Grupul de la Cluj a preluat Balul Operei la rotativă

Cea de-a 27-a ediţie a Balului Operei s-a desfăşurat sâmbătă seara la Cluj, cu o participare consistentă a unor lideri marcanţi ai PSD, până târziu după miezul nopţii. Au fost prezenţi în lojele centrale omul de afaceri Ioan Rus, ministrul Culturii Lucian Romaşcanu, negociatorul Vasile Puşcaş, juristul Alexandru Cordoş.
Prima parte a oferit publicului un program de muzică şi balet. După o pauză de cină şi hidratare, oferite de Restaurantul Da Pino şi alţi sponsori, după ce vipurile s-au retras, a fost rândul publicului să ofere un spectacol pe scena lărgită, pe muzica Fanfarei Militare din Bucureşti.
Balul Operei este un eveniment care a luat fiinţă în 1993 sub directoratul Operei Naţionale din Cluj, sub directoratul regretatului Petre Sbârcea, continuând apoi în mandatul Alexandru Fărcaş şi succesorii săi. Nu are un caracter strict comercial sau distractiv, ci este o manifestare care pune în valoare atât artiştii Operei, cât şi oamenii de cultură ai Clujului din toate domeniile de activitate culturală şi socială.
Profesioniştii
Manifestarea clasică din seara de 11 februarie a fost scurtă dar cuprinzătoare, în opinia pianistului nevăzător Radu Lungu, un vechi spectator al evenimentelor muzicale. Colectivul Operei a fost bine condus de dirijorul Tiberiu Soare, într-un concert în care s-au îmbinat siguranţa şi experienţa lui. Soare s-a manifestat într-un mod firesc, spontan, atât în scenele de balet cât şi în ariile interpretate de solişti.
Mezzosoprana Ramona Zaharia a fost de departe cea mai bună solistă, prin eleganţă, echilibru şi sensibilitate, atât în piesa solo, cât şi în duet. Nu întâmplător a fost recompensată cu Premiul Lya Hubic, pentru excelenţa unei voci feminine.
Tenorul Daniel Magdal a fost răsplătit cu vii aplauze, chiar dacă celebra arie din Turandot, Nessun Dorma, nu s-a potrivit foarte bine cu potenţialul său. Vocea lui vibra mult şi nu aducea cu un cântăreţ spintto. Magdal a primit Premiul Dimitrie Popovici Bayreuth pentru excelenţa unei voci masculine. Baritonul Mihai Damian a strălucit în special în acute. Damian a primit Premiul Alexandru Fărcaş pentru tinere talente.
Pianistul Mihai Diaconescu a dat tot ce a putut, dar parcă concertul ales nu merge prea bine cu o orchestră de cameră. Transmisia evenimentului nu a fost de o foarte bună calitate tehnică la Radio Muzical, unde Lungu a audiat Balul în direct. Trebuie pus în valoare cu ceva mai uşor. Concertul de pian nr 1 de Ceaikovski este prea dramatic pentru aceste manifestări. Violoncelistul Octavian Lup este cunoscut prin adâncimea sunetului.
La alte evenimente similare ar trebui puşi în valoare mai mulţi artişti din Cluj, opinează Radu Lungu.






















Succesiunea evenimentelor consemnate de către gazde
Eleganță, distincție, prestanță și rafinament. Sâmbătă, 11 februarie, publicul clujean, dar nu numai, s-a bucurat de lumina și emoția celui mai elegant eveniment din România: Balul Operei 2023, reluat după trei ani de pauză. Strălucirile autentice și alura clasică au transformat seara de sâmbără într-una cu totul magică, în prezența unor invitați de marcă, a elitelor naționale și a 500 de spectatori fascinați de evenimentul co-organizat de Opera Națională Română Cluj-Napoca și Fundația Transilvania Leaders. Întregul eveniment a fost urmărit totodată de mii de telespectatori și ascultători, grație transmisiunilor live pe TVR Cluj, TVR Cultural și Radio România Muzical.
Această ediție a Balului Operei s-a bucurat de o atmosferă festivă, având ca invitați speciali doi artiști de talie mondială: mezzosoprana Ramona Zaharia și tenorul Daniel Magdal, alături de Maestrul dirijor invitat Tiberiu Soare, pianistul Mihai Diaconescu și violoncelistul Octavian Lup. La atmosfera specială a constribuit în această ediție și Muzica Militară a Ministerului Apărării Naționale, coordonată de Colonelul Aurel Gheorghiță, un nou parteneriat ce onorează instituția Operei clujene. Fiecare a oferit momente unice și emoții înălțătoare, atrăgând aplauzele neîncetate ale publicului încântat, în rândul căruia s-au aflat și oaspeți de onoare, între care IPS Andrei Andreicuț, PS Florentin Crihălmeanu, Ministrul Culturii Domnul Lucian Romașcanu, precum și academicieni, rectori, artiști, oameni de afaceri și prestigiu ai orașului Cluj-Napoca și ai țării.
Evenimentul monden și cultural-artistic al anului 2023 a reunit artiști și public într-o sinergie artistică de excepție, în sala de spectacole a teatrului liric clujean, transformată pentru o seară într-o scenă comună impresionantă și o sală de ballroom veritabilă. Prin îndepărtarea scaunelor din stal și crearea unui spațiu de interacțiune artistică și socială, organizatorii au adus mai aproape protagoniștii de public – acesta din urmă devenind personaj integrant în spectacol, aflat în imediata proximitate a soliștilor, balerinilor și orchestrei, iar mai apoi, dansator de vals.
Seara a fost deschisă de Domnul Florin Estefan, Manager general al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, cel care a oferit salutul de bun venit, amintind semnificația evenimentului în contextul cultural-artistic național, precum și spiritul mereu deschis al Operei clujene față de publicul larg. La rândul său, Ministrul Culturii Domnul Lucian Romașcanu a subliniat rolul unui astfel de eveniment pentru activitatea cultural-artistică la nivel național.
Programul artistic al serii a oferit publicului plăcerea unui repertoriu atractiv și diafan, îmbinând momente orchestrale, solistice – vocale și instrumentale, cu momente coregrafice. Au fost nelipsite Parada debutanților, moment realizat cu susținerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj, precum și momentul festiv al decernării premiilor de excelență care răsplătesc anual talentele și reușitele excepționale, premiații acestei ediții fiind: mezzosoprana Ramona Zaharia – onorată cu Premiul „Lya Hubic” pentru Excelența unei Voci Feminine, pentru impresionanta sa carieră artistică ce o poartă pe scenele înalte ale lumii, titrându-o precum una dintre cele mai apreciate soliste române ale prezentului – premiu înmânat de Prof. univ. dr. Vasile Jucan, Rector al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”; tenorul Daniel Magdal – apreciat cu Premiul „Dimitrie Popovici-Bayreuth” pentru Excelența unei Voci Masculine pentru semnificativa sa activitate solistică ce îl recomandă și regăsește în marile teatre lirice internaționale; Premiul „Alexandru Fărcaș” pentru Tinere Talente i-a revenit tânărului bariton Mihai Damian, ale cărui apariții solistice impresionează și promit o ascensiune considerabilă – premiul i-a fost înmânat de Managerul General al Operei Naționale București, Domnul Daniel Jinga; Valentina Turcu, a fost distinsă cu Premiul „Gabriela Taub Darvaș” pentru performanța atinsă în arta coregrafică – premiul fiind înmănat în absența sa, de Maestrul coregraf Vasile Solomon. Alături de trofeele dedicate artiștilor, Fundația Transilvania Leaders, co-organizatorul evenimentului, a continuat tradiția prin oferirea propriilor distincții, înmânate de Prof. Dr. Emerit Marius Bojiță – Președintele Fundației Transilvania Leaders: Marele Premiu la categoria business Domnului Daniel Metz, Președintele Clubului Oamenilor de Afaceri și Marele Premiu la categoria academică Domnului Vasile Pușcaș, diplomat și academician român.
Cea de-a doua parte a serii a oferit publicului ocazia de a socializa în plăcuta atmosferă a unui cocktail, urmat de invitația la vals. Îndemnul „Alles Walzer!” este cel ce a reunit spectatorii și artiștii pe ringul de dans, într-un spectacol caracterizat de grație și bună dispoziție, pe acordurile Muzicii Reprezentative Ministerului Apărării Naționale, coordonată de Colonelul Aurel Gheorghiță, încheiat târziu după miezul nopții și lăsând amintirea unei seri de poveste.
Regia artistică a evenimentului a fost semnată de Mihaela Sandu, scenografia a fost realizată de Anca Pintilie, iar momentele coregrafice de către Maestrul coregraf Vasile Solomon, Dan Haja și Anca Opriș Popdan. Producătorii evenimentului au fost Alexandra Mihali și Cristian Avram. Evenimentul a fost prezentat de Loredana Corchiș și Marius Constantinescu, fiind transmis în direct pe posturile TVR Cluj, TVR Cultural, Radio România Muzical și online, pe pagina de Facebook a TVR Cluj.
Bucurându-se de o istorie artistică îndelungată, Balul Operei a revenit, începând cu anul 2018, sub egida Operei Naționale Române din Cluj-Napoca – instituție care i-a oferit numele și l-a prezentat în premieră, în urmă cu peste trei decenii. Evenimentul reprezintă o co-producție de înaltă ținută realizată împreună cu Fundația Transilvania Leaders, parteneri pe care suntem onorați să îi avem din nou alături.
Fundația Transilvania Leaders și susținătorii: NTT DATA, RMB Inter Auto, Transavia, „Grupul Dacia, Renault, Nissan”, Electrogrup, Banca Transilvania, Darian DRS, EnergoBit, Arobs Transilvania Software, Remarul 16 Februarie, Verdino, Rematinvest
Sponsorii principali ai Balului Operei: Banca Transilvania, NTT DATA, Electrogrup, Transavia, Rematinvest, Da Pino
Sponsori: Supercom, Bösendorfer, WENS Travel, Prodal 94, Rose Mary, Wembley Crown, Carpatina, Stalinskaya Gold, Crama Noastră, Crama Știrbey, Crama La Sapata, Crama Aurelia Vișinescu, Tarom – transportatorul oficial al Balului Operei 2023, Grand Hotel Italia, Monom, Camino Home, Catwalk, PMA Invest, Pandora, iTUX, Ana Macovei Flowers, Mozart Chocolat Cluj, Urbio Private Suites, Eco Garden Construct, Impress Printing, Antoanelle
Parteneri: Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”
Parteneri media: TVR CLUJ, TVR Cultural, Radio România Muzical, Euronews România, Radio România Cluj, Făclia de Cluj, EBS Radio
Balul Operei este cel mai elegant eveniment din România, devenit prin tradiția celor 26 de ediții, emblematic pentru Opera Națională Română din Cluj-Napoca. Unul dintre evenimentele mult așteptate de către comunitatea clujeană și nu numai, a revenit din anul 2018 sub egida primei instituții lirice din România. Balul Operei reprezintă o invitație la vals adresată tuturor pentru a trăi o seară de poveste în care fiecare detaliu subliniază eleganța aparte și rafinamentul, oferind celor prezenți un adevărat bal vienez, într-o ambianță de sărbătoare.
Această ediție reprezintă o revenire spectaculoasă în mijlocul comunității, după ultimul eveniment ce a avut loc în 2020. Ne propunem ca această ocazie de a fi din nou împreună să fie unică și de neuitat prin programul muzical ce include momente susținute de soliștii invitați de prestigiu internațional – artiști români ovaționați pe marile scene ale lumii care cântă rar în România, dar care ne vor onora cu prezența la acest eveniment -, alături de Soliștii, Orchestra și Ansamblul de Balet ale Operei sub bagheta Dirijorului invitat Tiberiu Soare. Un moment de mare importanță al serii îl reprezintă festivitatea de înmânare a Premiilor de excelență: Premiul „Alexandru Fărcaș” pentru tinere talente, Premiul „Lya Hubic” pentru excelența unei voci feminine, Premiul „Dimitrie Popovici Bayreuth” pentru excelența unei voci masculine și Trofeul „Transilvania Leaders” oferit de Fundația Transilvania Leaders. Totodată, această seară reprezintă o reală invitație la networking într-un context ideal prilejuit atât de pauza de cocktail, cât și de invitația de a valsa pe ringul de dans până după miezul nopții.
În contextul interpretării momentelor muzicale de către soliștii instituției alături de invitații de prestigiu ai acestei ediții – mezzosoprana Ramona Zaharia, tenorul Daniel Magdal – , se creează oportunitatea de a le oferi recunoaștere pentru meritele profesionale, dedicând aceeași importanță și tinerilor cu reale valențe artistice, care promit o carieră de succes. Se decernează, așadar, Premiile de excelență, acestui moment festiv urmându-i pauza de cocktail, care reprezintă, în esență, o invitație la socializare.
Co-Organizatori: Opera Națională Română din Cluj-Napoca și Fundația Transilvania Leaders
Susținători ai Fundației Transilvania Leaders:
NTT DATA România, RMB Inter Auto, Transavia, „Grupul Dacia, Renault, Nissan”, Electrogrup, Banca Transilvania, Darian DRS, EnergoBit, Arobs, Transilvania Software, Remarul 16 Februarie, Verdino, Rematinvest Group
Evenimentul este transmis în direct pe posturile TVR Cluj, TVR Cultural și online pe pagina Facebook a TVR Cluj.
Dress code: White-Tie/Black-Tie Formal
WHITE TIE
DOMNI
* Frac negru, vestă albă, papion alb
* Cămaşă, guler papion, manşetă dublă
* Pantaloni negri cu vipuşcă
* Pantofi negri eleganţi
Nu se recomandă vesta neagră la ţinuta white-tie.
Ținutele domnilor se pot închiria de pe itux.ro.
DOAMNE
* Rochie lungă până în pământ
* Mănuşi de seară (opţional)
* Stiletto
* Capă de blană sau bolero
* Poşetă plic
* Bijuterii din pietre şi metale preţioase
Nu se recomandă pantofii cu toc pătrat, părul liber, dresurile negre.
BLACK TIE
DOMNI
* Tuxedo, vestă (opțional), papion negru
* Cămaşă albă, guler papion, manşetă dublă
* Pantaloni negri
* Pantofi negri eleganţi
Ținutele domnilor se pot închiria de pe itux.ro.
DOAMNE
* Rochie lungă până în pământ
* Pantofi cu toc, fără decorațiuni
* Capă de blană sau bolero
* Poşetă plic
Nu se recomandă părul liber sau dresurile negre.
PROGRAM:
19.00-19:50
Primirea invitaților pe covorul roșu
20:00
Intonarea Imnului de stat al României
Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale
Dirijor: Colonel Aurel Gheorghiță
Intonarea Imnului Uniunii Europene
Orchestra Operei Naționale Române Cluj-Napoca
20:10
Cuvânt de deschidere adresat de către domnul Florin Estefan, Manager General al Operei Naționale Române Cluj-Napoca
20:20
Program artistic
Fragmente celebre din opere precum Bărbierul din Sevilla de Gioachino Rossini, Carmen de Georges Bizet sau Turandot de Giacomo Puccini, dar și pagini ale unor partituri instrumentale de succes, vor fi oferite publicului de către artiștii invitați.
O Elegie pentru violoncel și o parte din primul Concert scris de Ceaikovski pentru pian au fost alese în mod special pentru a aduce diversitatea caracteristică unui program artistic deosebit. Duetele vor fi nelipsite din spectacol, atât cele muzicale, cât și cele desprinse din universul baletului.
Dacă faimoasa Habanera sau bine-cunoscuta Nessun Dorma vor face publicul părtaș în fața trăirilor personajelor operistice, Invitation a la valse de Carl Maria von Weber va lansa spectatorilor invitația de a păși în final pe cel mai elegant ring de dans al momentului!
22:00
Networking Cocktail (Open bar în Foaierul Operei)
23:30
– Alles Walzer! – Invitație la vals pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca
Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale
Dirijor: Colonel Aurel Gheorghiță
Acordarea premiilor:
*Premiul ,,Alexandru Fărcaș” pentru Tinere talente
*Premiul ,,Lya Hubic”
*Premiul ,,Dimitrie Popovici-Bayreuth”
*Premiul „Gabriela Taub Darvaș”
*Marele Premiu al Fundației Transilvania Leaders
Intrarea publicului se face între orele 19:00 – 19:45.
Co-Organizatori: Opera Națională Română din Cluj-Napoca și Fundația Transilvania Leaders
Susținători ai Fundației Transilvania Leaders:
NTT DATA România, RMB Inter Auto, Transavia, „Grupul Dacia, Renault, Nissan”, Electrogrup, Banca Transilvania, Darian DRS, EnergoBit, Arobs, Transilvania Software, Remarul 16 Februarie, Verdino, Rematinvest Group
Sponsori principali: Banca Transilvania, NTT DATA România, Electrogrup, Transavia, Rematinvest Group, Da Pino
Sponsori: Supercom, WENS Travel, Prodal 94, Rose Mary, Wembley Crown, Carpatina, Stalinskaya Gold, Crama Noastră, Crama Știrbey, Crama La Sapata, Crama Aurelia Vișinescu, Grand Hotel Italia, Camino Home, Urbio Private Suites, Catwalk, Pandora, Monom, iTUX, Ana Macovei Flowers, Mozart Chocolat, Eco Garden Construct, Tarom – transportatorul oficial al Balului Operei 2023.
Partener: Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale și Inspectoratul Școlar Județean Cluj.
Parteneri media: TVR CLUJ, TVR Cultural, Radio România Muzical, Euronews România, Radio România Cluj, Făclia de Cluj, EBS Radio
Mihai Bacalu