Ave Muzica Colinde moderne și tradiționale la Conservator
Ave Muzica colinde traditionale si moderne la Conservator
Dupa evenimentele din 1989, AMGD din Cluj a inceput sa formeze un cor mare studentesc, cu studentii de la Facultatea de Pedagogie. Pana atunci AMGD exista un cor de camera Capela Transilvanica si Antofinia, dar erau si cu persoane din afara institutiei. Datortia cresterii numarului de locuri la Pedagogie, s-a format corul Ave Musica, cu sprijinul dorojorului si profesoului Ciprian Para, sub indrumarea dirijorului Florentin Mihaescu, capatand particularitatile sale proprii.
Al 29-lea an de activitate profesorul Ciprian Para a lucrat cu multa tenacitate, scotand corul din afara institutiei. Mai mult decat atat , a imprimat si 2 discuri, Valsuri de Brahms pt solisti si piane si Colinde, din pacate necomercializate pe scara nationala.
Concertul traditional de Craciun din acest an cat si din alti ani a dovedit cu prisosinta calitatile acestui cor. Ciprian Para stie sa formeze un cor cu tineri care au absolvit licee de muzica la instrumente sau altele fara studiul muzicii. A stiut sa conduca acest cor la pretentii mari artistice.
S-a ocupat de o intonatie precisa, o precizie ritmica si de culoarea vocala. Corul are o suplete care poate satisface si stilul cameral si stilul a capela cu nuante mai mari.
Ca interpret stie sa dea lucrarilor pe care le canta o clasicitate. Strofele unei colinzi nu le interpreteaza la fel, dinamica si culoarea sunt diferite.
Prima parte a cuprins colinde romanesti cunoscute si mai putin cunoscute de compozitori ca Nicolae Lungu, Dumitru Chiriac, Tudor Jarda, Valentin Timaru si altii. Partea a doua a cuprins cantece de Craciun din Europa, Africa, America de Sud, SUA.
Pe vremea cand eram student, corul de rezuma la un program intr-un singur an. Pentru case stie si partiturile se procurau greu, sau nu se procurau, nefiind bani. Astazi, datorita internetului se pot scoate o varietate de partituri. Evidentiem si colaborarea corului cu unii instrumentisti profesionisti.
Anul viitor dirijorul Ciprian Para implineste 30 de ani de activitate. Asteptam alte noutati interpretative. Ii uram de pe acum succes in descoperirea elementelor la care lucreaza, studentii sai.
De la o anumita rigurozitate pe care o au toti dirijorii, Ciprian Para a progresat in expresivitate, in cursivitatea ritmica, versul dirijoral, lucrarile interpretate avand un puternic impact emotional.
Un cor mare, peste 100 de studenti, se relaxeaza mai greu din punct de vedere artistic, pentru ca este mai greu de controlat, cel putin din punct de vedere vocal si ritmic. Repertoriul are un fond de piese cunoscute, care se repeta, dar si noutati, de la an la an, la care se lucreaza cateva luni bune.
Ciprian Para cu corul Ave Musica se poate include in corurile mari care pot canta si liric si dramatic. Dirijorul si-a pus amprenta.
Ciprian Para are ceva din rigurozitatea lui Florentin Mihaescu si supletea si rafinamentul lui Dorin Pop, repere importante in scoala corala clujeana.
Radu Lungu