75 de ani de la interzicerea Bisericii Române Unite Expo Biserica în zeghe pentru ce?
Eveniment artistic comemorativ la împlinirea a 75 de ani de la interzicerea Bisericii Române Unite: Vernisarea Expoziției de pictură „Biserica în zeghe – pentru ce?”
Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, Asociația Generală a Românilor Uniți (AGRU) și Asociația Tineretului Român Unit din Cluj-Napoca (ASTRU-Cluj), vor comemora la Cluj-Napoca, printr-un eveniment artistic – o expoziție de pictură – împlinirea a 75 de ani de la valul de persecuții și apoi interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, prin Decretul 358, emis la 1 decembrie 1948, de autoritățile din acea vreme ale Statului comunist.
Expoziția doamnei Alexandra Belciug „Biserica în zeghe. Pentru ce?”, va fi vernisată în cadrul evenimentului organizat vineri, 15 septembrie, la ora 18.00, în Aula „Cardinal Iuliu Hossu” din Catedrala „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea” ( Piața Cipariu, nr. 2).
Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla va participa la acest vernisaj, pe care-l va deschide cu un moment de reculegere și rugăciune.
Invitați să prezinte lucrările artistei plastice Alexandra Belciug, inspirate din istoria tragică, dar glorioasă prin rezistență, mărturisire și martiriu, a Bisericii Române Unite, sunt: Prof. dr. Cornel Tatai-Baltă și dr. Adriana Topârceanu. Moderator al evenimentului va fi Președintele AGRU-România, Lect. univ. dr. Alin Tat de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș Bolyai.
Programul se va desfășura pe acorduri muzicale, prin participarea Corului „Adoremus” al Catedralei „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea”, dirijat de Ana-Maria Mureșan.
Vernisarea Expoziției „Biserica în zeghe. Pentru ce?”, moment comemorativ dedicat generațiilor de episcopi, preoți, persoane consacrate și credincioși greco-catolici care și-au mărturisit credința în catacombe, reprezintă o invitație la contemplarea lucrării lui Dumnezeu, care, în mod paradoxal – cum este și Istoria mântuirii –, prin suferința și jertfa din 1948 și din anii ce au urmat, revarsă până azi peste credincioșii acestei Biserici și peste întreaga țară, România, binecuvântare, putere de viață și har.
Expoziția va putea fi vizitată până sâmbătă, 30 septembrie 2023.
Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla