Basul Alexandru Fărcaş este omagiat de foştii studenţi
Concertul de Gală In memoriam Alexandru Fărcaș 4 februarie 2023, ora 18.00, Studioul de concerte al Academiei Naționale de Muzică ”Gh. Dima” Cluj-Napoca
În vremurile noastre, când orice informație este la un click distanță de noi, am rămas de-a dreptul surprinși în momentul în care am constatat că numele profesorului și mentorului nostru, Alexandru Fărcaș, nu exista, practic, în uriașa memorie virtuală a internetului. Am luat hotărârea de a încerca să reconstruim și să aducem în atenția tinerei generații, activitatea, încercările și reușitele maestrului.
Am constatat, cu surprinsă și caldă emoție, că amintirea lui se regăsește în multe locuri, lucruri și oameni. Cu ajutorul câtorva foști studenți și colaboratori, al Doamnei Elena Copîndean, tovarășa de viață a maestrului, am realizat un film – o perspectivă a foștilor lui studenți, care departe de a cuprinde tot ceea ce a fost și a făcut omul, artistul și liderul Alexandru Fărcaș, avem speranța că va lăsa o mică urmă în eternitate. În 17 decembrie 2021, la 86 de ani de la nașterea profesorului nostru drag, am lansat acest material – ” Mari personalități trecute în umbră” https://www.youtube.com/watch?v=uRDi5fXYDjQ, și am realizat o serie de concerte comemorative: – Colind întru neuitare (17 dec 2021, 17 dec 2022 – Academia Națională de Muzică ”Gh. Dima” Cluj-Napoca) – Recital omagial Alexandru Fărcaș (27 martie 2021, Academia Națională de Muzică ”Gh. Dima” Cluj-Napoca, eveniment la care au participat foști discipoli ai maestrului, printre care: Silvia Sorina Munteanu, Hary Judith, Iulia Merca, Maria-Casandra Hauși, Florin Pop, Geani Brad, Balla Sandor, Petre Burcă, David Buzgău, Marian Rește, etc)
În 2022 am dorit să dăm o mai mare amploare și periodicitate celebrării memoriei maestrului și am fondat, cu sprijinul conducerii Academiei și a Asociației Academia de Muzică ”Gh. Dima” Cluj, Concursul de interpretare vocală ” Alexandru Fărcaș”. (https://www.facebook.com/profile.php?id=100088772371550) Această primă ediție a fost gândită ca o ediție pilot, s-a desfășurat între 14-21 ianuarie 2023, și a avut următoarele obiective:
1. Lansarea Concursului național de interpretare vocală ”Alexandru Fărcaș”, care va avea prima ediție în martie 2024, ca prim pas al strategiei de promovare concepută pentru acest eveniment complex.
2. Încurajarea și motivarea studenților din anii mici, creșterea spiritului lor de competitivitate și a interesului pentru manifestările de gen. Studenții din anii mari ai Academiei Naționale de Muzică ”Gh. Dima” Cluj, au deja rezultate frumoase la diferite concursuri și competiții, iar unii dintre ei și colaborări cu instituții de spectacole.
Având în vedere că Ediția I-a a Concursului național din 2024, va avea trei secțiuni de vârstă, și se va adresa atât liceenilor (contribuind la atragerea de noi candidați la examenele de admitere), cât și studenților de anii 1-4 și masteranzilor, am considerat că această ediție pilot poate fi un instrument eficient de pregătire profesională al celor mai tineri studenți. În data de 4 februarie 2023, va avea loc în Studioul de concerte al Academiei de Muzică ”Gh. Dima”,str. I.C Brătianu nr 25, cu începere de la ora 18.00, Concertul de Gală In memoriam Alexandru Fărcaș. Evenimentul va include: Decernarea premiilor ediției pilot a Concursului de interpretare vocală ”Alexandru Fărcaș”, Concertul de gală al foștilor discipoli și lansarea monografiei ”Alexandru Fărcaș – pasiune și dăruire” de Ovidiu Pecican. Am fi deosebit de bucuroși să ne onorați cu prezența dvs. la acest eveniment. Comitetul de organizare: Conf. univ. Ina Hudea – regizor (contact tel. 0740034673) Petre Burcă – solist ONRC (contact tel. 0744698518) Asist. univ. Geani Brad – solist ONRC (contact tel. 0742016249)