERNO de Neda Nejdana (15 iunie 2022, spectacol-lectură în regia lui Tudor Lucanu), O SCRISOARE PIERDUTĂ ÎN CONCERT, un spectacol-concert de Ada Milea după I.L. Caragiale (23 iunie 2022), TEATRU ÎN VREME DE RĂZBOI după texte de Natalia Vorojbit, Tetiana Kițenko și Natalia Blok (1 iulie 2022, spectacol-lectură în regia lui Ionuț Caras) și LACRIMILE AMARE ALE PETREI VON KANT de Rainer Werner Fassbinder (9 iulie 2022, regia Eugen Jebeleanu). De asemenea, spectacolul de succes ELLING de Ingvar Ambjørnsen, adaptare scenică de Axel Hellstenius, a fost reluat la Studio Euphorion (15 octombrie 2021, regia Sorin Misirianțu), iar – ca eveniment special marcând Anul Molière – spectacolul DON JUAN al celebratului dramaturg francez, în regia lui Roberto Bacci, a fost reluat la Sala mare (17 martie 2022).
Un alt motiv de bucurie a fost realizarea celei de-a XII-a ediții a ZILEI PORȚILOR DESCHISE la teatru, ca în trecut, cu spectacol de teatru și ateliere de creație pentru cei mai mici spectatori ai noștri, vizite în culise, proiecții de scurtmetraje, spectacole invitate și momente dramatice pregătite de către actorii noștri pentru spectatorii mai mari. Evenimentul a beneficiat de o participare numeroasă a publicului, estimată la cel puțin 4000 de vizitori. Cuvintele sunt prea mici pentru a exprima bucuria și emoția pe care ne-a pricinuit-o reluarea acestui eveniment special creat pentru a consolida legătura dintre teatru și spectatorii săi.
ZIUA PORȚILOR DESCHISE este evenimentul cu tradiție prin care sărbătoream anual, pe 27 martie, Ziua Mondială a Teatrului. În această stagiune, desfășurarea sa în condițiile pre-pandemie, date fiind toate pregătirile necesare pentru eveniment, a fost posibilă abia pe 20 mai. Nu am lăsat însă să treacă neobservată cea de-a 60-a aniversare a Zilei Mondiale a Teatrului: am sărbătorit cu o expoziție în aer liber, pe Bulevardul Eroilor, dedicată explorării universului Teatrului Național Cluj-Napoca, cu detalii inedite din trecutul și prezentul său – istorie, arhitectură, oameni, spectacole, intitulată CĂLĂTORIE PRIN LUMEA TEATRULUI NAȚIONAL – CU OAMENI, DESPRE TEATRU, CU DRAGOSTE, și cu prezentarea în premieră pe scena noastră în 27 martie 2022, în parteneriat cu Asociația Create.Act.Enjoy, a unui spectacol cu interpretare mimico-gestuală, realizată de Iulia Savoș: CARTOFORII lui N.V. Gogol în regia lui Ionuț Caras. Evenimentul a fost primit cu entuziasm și ne propunem să continuăm acest proiect cu reprezentații adaptate pentru categorii de public cu nevoi speciale în stagiunea care urmează.
Spectacolele noastre au ajuns și pe alte scene din țară în această stagiune: CHIRITZA ÎN CARANTINĂ s-a jucat la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, CHIRITZA ÎN CONCERT a participat la Festivalul Internațional de Teatru „Elvira Godeanu” de la Târgu Jiu, iar spectacolul NU MAI ȚINE LINIA OCUPATĂ a făcut parte din programul Festivalului Internațional de Artele Spectacolului „Atelier” de la Baia Mare.
Vestea bună este că noul început de stagiune aduce la rândul său noi turnee: în august, CHIRITZA ÎN CONCERT călătorește la Constanța și se va juca în cadrul Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului, iar în septembrie spectacolul va fi prezent la Chișinău, la Reuniunea Teatrelor Naționale.
Un proiect început în stagiunea 2021/2022 pe care îl vom continua cu entuziasm, în calitate de partener împreună cu Asociația Create.Act.Enjoy, reprezentând România, este ULYSSES: O ODISEE EUROPEANĂ, finanțat prin programul Creative Europe. Partenerul principal care a inițiat acest proiect este Stichting Brave New World Producties din Olanda, alături de partenerul artistic principal Arts Over Borders din Irlanda. 18 orașe europene, printre care Cluj-Napoca, vor porni, în perioada septembrie 2022 – iunie 2024, într-o odisee inspirată de „Ulise”-le lui James Joyce, fiecare urmând a fi gazda unui episod artistic inspirat de temele prezente în unul dintre cele 18 episoade din capodopera lui Joyce. Episodul Cluj-Napoca se va derula în anul 2023.
Stagiunea 2021/2022 a mai inclus un proiect foarte drag nouă: lansarea platformei online de conținut video la cerere TNC LA TINE ACASĂ, care oferă iubitorilor de teatru de pretutindeni posibilitatea de a accesa înregistrările celor mai îndrăgite spectacole ale Teatrului Național, cu subtitrări în limba română și în limba engleză. Suntem fericiți că am reușit să facem acest pas important în direcția facilitării și extinderii accesului la producțiile noastre și vom continua să actualizăm în permanență conținutul disponibil pe platformă, adăugând spectacolele noi din repertoriu.
Visăm la o stagiune 2022/2023 pasionantă, plină cu spectacole și întâlniri care să inspire. Vom păstra deocamdată misterul noilor spectacole pe care le avem în pregătire, cu promisiunea că așteptarea va merita. Vom împărtăși însă detalii despre reîntâlnirea cu două spectacole mai vechi pe care o pregătim pentru stagiunea 2022/2023: DEMONII. SPOVEDANIA LUI STAVROGHIN după F.M. Dostoievski, în regia lui Tudor Lucanu, și FURTUNA de William Shakespeare, în regia lui Gábor Tompa. Sunt două spectacole intense, care trec prin filtrul contemporanului două texte clasice ale literaturii universale, generând noi răspunsuri și noi întrebări. Rolul „Prospero” din spectacolul FURTUNA, în care spectatorii noștri au avut ocazia de a-l vedea pe Marcel Iureș, va fi interpretat în premieră de actorul Ionuț Caras în noua stagiune.
Cu mulțumiri, fericiți și recunoscători pentru prezența și susținerea voastră, vă invităm, așadar, să ne fiți în continuare alături în noul capitol al aventurii noastre artistice, care începe la finalul lunii august. Să ne revedem cu bine în sala de spectacol!