Ne-a părăsit marele maestru coregraf folclorist Emil Luca
![](https://muzicainstantelor.ro/wp-content/uploads/2025/02/luca-emil-viorica-660x400.jpg)
Unul dintre cei mai populari dansatori și coregrafi de folclor, maestrul Emil Luca a decedat subit duminică, la vârsta de 70 de ani. Lasă în urmă o familie frumoasă și sute de spectacole de dansuri, montate în țară și străinătate.
A condus mai multe ansambluri folclorice, încă din anii 80, cu care a participat cu succes, la numeroase festivaluri și competiții naționale și internaționale. Formația sa de suflet a rămas Cununa Transilvană, cu care a performat la Complexul turistic Belvedere și la CUG.
A format generații de dansatori și muzicieni, riscând uneori cu artiști tineri, debutanți necunoscuți, dar care au confirmat ulterior. A surprins când a înlocuit o echipă de muzicieni veterani consacrați la Belvedere, cu o mână de elevi și studenți. Liderul lor avea să devină unul dintre cei mai titrați conducători de orchestră.
Antrenor jucător, a fost renumit și pentru tehnica sa desăvârșită de joc, alături de soția și partenera sa Viorica, cu care a făcut senzație și la televiziunile naționale. El ridica piciorul la verticală, fără efort, iar împreună cu partenera sa, făceau sute de piruete, fără să-și piardă busola.
În afara abilităților de jucăuș și coregraf, Emil Luca se impunea printre colegi și prieteni și prin umorul său spontan și necruțător. A fost o vreme și unul dintre cei mai căutați maeștri de ceremonii. Reușea să descrețească frunțile prietenilor și la evenimente mai triste.
Prietenii i-au organizat primăvara trecută o surpriză, un spectacol omagial, la care au ținut să urce pe scena Casei de Cultură a Studenților din Cluj, un număr foarte mare de artiști. Avea să declare, la finalul evenimentului, emoționat, că a retrăit o finală a festivalului Cântarea României.
Vestea dispariției coregrafului Emil Luca i-a luat prin surprindere pe prieteni și foști colegi. În timp ce unii au exprimat mesaje de regret și condoleanțe, alții au cerut confirmări oficiale. Aveau întâlniri periodice, iar Emil era sufletul petrecerilor.
Mihai Bacalu