Imperialul lui Beethoven deschide Festivalul Mozart
Imperialul lui Beethoven la Filarmonica de Stat „Transilvania”
Vineri, 10 noiembrie 2023, ora 19, Abonament 4
Colegiul Academic
FALL INTO CLASSIC
Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Festivalul Mozart
Stefan Geiger dirijor
Aurelia Vişovan pian
Wolfgang Amadeus Mozart
Uvertura operei Răpirea din serai
Ludwig van Beethoven
Concertul nr. 5 în Mi bemol major, op. 73, Imperialul
Wolfgang Amadeus Mozart
Simfonia nr. 39 în Mi bemol major, KV 543
Purtând titlul generic Fall into Classic, Festivalul Mozart va debuta la Filarmonica de Stat „Transilvania” vineri, 10 noiembrie 2023, având-o ca protagonistă pe tânăra și foarte talentata pianistă Aurelia Vișovan, alături de Orchestra Filarmonicii clujene sub bagheta dirijorului Stefan Geiger.
Concertul va avea loc vineri, 10 noiembrie 2023, de la ora 19, la Colegiul Academic.
Prima seară concertistică din cadrul Festivalului Mozart va debuta pe scena din Auditorium Maximum cu două creații mozartiene – Uvertura operei Răpirea din serai și Simfonia nr. 39 în Mi bemol major, KV 543, cărora li se va adăuga și Concertul nr. 5 în Mi bemol major, op. 73, Imperialul de Ludwig van Beethoven. Partitura ultimului concert pentru pian a lui Beethoven a fost scrisă într-o perioadă zbuciumată, când războaiele napoleoniene traversau întregul continent. Este de-a dreptul un fapt ieșit din comun cum, în vremuri sumbre, de război, Beethoven a reușit să compună o lucrare atât de înălțătoare și de inspirată. Imperialul este modelat pe un limbaj strălucitor și eroic. Prima și ultima parte denotă un caracter maiestuos, cu figuri ritmice care evocă stilul militar. Partea a II, lentă, este caracterizată printr-o atmosferă care este disipată cu o extraordinară sensibilitate prin tranziția către final. (Oana Andreica – Ghid (incomplet) de concert)
Despre dirijor
Stefan Geiger
————————————————————————————————————————–
Stefan Geiger este dirijorul Orchestrei Sinfônica do Paraná și director muzical al Teatrului Guaira din Curitiba (Brazilia).
Provenind dintr-o familie de muzicieni, la vârsta de cinci ani a început să cânte la pian, vioară, tobe și trombon. În urma studiilor susținute de Fundația academică germană Studienstiftung des deutschen Volkes, a devenit prim trombonist la Bayrische Staatsoper din München. Ulterior, a ocupat același post la NDR Elbphilharmonic Orchestra din Hamburg.
În urma studiilor de dirijat, a fost asistentul lui Christoph Eschenbach, Valeri Gergiev și Christoph von Dohnanyi. În scurt timp a devenit director artistic al Landesjugendorchester Bremen și a dirijat între 2002 și 2007 Orchestra HFK din Bremen (Hochschule für Künste Bremen).
Stefan Geiger a dirijat numeroase orchestre, printre care Schleswig-Holstein Festival Orchester, Ensemble Resonanz, Würzburger Philharmonikern, Nürnberger Symphonikern, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Württembergische Philharmonie, Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania, Orquestra Sinfônica de Porto Alegre, Banater Philharmonie, Orchestra Radio România, Orquestra Sinfônica da Bahia, Orquestra Sinfônica da Universidade de Sao Paulo la Sala Sao Paulo și Orchestra Filarmonicii din Buenos Aires la Teatro Colon din Argentina.
Timp de mai mulți ani, a dirijat frecvent NDR Elbphilharmonie Orchester Hamburg, acompaniind filme mute premiate cu Oscar, precum The Artist sau Ben Hur, comedii ale lui Buster Keaton sau drame precum Crucișătorul Potyomkin.
Printre cele mai recente momente importante ale lui Geiger se numără reveniri la Elbphilharmonie; debuturi la Orquestra Sinfônica Brasileira din Rio de Janeiro; Volkstheater din Rostock; NDR Radio Philharmonie din Hanovra; Oulu Symphony din Finlanda și Jerusalem Symphonic Orchestra.
Despre solistă
Aurelia Vișovan
————————————————————————————————————————–
Proaspăt Cetățean de Onoare al orașului său de baștină Sighetu Marmației, Aurelia Vișovan este o pianistă, clavecinistă și fortepianistă de renume internațional, câștigătoare a ediției 2019 a Concursului Musica Antiqua de la Brugge (fortepiano). Susține în mod regulat concerte și recitaluri atât pe instrumente istorice, cât și pe pianul modern, în săli precum Großer Saal a Filarmonicii din Berlin, Elbphilharmonie Hamburg, BOZAR, Auditorio de Zaragoza, Brucknerhaus Linz, Die Glocke Bremen, Casa da Musica Porto, Musikverein Viena, Ateneul Român din București, precum și în festivaluri – Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern, Festivals de Wallonie, pentru a numi doar câteva. A apărut ca solistă alături de Philharmonisches Kammerorchester Dresden, Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române, Orchestra Română de Tineret, Orchestra Filarmonicii din Seto, Filarmonica de Stat „Transilvania”, Das Sinfonieorchester Berlin, printre altele. În 2017, Aurelia Vișovan a interpretat în primă audiție absolută Concertul pentru pian și orchestră de George Enescu.
Tânăra și foarte talentata pianistă a știut din totdeauna că va face muzică, pianul fiind, deopotrivă, pasiune și profesiune. De-a lungul carierei sale, Aurelia Vișovan a obținut peste 25 de premii la concursuri internaționale importante, printre care se numără Premiul I la Concursul Internațional de Pian Santa Cecilia din Porto, Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a lucrării comandate la Concursul Internațional de Pian Premio Jaén, Premiul V la Concursul Internațional de Pian Takamatsu și Premiul II la Concursul Internațional de Clavecin Paola Bernardi din Bologna.
Născută în 1990 în Sighetu Marmației, absolventă a școlii clujene de muzică, Aurelia Vișovan a studiat în România cu profesorii Adriana Bera, Monica Chifor și Gerda Türk și a absolvit Universitatea de Muzică și Artă Interpretativă din Viena, unde a studiat pianul cu Martin Hughes și clavecinul cu Gordon Murray. În 2021 a obținut un doctorat la Academia Națională de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, cu o teză care a avut ca subiect al cercetării instrumentele istorice cu claviatură.
În prezent, Aurelia Vișovan este profesor de pian la Universitatea de Muzică din Nürnberg, Germania.
Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.
Filarmonica de Stat „Transilvania”