A murit nepotul lui Maniu In Memoriam Ioan Iuliu Boilă

Numeroși prieteni și colegi au fost miercuri, 9 iulie, pe o vreme mohorâtă, alături de familie, în Cimitirul Central din Cluj, la înmormântarea medicului Ioan Iuliu Boilă, răpus de o pneumonie, cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 98 de ani.
După cum a arătat episcopul greco-catolic Claudiu Pop, conducătorul Eparhiei de Cluj-Gherla, medicul făcea parte dintr-o familie largă de intelectuali și nobili ardeleni, implicați în mișcările de emancipare a românilor din Transilvania.
Împreună cu familia sa, s-a opus, printr-un memoriu, desființării în 1948 a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, fapt pentru care a făcut 8 ani de închisoare sub regimul comunist. Este fratele pr. Matei Boilă (1926-2015) nepot al marelui om politic Iuliu Maniu – fiu al prof. Zaharia Boilă și al Clarei Pop, fiica surorii lui Iuliu Maniu.
Preotul Cristian Langa a expus parcursul profesional al medicului Boilă. Acesta a fost pedepsit de regimul comunist, cu ani grei de temniță, pentru credința sa creștină. După căderea regimului comunist, Iuliu Boilă a înființat un spital pentru persoanele cu venituri modeste, Policlinica fără plată Familia Sfântă.
Printre participanții la ceremonialul funerar au fost prezenți Alexandru Fărcaș, fostul prefect PNȚCD, profesorul universitar Ioan Vida Simiti, Abrudan Patrițiu, director BT, arhitectul Virgil Pop, notarii Mihaela și Dan Cârlănaru, medicul Victor Cristea.
Adriana Dia Leordean, născută Pop, nepoata defunctului, ne-a relatat faptul că medicul Iuliu Boilă era implicat în activitatea clinicii, în ciuda vârstei înaintate. Anul trecut încă mergea la clinică și dădea consultații pacienților. Dia Leordean ne-a relatat că recent, medicul Boilă a vizitat satul clujean Morlaca, unde în urmă cu aproape 80 de ani se ascundea de Securitate. A fost ascuns împreună cu fratele său Matei Boilă, de către preotul Victor Pop, bunicul meu, în anul 1948, ne-a dezvăluit Dia Leordean.
Au evocat personalitatea medicului Iuliu Boilă, pe paginile publice de prezentare
Frate al părintelui Matei Boilă, descendent al lui Iuliu Maniu și Simion Bărnuțiu, dr. Ioan Boilă a fost parte a unei familii care a întrupat idealurile elitei ardelene și demnitatea în fața istoriei. Viața sa a fost o mărturie de credință, curaj și fidelitate față de valorile democrației creștine. A plătit cu exmatricularea și cu opt ani de temniță grea pentru refuzul de a accepta nedreptatea și pentru solidaritatea cu Biserica Română Unită cu Roma, interzisă de regimul comunist. A renăscut profesional la 42 de ani, reluând medicina, și a creat, cu demnitate și har, Policlinica fără plată din Cluj-Napoca – un simbol viu al slujirii aproapelui. Pentru Partidul Național Țărănesc Maniu-Mihalache, Ioan Boilă rămâne nu doar o figură de referință, ci un reper moral.
Am aflat cu tristețe vestea trecerii la cele veșnice a Dr. Ioan Boilă, om de aleasă cultură, mărturisitor al credinței și al valorilor democratice, strănepot al marelui Iuliu Maniu. A fost o conștiință vie a memoriei naționale, un spirit liber și un martor neobosit al adevărului istoric, mai ales al suferinței Bisericii Greco-Catolice în perioada comunistă. Prin viața și mărturia sa, Dr. Ioan Boilă a dus mai departe, cu demnitate și curaj, moștenirea morală a înaintașilor săi.
Mihai Bacalu