Ne-a părăsit saxofonistul de excepţie Felician Mureşan
Felician Mureşan, unul dintre cei mai buni saxofonişti clujeni ne-a părăsit duminică, în floarea vârstei, după o luptă îndelungată cu o boală incurabilă.
A fost condus miercuri, 5 aprilie, pe ultimul drum, în localitatea clujeană Chinteni, de familie şi de câteva sute de muzicieni şi maeştri coregrafi, prieteni, foşti colegi şi elevi.
Afluxul masiv a creat dificultăţi serioase de circulaţie în perimetrul comunei, evenimentul suprapunându-se unor lucrări de infrastructură, primarul Lucia Suciu reuşind cu greu să asigure fluenţa traficului rutier, sprijinită de o patrulă de jandarmi şi de Poliţia Locală.
Preotul rapsod Marius Ciprian Pop, unul dintre cei şase prelaţi care au oficiat, a afirmat în cuvântul său de la finalul slujbei de înmormântare, că Dumnezeu l-a încercat pe Felician, cu boala prelungită, aşa cum a făcut-o şi cu fiul său Cristos, răstignit pe cruce.
Asemănarea cu Domnul Hristos în cazul lui Muri s-a dus într-o extremă profundă, pe care părintele Arsenie Boca o chema cancer. S-a asemănat cu boala dusă atâţia ani, ca o încercare de la Dumnezeu. Părintele Iulian din Sfântul Munte, pe care l-am găsit bolnav, mi-a zis că e fericit, că după o viaţă de rugăciune, mi-a dat domnul un canceruţ. Pentru că la Înviere, nu se poate ajunge decât prin cruce. Şi părintele Iulian şi Muri au dus cu demnitate boala fără să cârtească. Pe Felician suferinţa l-a apropiat de Dumnezeu, de biserică, a înţeles mai bine viaţa veşnică.
Absolvent al Liceului de Muzică şi al Conservatorului din Cluj, Felician Mureşan a cântat în Orchestra populară a Filarmonicii, dar a colaborat şi cu alte multe formaţii de folclor, printre care Românaşul, Mugurelul, CUG, Doina, Cununa Transilvana, cu care a efectuat numeroase turnee artistice internaţionale.
Ovidiu Barteş, unul dintre dirijorii care au colaborat cu marele dispărut ne-a transmis regretele sale profunde la dispariţia saxofonistului.
Felician Mureșan, Muri asa cum îi spun cei apropiați, pentru mine a fost un coleg și un prieten, alături de care am avut o lungă activitate în cadrul Orchestrei profesioniste “Cununa Transilvană”, în studiourile clujene și la unele evenimentele ocazionale. Regret nespus faptul că s-a stins din viață prietenul nostru, la o asa vârstă fragedă. A fost un instrumentist de valoare, fără de care spațiul folcloric clujean, transilvan, va fi mult mai sărac, însă cuvintele sunt de prisos. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace! Condoleanțe familiei!
Rapsodul Aurel Tămaş a exprimat pe pagina sa de socializare, un mesaj emoţionant de rămas bun.
Muri, cum îi spuneam cei apropiați, a plecat să se odihnească în lumea cealaltă. Aici cu noi rămân amintirile clipelor frumoase petrecute la cântat, și la întâlnirile pe care cu drag le așteptam. O să ne fie dor de glumele, de starea, și de prietenia ta. Ai luptat cu această molimă care bântuie printre oameni și credeam că o să te lase în pace. Rămân în urma ta niște oameni, cărora le-ai transmis cu drag din harul și darul tău. Drum lin Muri și La revedere! Condoleanțe familiei! Dumnezeu să te țină în preajma Lui!
I-au transmis un salut de rămas bun şi soţii Camelia şi Neluţu Motoc, organizatorii Şcolii de Dans Tradiţional Românesc.
Rămas bun, Muri! Îți mulțumim pentru toți anii frumoși și rodnici in care am colaborat! Dumnezeu să ți dea drum lin înspre lumina Sa eternă! Sincere condoleanțe familiei! Prof.Camelia și Neluțu Motoc
Dansatorii Viorica şi Emil Luca au organizat toamna trecută o reuniune a folcloriştilor, unde Felician a făcut un ultim spectacol cu prietenii.
Drum lin spre ceruri Muri! Nu știam ca petrecerea dansatorilor din 23 sept. 2022 va fi ultima la care colegul și prietenul nostru Muresan Felician ne va încânta cu muzica lui. Odihna vesnica!
Maestrul coregraf Emil Luca ne-a relatat un episod din turneul german din anul 1985, când Felician i-a surprins cu tehnica sa de excepţie, pe participanţi.
Profesorul universitar Mircea Neamţu, şeful partidei de suflători de alamă din Filarmonica Transilvania a spus câteva cuvinte despre fostul său coleg.
O mare tristețe ne- a adus astăzi în această capelă. Cu un sentiment de durere profundă și pierdere ireparabilă, începem ultima călătorie a unei persoane dragi nouă, Muri.
Extrem de dotat și înzestrat de la bunul Dumnezeu, si-a cultivat și perfecționat cu perseverență și pasiune talentul său muzical încă din clasele primare. A absolvit Liceul de Muzica la secția trompeta, ulterior urmând și cursurile Academiei de Muzică Gh. Dima din Cluj-Napoca. Activitatea lui artistica a desfășurat -o in cadrul secției de muzică populară a Filarmonicii de Stat Transilvania, devenită ulterior Centrul de Creație. Aici și-a descoperit pasiunea pentru cel mai drag instrument lui, saxofonul. Nivelul de măiestrie pe care l-a atins la acest instrument fiind unanim apreciat și recunoscut de către toți muzicienii. A slujit cu multa ardoare, pricepere și talent acest instrument, el fiind practic un autodidact. In ultimii ani s-a dedicat cu generozitate și activității didactice de formare și șlefuire a tinerilor talentați, obținând cu acestia premii la concursurile de profil.
Felician era o persoana remarcabilă: inteligent, energic, prietenos, cald, binevoitor, cu simțul umorului, plin de viață, luminos, curajos. O persoană sinceră, generoasa și directă. Îți spunea exact ceea ce credea și simțea. Între muzicanți circulă o vorbă: “daca vrei o părere sinceră cum cânți, întreabă -l pe Muri.” Avea demnitate, onoare și verticalitate.
A fost un soț și tată grijuliu , sensibil și iubitor. A construit o casă , o familie căreia i-a oferit afectiune, confort, stabilitate și siguranță. A fost iubit și apreciat de familie , de prieteni și foarte respectat de colegi. Un suflet mare cu o vorbă bună întotdeauna pentru oricine. Era o bucurie și încântare să te întâlnești cu el, să-ți împărtășească din bucuria de-a trăi.
Cel mai de preț dar pe care Muri l-a oferit familiei și prietenilor a fost timpul său. Papa Francisc spunea: ” Cel mai bun dar pe care-l poți oferi cuiva este timpul tău”. Plecarea lui Muri dintre noi ne face să zăbovim asupra unor adevăruri profunde ale vieții, pe care Doru Sucală, colegul și bunul prieten al lui Muri și al nostru, le surprinde în aceste clipe grele în câteva cuvinte : ” Feli, Felician,- cu radacini în latinescul Felix fericit-este un exemplu clar în acest sens.Veselia, fericirea care o avea în el, era coplesitoare.Ca un adevarat artist, a raspandit, a daruit cu generozitate din acest izvor ce curgea din ființa lui, din inima lui,umplând de bucurie si veselie pe cei care au avut bucuria sa-l cunoasca mai îndeaproape.
Am ajuns la vârsta la care privim cu responsabilitate și respect la acest combustibil vital, care este timpul. Deja îmi lipsește hâtrul, talentatul, haiosul, bunul și dragul nostru prieten Muri! O să fie liantul care o să ne țină aproape pe noi cei rămași. Doamne deschide-ne ochii sa vedem cât suntem de sensibili și fragili, ajută -ne să lăsăm în urma noastră când o să ne chemi la Tine, amintiri frumoase, bucuria adusa celor din jur, timpul oferit cu generozitate celor dragi și nu numai, dragostea și bunătatea, pacea și bucuria de a trai cu Tine, bunule Dumnezeu, căci prin tine și de la tine vin toate lucrurile bune”.
Dumnezeu să-l ierte și să-i odihnească sufletul lui bun și nobil!
Printre numeroşii participanţi i-am mai remarcat pe maeştrii coregrafi Emil Luca, Ioan Miheştean, Ilie Lung, Viorel Dragomir, maeştrii dirijori Constantin Rîpă, Ovidiu Barteş, Alexandru Tămaş, Dorin Simionescu, Cornel Nemeş, Duţu Botiş, Ioan Zegrean, maeştrii solişti vocali Aurel Tămaş, Traian Ilea, Marinela Zegrean Istici, maeştrii instrumentişti prof Mircea Neamţu Gilovan, Dorinel Puia, Florin Vaida, Sandu Toader, Molnar Toader, managerii Cătălin Nistor, Tiberiu Groza, Ioan Miheştean.
Mihai Bacalu