Rudele morţilor din revoluţie au lipsit de la comemorare
Comemorarea evenimentelor sângeroase din decembrie 1989 a avut loc la Cluj, cu depuneri de coroane, slujbă religioasă şi parada militară în Cimitirul Eroilor. Pentru prima dată în 34 de ani, au participat doar câteva rude ale celor răpuşi atunci de gloanţe.
Printre puţinii participanţi s-a numărat şi Horaţiu, băiatul pictorului erou Lucian Matiş, răpus de gloanţe în Piaţa Libertăţii.
În schimb, autorităţile au fost prezente în formulă completă. Au fost la depunerea de coroane şi revoluţionarii.
Fanfara militară şi un detaşament de paradă a prezentat onorul Diviziei 4 Infanterie Gemina.
Fotografia dintre mormintele reci ale eroilor a fost parţial salvată de nişte elevi curioşi şi de către revoluţionari.
În Cluj au fost împuşcate mortal un număr de 27 de persoane. În ţară în evenimentele confuze din decembrie 2023 au fost ucise peste 1166 de persoane.
Teoria îmbrăţişată de procurorii militari, potrivit căreia Ion Iliescu a condus în decembrie 1989 grupul de agenţi complotişti ai Moscovei, pentru înlăturarea şi executarea lui Nicolae Ceauşescu, capătă tot mai multă consistenţă.
Cătălin Ranco Pitu, şeful Parchetului Militar, care a trimis în instanţă dosarul Revoluţiei, a declarat în presă, de câteva zile, că după ce a fost contestat de oamenii din stradă, grupul de complotişti rosovietici au aplicat metoda diversiunii. Grupuri de militari şi civili au fost puşi în situaţii confuze, declanşând trageri cu armament de război, ceea ce a dus la sute de morţi, chiar şi după debarcare fostului preşedinte.
Mihai Bacalu