Militarii au trecut în revistă imnurile naționale moderne
Ziua Imnului Național al României a fost marcată, astăzi, la Cluj-Napoca printr-o ceremonie publică desfășurată în Piața Mihai Viteazul. Activitatea s-a desfășurat în prezența comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general de brigadă Nicolae Tonu.
În cadrul ceremoniei, imnurile naționale din istoria statului roman modern au fost interpretate de către Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”,. Evenimentul s-a încheiat cu intonarea Imnului Național ,,Deșteaptă-te române!”, în interpretarea instrumentiștilor militari.
Detașamentul de onoare a fost format din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa” și Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca” . ,,Deșteaptă-te române!” a fost consacrat Imn Național al României prin Constituția din anul 1991, fiind considerat simbol național, alături de Drapelul Național, Stema și Sigiliu de stat. De-a lungul vremurilor, versurile și muzica acestei creații au marcat momentele cheie ale istoriei combatante a neamului nostru, insuflând curaj și încredere.
***Ziua Imnului Naţional al României a fost proclamată prin Legea nr.99/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 29 iulie. ,,Deșteaptă-te române!” a fost compus de Anton Pann, iar versurile au fost scrise de poetul Andrei Mureșanu.
Vineri, 29 iulie, în garnizoanele din aria de responsabilitate a Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina”, a fost sărbătorită Ziua Imnului Național al României. Români de pretutindeni s-au oprit pentru câteva clipe și au ascultat cu emoție acordurile imnului național, ,,creația care s-a impus incontestabil în întreaga istorie revoluționară a neamului românesc”, așa cum îl numea Teodor Burada.
***Intonat pentru prima dată în anul 1884, ,,Imnul Regal Român” a fost primul imn de stat al României.
Acesta a fost urmat de ,,Zdrobite cătușe”,
,,Te slăvim, Românie!”,
,,Pe-al nostru steag e scris Unire”
și ,,Trei culori cunosc pe lume”.
Pe 29 iulie 1848, „Deşteaptă-te, române!” a fost intonat oficial pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. A fost ales, imediat după Revoluția din Decembrie 1989, imnul național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991.
Oana Boier Emil Moritz
preluare Divizia 4 Infanterie Gemina