Judecătorii nu renunță la vârsta și pensia specială
Adunarea generală a judecătorilor Curții de Apel Cluj a hotărât cu unanimitate susținerea demersului inițiat și a propunerilor adoptate de către Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, cuprinse în Hotărârea nr. 5 din data de 31 octombrie 2022, respectiv:
– Solicitarea celorlalte puteri ale statului să respecte statutul constituțional al judecătorilor, ale cărui repere constituționale se regăsesc în prevederile art. 124 alin. (3) și art. 125 din Constituția României, și să își asume principiile stabilității și previzibilității acestui statut.
– Solicitarea executivului și legislativului să respecte principiul cooperării loiale între puterile statului, astfel încât orice demers legislativ privind modificarea condițiilor de acordare a pensiilor de serviciu ale judecătorilor să fie făcut cu consultarea reală și efectivă a sistemului judiciar, evitând afectarea statutului judecătorilor în funcție prin măsuri intempestive și populiste care ar afecta grav echilibrul sistemului judiciar și garanțiile de independență ale acestuia.
Judecătorii Curții de Apel Cluj au subliniat că autorităţile ar trebui să-şi aprofundeze politica de management a resurselor umane, pentru a implementa un management de perspectivă, evitând orice risc de reducere a numărului de magistraţi şi necesitatea de a gestiona un număr important de dosare. O modificare a vârstei de pensionare ar avea, fără îndoială, repercusiuni atât asupra dezvoltării carierei magistraţilor cât şi asupra organizării instanţelor.
Având în vedere că statutul judecătorilor este unul de rang constituţional – reperele sale fiind consacrate în prevederile art. 124 alin. (3) şi art. 125 din Constituţia României -, se consideră necesară asumarea de către toate puterile statului a principiilor stabilităţii şi previzibilităţii acestui statut, cu evitarea experimentelor legislative.
Orice modificări privind creşterea vârstei de pensionare ar trebui să nu afecteze drepturile judecătorilor în funcţie, să fie graduale, etapizate și corelate cu ritmul de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă.
De altfel, în contextul procesului legislativ privind adoptarea noilor ”Legi ale justiţiei”, chiar în această lună, Parlamentul României a reconfirmat în linii fundamentale aceleaşi condiţii de obţinere a pensiei ocupaţionale actualmente în vigoare.
S-a apreciat că, repunerea în discuţie, periodic, la intervale scurte de timp şi în lipsa unor justificări obiective, întotdeauna în sens negativ, a statutului judecătorilor agravează situaţia resurselor umane, prin creşterea presiunii şi încărcăturii psihice a acestei funcţii şi are, în final, un efect negativ asupra calităţii actului de justiţie, în detrimentul cetăţeanului.
Sub aspectul condiţiilor de muncă, s-a apreciat că îmbunătăţirea progresivă a acestora la nivelul instanţelor judecătoreşti trebuie asumată printr-un document strategic cu caracter concret, care să cuprindă în mod detaliat obiectivele de investiţii asumate, termenele de finalizare şi sursele de finanţare.
„Curtea de Apel Cluj, alături de toate celelalte curţi de apel din ţară, în unanimitate, a adoptat azi, 01.11.2022, o hotărâre ce susţine demersurile iniţiate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru evitarea unui dezastru în instanţe, generat de plecarea masivă a judecătorilor din sistem. Peste 500 de judecători aflați azi în funcție şi-au continuat activitatea după îndeplinirea condițiilor de pensionare, dintre care 80 de judecători la curtea supremă. Este inadmisibil ca instabilitatea accentuată a statutului acestora să îi determine să plece, iar orice acţiune care are avea un astfel de efect trebuie sancționată ferm, pentru apărarea dreptului fundamental la un proces echitabil. Justiția nu se poate înfăptui în condiţiile volumului actual de muncă, dublată de un deficit masiv de resurse umane, cu un statut al judecătorilor ce se erodează constant.”, a declarat doamna judecător Dana Gîrbovan, preşedintele Curţii de Apel Cluj.
„Jaloanele statutului judecătorilor sunt cele prevăzute de Constituţia României şi Curtea Constituţională a României, şi nu cele negociate politic la nivel guvernamental. Este important ca fiecare cetățean să înţeleagă consecinţele unor astfel de demersuri intempestive pentru eficienţa apărării drepturilor fundamentale. De aceea, ne asumăm să folosim toate mijloacele legale pentru apărarea statutului constituțional al judecătorilor, pentru a asigura un act de justiţie eficient şi de calitate”, a mai adăugat preşedintele Curţii de Apel Cluj.