Minuta Presei de Week end Inmedio Garamond
Făclia
Premieră în justiția europeană
Europarlamentarul PMP, Eugen Tomac susține că singura opțiune realistă pe care România o are pentru a fi acceptată în spațiul Schengen în următorul an și jumătate este procesul pe care l-a intentat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene în care se cere anularea deciziei luate de Consiliul UE în cadrul Consiliului ministerial JAI prin care s-a respins acceptarea României și Bulgariei în spațiul de liberă circulație. Eurodeputatul a spus că a făcut acest demers după ce Guvernul României și alte instituții europene au refuzat să apeleze la justiție pentru a anula „actul nedrept” adoptat împotriva țării noastre.
Monitorul de Cluj
Un an de război în Ucraina. Clopote pentru pace vor fi trase dintr-un tun într-un sat din Cluj
Clujenii din Vlaha vor marca vineri, 24 februarie, într-un mod inedit împlinirea unui an de la începerea războiului din Ucraina, prin tragerea unor clopote prin gura unui tun sculptat din fân, „o lucrare pacifist” realizată în Parcul de Sculpturi Arkhai din localitate.
Ziua de Cluj
Încă un mall la Cluj! Se face pe locul târgului de mașini din Florești
Târgul auto de la ieșire din Florești spre Gilău, aflat pe raza localității Luna de Sus, va fi relocat în altă parte. Pe actualul amplasament se va ridica o clădire cu funcțiuni mixte: comerciale, depozitare, producție, servicii, etc.
Magazin Salajean
Zece ani de puscarie pentru o salajeanca ce si a omorat sotul
Graiul Sălajului
Infrastructura sanitară din Sălaj, resuscitată din temelii
Dinu Iancu-Sălăjanu: Oamenii s-au săturat să tot audă că “vom face”! Facem!
Cele șase proiecte majore de investiții, aflate deja în derulare, care vizează infrastructura de sănătate din județul Sălaj, la care se adaugă și cele propuse pentru finanțare prin POS Sănătate sau PNRR, vor schimba, cu siguranță, calitatea actului medical în unitățile spitalicești din județ. În plus, vor contribui la atragerea de medici noi și-i vor fideliza pe cei deja existenți, consideră administrația județeană.
Gazeta de Cluj
Vasile Pușcaș a pierdut procesul cu Primăria Cluj-Napoca privind „exproprierile forțate” de pe Calea Mănăștur
Omul de afaceri Vasile Pușcaș a pierdut definitiv procesul intentat Municipiului Cluj-Napoca prin care solicita instanței să anuleze HCL-urile prin care a fost obligat să „doneze” municipalității un teren cu o suprafață de de 2108 mp, la pachet cu drumul pe care investitorul l-a făcut pe cheltuiala sa. „Donația” a fost mai degrabă un schimb bine pus la punct pentru eliberarea autorizației de construire necesară ridicării ansamblului mixt Platinia de pe Calea Mănăștur, dar și pentru emiterea certificatului de recepție a lucrărilor.
Zi de Zi
Iuon Suciu, veteranul de 101 de ani
Printre veteranii de război trecuți de suta de ani din județul Mureș se numără și Suciu Iuon din localitatea Urisiu de Jos, comuna Chiheru de Jos, care miercuri, 22 februarie, și-a aniversat cei 101 ani de viață.
Printre veteranii de război trecuți de suta de ani din județul Mureș se numără și Suciu Iuon din localitatea Urisiu de Jos, comuna Chiheru de Jos, care miercuri, 22 februarie, și-a aniversat cei 101 ani de viață.
În această perioadă sunt în plină desfășurare etapele locale și zonale ale Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar. Elevii sibieni au deja o bogată tradiție în participările la această olimpiadă, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Fie că e vorba de baschet, tenis de masă, șah sau oină, elevii sibieni reușesc an de an să obțină noi medalii.
Renaşterea Bănăţeană
A fost semnat contractul pentru realizarea unei rețele de piste de biciclete în Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara
Astăzi, la sediul Guvernului au fost semnate contractele pentru amenajarea de trasee cicloturistice, finanțate în cadrul Componentei Turism și Cultură din PNRR.
Aproximativ 3.000 de kilometri de piste de bicicletă vor fi realizate, în țară, prin cele patru contracte de finanțare semnate astăzi, în valoare de 270 de milioane de euro.
Graiul Maramuresului
Ponorâta, Vestul Sălbatic al Maramureşului?!
Drumul judeţean DJ 109G – care face legătura între Vima Mică şi cătunul Ponorâta din Coroieni – devine un pericol tot mai mare pentru cei care tranzitează zona cu maşinile. Asta din cauza comunităţii de acolo, certată cu simţul civic, şi care vandalizează, la întâmplare sau nu, autovehiculele aflate în trecere.
Gazeta de Maramureş
Simpozionul Iuliu Maniu şi Maramureşul
Anul 2023 merită să fie, pe bună dreptate, dedicat lui Iuliu Maniu. În ianuarie s-au împlinit 150 de ani de la nașterea „Sfinxului de la Bădăcin”, iar în 5 februarie se împlinesc 70 de ani de la moartea sa, în Închisoarea Sighet. Cu acest dublu prilej, la inițiativa domnului acad. Emil Burzo, președinte de onoare al Academiei Române filiala Cluj, Asociația de Turism, Consultanță și Implementarea Proiectelor Europene, Consiliul Județean Maramureș, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și GAZETA de Maramureș vor organiza simpozionul „Iuliu Maniu și Maramureșul”, care va avea loc în 17 februarie, începând cu ora 11.00, în sala de conferințe a Memorialului Sighet.
Jurnal de Caraş Severin
Dunca se teme de țepele lui Vrînceanu
Aparent banala divizare a unui SRL ar putea atrage consecințe financiare negative pentru județ. Potrivit lui Romeo Dunca, este vorba despre una dintre societațile comerciale implicate in contractele neonorate cu AquaCaraș, care a și incasat in avans 11 milioane de lei, bani europeni! Iar acum firma urmeaza sa fie imparțita in doua, pe una ramanand contractele neonorate cu AquaCaraș, pe cealalta fiind mutate activele, personalul și afacerile care vor continua.
Ziua de Vest
„Palatul Culturii” sau „Opera Română”? Unde a avut loc ceremonia de deschidere a programului TM2023?
Weekendul de deschidere a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii a fost marcat de mai multe controverse. Una dintre acestea privește locul de desfășurare a evenimentului de lansare din 17 februarie. Oficial, aceasta a avut loc la „Palatul Culturii”, denumire însă de care puțini timișoreni au auzit. Confuzia a fost remarcată inclusiv de maestrul Ioan Holender, atunci când acesta a părăsit nervos ceremonia: „Eu știu de Opera din Timișoara, denumită acum Opera Română. Numele Palatul Culturii nu are sens. Nu știu cine i-a spus așa, dar este greșit”.
Crişana
Doar o parte dintre şcolile şi spitalele din judeţ au fost expertizate – Riscul seismic în Bihor
O parte dintre şcolile şi spitalele din judeţul Bihor sunt încadrate în grad de risc seismic 3 sau 4, după ce clădirile în care funcţionează au fost expertizate. Dintre spitale, cinci nu au trecut deocamdată printr-un asemenea proces, însă, în cazul unităţilor de învăţământ, procentul este mult mai mare, doar 46 din cele peste o mie de clădiri fiind încadrate într-un grad de risc seismic.
Gazeta de Nord Vest
Sătmărenii vor avea parte de o sărbătoare frumoasă duminică la Satu Mare. Asociaţia Socio-Culturală Ţara Oaşului organizează mult aşteptata paradă a portului popular, dar şi la tradiţionalul danţ de lăsare, la care sunt invitați toți sătmărenii.
Evenimentul va avea loc duminică, 26 februarie 2023, la Catedrala Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului din municipiul Satu Mare, începând cu ora 10:30, unde se va oficia Sfânta Liturghie. După slujbă va urma o paradă a portului popular, o oprire şi intonarea unui cântec patriotic la Troiţa de lângă Ceasul Electric, precum şi tradiţionalul danţ care se va desfăşura în Centrul Nou, în vecinătatea Aleii Corneliu Coposu. Din acest motiv, va fi închisă circulaţia în Centrul Vechi al oraşului.
Cuvantul Liber
Nouă premieră teatrală semnată de Daniel Oltean, fost procuror DIICOT și laureat al premiilor UNITER
Compania “Liviu Rebreanu” a Teatrului Național Târgu Mureș a prezentat miercuri premiera spectacolului “Jap-Jap/Poc-Poc”, o reinterpretare a textelor lui Ion Creangă, care poartă semnătura dramaturgului Daniel Oltean, fost procuror DIICOT și laureat al premiilor UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 2017.
Printre personajele din spectacolul “Jap-Jap/Poc-Poc” îi întâlnim pe Dănilă Prepeleac, Scaraoschi, dar și pe Ion Creangă, pe lângă judecători, draci, martori și o serie de animale.
Selecţie de Mihai Bacalu