Corul Filarmonicii Transilvania la jubileu
Jumătate de secol de muzică corală de înaltă clasă la Cluj
Vineri, 3 februarie 2023, ora 19, Abonament 13
Colegiul Academic
Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Lawrence Foster dirijor
Marius Vlad Budoiu tenor
Cornel Groza dirijorul corului
Zoltán Kodály
Psalmus Hungaricus
Giuseppe Verdi
Quattro pezzi sacri
În 2 februarie 1973 avea loc primul concert al Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania”, dirijat pe atunci de maestrul Dorin Pop, personalitate proeminentă a artei corale româneşti. În 3 februarie 2023, 50 de ani mai târziu, sărbătorim acest eveniment printr-un concert-vocal simfonic dirijat de maestrul Lawrence Foster.
Pe scena Colegiului Academic va urca tenorul Marius Vlad Budoiu, care va interpreta alături de Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, „Psalmus Hungaricus”, de Zoltán Kodály.
În partea a doua a concertului veți putea asculta „Quattro pezzi sacri”, de Giuseppe Verdi.
Dirijorul corului este Cornel Groza, care prin tehnica sa excelentă și cunoașterea completă a cântului coral, aduce un impuls vital sonorității Corului.
Lawrence Foster este unul dintre cei mai apreciați dirijori ai lumii din ultimele decenii, dar și un promotor neobosit al creației lui George Enescu. Din această stagiune a primit titlul onorific de Dirijor Emerit al Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, care aduce un plus legăturii strânse pe care dirijorul a avut-o dintotdeauna cu acest ansamblu.
Despre lucrări:
În prima parte a concertului aniversar din 2 februarie, al Filarmonicii, va fi interpretat „Psalmus Hungaricus”. Compozitorul, etnomuzicologul şi pedagogul, Zoltán Kodály, autorul lucrării, a fost, alături de Béla Bartók, creatorul unei noi muzici maghiare bazate pe folclorul tradiţional, punând, de asemenea, bazele dezvoltării unei culturi muzicale complexe şi erudite. Vorbim de prima compoziţie importantă a lui Kodály de după război, scrisă cu ocazia semicentenarului unirii oraşelor Pesta, Buda şi Óbuda, a cărei premieră a avut loc pe 19 noiembrie 1923.
Seara se va încheia cu „Quattro pezzi sacri”, a lui Giuseppe Verdi, o colecție eterogenă de patru piese, compuse de marele compozitor în ultima parte a vieții sale. Scrise pe parcursul a aproape 10 ani, ele scot la lumină atitudinea celui mai faimos compozitor de operă al Italiei în fața vieții de apoi. Verdi folosește texte sacre ale Bisericii Catolice, iar muzica este, în mare parte, bazată pe expansiunea tonală a sfârșitului de secol XIX, precum și pe cuceririle compozitorului în domeniul operei. În același timp, colecția de piese reprezintă o viziune retrospectivă a lui Verdi față de moștenirea culturală italiană, făcând referiri la Dante și Palestrina.
Lawrence Foster
Aflat în cea de-a noua stagiune ca director muzical al Operei din Marsilia şi în cea de-a patra ca director artistic şi dirijor principal al Orchestrei Simfonice Naţionale Radio a Poloniei, Lawrence Foster este, din această stagiune, şi Dirijor Emerit al Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, un titlu onorific ce aduce un plusvaloare legăturii strânse pe care dirijorul a avut-o dintotdeauna cu acest ansamblu. Pe lîngă concertele susţinute la Cluj, Lawrence Foster a înregistrat, în ultimii ani, mai multe compact discuri cu Orchestra şi Corul Filarmonicii, cu lucrări de Puccini, Bartók şi Kodály, arii din opere de Verdi, Mascagni, Cilea, Rossini, Catalani, Giordani.
Discul cu înregistrarea de studio a operei Fata din Vest de Puccini, lansat de Pentatone în 2021, s-a bucurat de aprecierile criticilor de specialitate, cunoscuta publicaţia Gramophone notînd că „Este meritul imens al orchestrei din Transilvania – fondată ca Filarmonica de Stat Cluj în 1955 – şi a dirijorului Lawrence Foster că această interpretare poate fi comparată cu cea realizată de Orchestra Operei Regale şi Zubin Mehta pe celebra înregistrare Deutsche Grammophon din 1977.”
În această stagiune, Lawrence Foster susţine concerte cu ansambluri ca Orchestra Filarmonicii din Bergen, Filarmonica din Wrocław, Filarmonica „Janáček” din Ostrava, Orchestra Filarmonicii din Monte Carlo, Orchestra Gulbenkian, dar şi în Festivalul din Tirol şi Festivalul Internaţional de Pian de la Roque d’Anthéron, iar în programele sale se regăsesc lucrări de Enescu, Şostakovici, Brahms, Gershwin, Strauss, Beethoven, Bartók şi Schumann. Printre proiectele de anvergură din viitorul apropiat se numără producţia operei Noaptea dinaintea Crăciunului de Rimski-Korsakov, la Opera din Frankfurt, imprimarea operei Rigoletto de Verdi pentru casa de discuri Pentatone şi opera Pelléas şi Mélisande la Festivalul „Enescu”.
Născut în 1941 la Los Angeles, într-o familie de origine română, Lawrence Foster a beneficiat de îndrumarea unor dirijori de renume internaţional, ca Bruno Walter şi Karl Böhm, şi a debutat la vîrsta de 18 ani, la pupitrul unei orchestre de tineret numită Debut Orchestra, devenind ulterior Directorul Muzical al acesteia. Tot în aceeaşi perioadă, a devenit directorul Baletului din San Francisco, poziţie pe care a ocupat-o pînă în 1965. Între 1965 şi 1968, a fost asistentul lui Zubin Mehta la Filarmonica din Los Angeles, iar în 1969 a fost numit Dirijor Invitat Principal la Royal Philharmonic Orchestra.
Lawrence Foster a fost Directorul Muzical al Orchestrei Simfonice din Barcelona, al Orchestrei Naţionale a Cataloniei, al Filarmonicii din Monte Carlo, al Orchestrei Simfonice din Ierusalim, al Festivalului Muzical din Aspen, al Houston Symphony, al Orchestrei de Cameră din Lausanne, al Orchestrei şi Operei Naţionale din Montpellier. Printre orchestrele la pupitrul cărora s-a aflat, se numără Los Angeles Philharmonic, Orchestrele Simfonice din Montréal, Pittsburgh, Chicago, Amsterdam, Berlin, Bruxelles, Copenhaga, Milano, München, Oslo, Ottawa, Paris, Stockholm, Sydney, Viena sau Zürich.
A dirijat cele mai importante opere ale lumii (ca cele din Los Angeles, Berlin şi Hamburg) şi numeroase orchestre de tineret. În urma celor zece ani petrecuţi ca Director Artistic şi Dirijor Principal al Orchestrei Gulbenkian, Lawrence Foster a fost numit Dirijor Laureat al ansamblului. Cu această orchestră, s-a regăsit pe scene din toată lumea, incluzînd Festivalul „George Enescu” din Bucureşti şi Festivalul de Vară din Bad Kissingen şi colaborînd cu artişti de prim rang, ca Lang Lang şi Evgheni Kissin.
Discografia lui Lawrence Foster însumează CD-uri apărute sub emblema Pentatone, cu lucrări pentru vioară de Bruch, Chausson şi Korngold (cu Arabella Steinbacher şi Orchestra Gulbenkian), lucrări de Ligeti, Bartók, Kodály, Puccini, Verdi şi multe altele. Pentru înregistrarea operei L’Étranger de Vincent d’Indy, cu Opera şi Orchestra Naţională din Montpellier, Lawrence Foster a primit distincţia „L’Orfée d’Or” a „L’Académie National du Disque Lyrique”.
Promotor neobosit al creaţiei lui George Enescu, Lawrence Foster a fost Directorul Artistic al Festivalului omonim de la Bucureşti între 1998 şi 2001. Ultima înregistrare cu lucrări ale compozitorului român – cu propria sa orchestraţie a Octetului de coarde –, în compania Orchestrei Filarmonicii din Monte Carlo, sub egida EMI, a fost lansată în anul 2009. În ianuarie 2003, a fost decorat de Preşedintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer pentru promovarea muzicii româneşti.
Marius Budoiu
Marius Budoiu s-a născut în Cluj-Napoca și tot aici a absolvit Liceul German, iar apoi Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, specializarea Canto. A fost îndrumat spre o carieră vocală de tatăl său, baritonul Ion Budoiu, apoi a studiat cu Edith Simon şi Gheorghe Roșu.
După încheierea studiilor, a activat ca prim solist la Opera Română din Cluj și ca invitat pe scene de operă și filarmonică de primă mărime din lume, în paralel cu activitatea sa pedagogică la Academia de Muzică din Cluj, unde predă din 1995. Marius Budoiu a absolvit și studii de Regie de Operă și Management. A fost Managerul General al Operei Naționale Române de Stat din Cluj-Napoca, între anii 2012 și 2015.
La 25 de ani a câștigat Premiul I la Concursurile „Traian Grozăvescu” (Lugoj) și „Mozart” (Cluj). Anul 1996 i-a adus Premiul III la Concursul de Lied „Robert Schumann” (Zwickau), iar anul 1997 Premiul I la Concursul Internațional „Hariclea Darclée” din Brăila.
În 2010 a primit două premii importante: Premiul Revistei VIP pentru Cel mai bun solist de operă al anului 2010 și Premiul de Excelență la Galele 10 Pentru România, pentru întreaga activitate artistică și pedagogică. În 2016 și 2017 a primit aprecierea criticilor în Australia pentru Cel mai bun interpret într-un rol principal masculin (Tannhäuser și Lohengrin).
A debutat la 21 de ani ca solist în Simfonia a IX-a de Beethoven. Cu rolul Tamino (Flautul fermecat de Mozart) şi-a făcut în 1996 debutul pe scena Operei Naționale din București. A cântat în sute de concerte şi spectacole, pe scene din Anglia, Australia, Austria, Albania, Belgia, Bulgaria, Cehia, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Kazahstan, Olanda, Polonia, Rusia, Serbia, Spania, Slovacia, și Turcia.
Tenorul Marius Vlad Budoiu a abordat o largă paletă repertorială, de la lucrări ale lui Handel și Mozart, la lucrări contemporane de mare dificultate. Repertoriul său a inclus roluri de tenor liric preum Rodolfo (Boema), Alfredo (Traviata), Alfred (Liliacul), Barinkay (Voievodul ţiganilor), Nemorino (Elixirul dragostei), Faust (Faust). Cu timpul, vocea sa a evoluat spre repertoriul spint, el abordînd roluri ca Pinkerton (Madama Butterfly), Don José (Carmen), Radames (Aida), Cavaradossi (Tosca), Canio (Paiaţe), Turiddu (Cavalleria Rusticana), Don Carlo (Don Carlo) şi Manrico (Trubadurul).
În ultimii ani s-a dedicat repertoriului dificil pentru tenor dramatic: Otello (Otello), Calaf (Turandot), Samson (Samson şi Dalila), Don Alvaro (La Forza del Destino) și wagnerian, Tannhäuser (Tannhäuser), Lohengrin (Lohengrin) şi Tristan (Tristan și Isolda). Între dirijorii de renume cu care a colaborat se regăsesc Zubin Mehta, Daniel Barenboim, Rafael Frühbeck de Burgos, Ghenadi Rojdestvenski, Antonio Pappano, Lawrence Foster, Cristian Mandeal, Peter Ruzicka, Marek Jankowski, Horea Andreescu.
A cântat pe scenele Filarmonicilor din München, Hamburg, Staatskappelle Berlin, Berliner Symphoniker, Staatskappelle Dresda, Santa Cecilia din Roma, The Royal Albert Hall, și la operele din București, Bratislava, Budapesta, Scala din Milano, Staatsoper din Berlin, Freiburg, Marsilia, Melbourne, Palermo, Toulon și multe altele.
Dintre artiștii pe care i-a format fac parte nume de rezonanţă în arta lirică, artişti cu remarcabile cariere naționale şi internaționale: Adela Zaharia, Ștefan Pop (ambii cîștigători ai concursului „Operalia”, patronat de Placido Domingo) George Petean, Bogdan Baciu, Bogdan Taloș, Ovidiu Purcel, Cristian Hodrea, Sándor Köpeczi, Adorján Pataki, Geani Brad și mulți alții. Este invitat pentru cursuri de măiestrie la diferite instituții de artă și învățămînt din Iași, București, Düsseldorf, Melbourne, Roma, Conservatorul Santa Cecilia, la Academia de Muzică din Berlin, din Graz și la Conservatorul Regal din Haga.
Biletele online se pot achiziţiona de pe site-urile entertix.ro şi www.myticket.ro.
Biletele se pot cumpăra şi de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756048318 sau 0264 43 00 60) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.