Concert educativ Corul Filarmonicii Transilvania
Magia corului: Concert pentru copii al Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Marți, 23 ianuarie 2024
Colegiul Academic
Ora 9:30 în limba română
Ora 11:00 în limba maghiară
Dalma Toadere dirijoare și moderatoare
Adina Mureșan pian
Cornel Groza dirijorul corului
Colegiul Academic va găzdui pe scena din Auditorium Maximum, marți, 23 ianuarie 2024, de la ora 9:30 (spectacol în limba română) și de la ora 11.00 (spectacol în limba maghiară), concertul pentru copii cu titlul Magia corului: Concert pentru copii al Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania”. Concertul este recomandat elevilor din ciclul primar (clasele 0-4), durează aproximativ 50 de minute, iar costul unui bilet este de 15 lei.
Despre Magia corului: Concert pentru copii al Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Concertele pregătite de Dalma Toadere pentru copii și tineri sunt concepute cu scop educativ, fiind puternic ancorate în principiile medierii muzicale. Astfel, acest gen de public tânăr este familiarizat cu muzica clasică și cu caracteristicile acesteia, prin intermediul acestor concerte în care elementele participative și cele vizuale (folosite inventiv, și nu în detrimentul muzicii) se îngemănează pentru a susține apropierea celor mici de acest fel de muzică.
În concepția tinerei dirijoare, pregătirea viitoarei generații de public, înseamnă, de fapt, pregătirea acesteia pentru experiența de a participa la un concert de muzică clasică. Astfel, elementele adăugate concertului pentru copii sunt gândite în așa fel încât să nu se altereze parametri a ceea ce înseamnă un concert, pentru a nu crea false așteptări în percepția publicului de copii asupra genului de concert de muzică clasică. Dalma Toadere afirmă că „nu folosim în mod exagerat elemente de teatru, dans, film, muzică ușoară, etc. pentru a câștiga aprecierea publicului pe moment. Ci creștem publicul pentru genul muzicii clasice, pentru viitoarele concerte ale filarmonicilor”.
În ceea ce privește Magia corului: Concert pentru copii al Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania”, concertul educativ de marți, 23 ianuarie 2024, acesta se adresează copiilor din ciclul primar, clasele 0-4, și are ca subiect cel mai vechi instrument muzical și unul dintre cele mai frumoase – vocea fiecăruia dintre noi. Combinând diferite voci, înalte și grave, corul este un ansamblu minunat pentru care compozitorii au creat muzică nemuritoare. Corul Filarmonicii invită copiii să descopere pagini celebre din muzica simfonică, momentele participative consolidând sentimentul de apartenență la colectiv.
Din programul concertului fac parte Johann Sebastian Bach – Coralul Vom Himmel hoch din Oratoriul de Crăciun; Thomas Morley – Fire, Fire și Go Down Moses; Ioan D. Chirescu – Cucule, pasăre sură; Carl Maria von Weber – Corul vânătorilor (Der Freischütz); Georg Friedrich Händel – Hallelujah (din Messiah); Wolfgang Amadeus Mozart – Lacrimosa (din Recviem); Giuseppe Verdi – Va pensiero (Nabucco); Edvard Grieg – Peștera regelui muntelui (Peer Gynt) și London Burning, precum și Ludwig van Beethoven – Odă bucuriei.
Despre dirijoare
Dalma Toadere
Dirijoarea Dalma Toadere absolvit cursurile Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, unde a studiat pianul ca instrument principal. În anii de studenție a urmat cursurile de dirijat orchestră în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, având ca îndrumători profesori precum Petre Sbârcea, Ciprian Para și Victor Dumănescu.
Activitatea dirijorală și-a început-o încă din studenție, acest lucru deschizând calea spre numeroase invitații de a colabora cu orchestrele simfonice din țară. În ultimii zece ani a activat ca dirijor și moderator al concertelor pentru copii oferite prin programul educativ Do Re Mi Start! al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca. Dalma Toadere a susținut peste 100 de astfel de concerte educative (având la bază propriile sale concepte) în Cluj-Napoca, Bonțida, Craiova, București, Satu-Mare, Odorheiu Secuiesc, Covasna, Oradea, Sibiu, ș.a. Mai mult, în timpul studiilor doctorale, dirijoarea a îmbinat experiența practică cu studiul științific al desfășurării concertelor pentru copii (din punct de vedere: muzical, interactiv, organizatoric, etc.). În urma obținerii titlului de doctor (2020), a fost publicată și cartea cu titlul „Mediere muzicală în concertul educativ pentru copii”. În prezent, Dalma Toadere este lector la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde predă mediere muzicală, dirijat de cor, aranjamente corale și coordonează practica artistică a studenților. Începând din 2021 este invitată regulat pentru susținerea cursurilor de mediere muzicală la Universitatea Eötvös Lóránd din Budapesta, iar din 2022 predă mediere muzicală și la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”. Ca un deziderat, Dalma Toadere dorește să îmbine dirijatul cu viața pedagogică, în misiunea ei de a apropia publicul de muzica clasică.
__________________________________________________________________________________
Biletele online se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locația acestuia, în limita locurilor disponibile.
Filarmonica de Stat „Transilvania”