Congres de semnificaţie muzicală în cadrul Festivalului Internaţional Sigismund Toduţă
Două evenimente importante au loc în aceste zile la Academia de Muzică Gh Dima, unde a început ediţia a IV-a Festivalului Internaţional Sigismund Toduţă şi Congresul Internaţional de Semnificaţie Muzicală.
Organizatorii Festivalului:
Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca
Fundația „Sigismund Toduță”
Președintele Festivalului: Prof.univ.dr. Vasile Jucan, Rectorul Academiei de Muzică „Gh. Dima”
Directorul Festivalului: Prof.univ.dr. Ecaterina Banciu, președintele Fundației „S. Toduță”
Director Executiv: Lect.univ.dr. Oana Bălan
Directori ai Congresului Internațional de Semnificație muzicală:
Prof. univ. dr. Eero Tarasti (Universitatea din Helsinki)
Lect. univ. dr. Oana Andreica (AMGD)
„Fiecare compozitor și fiecare muzician instrumentist sau solist vocal, undeva, trebuie să și aducă aminte că a avut un îndrumător, care i-a deschis și a defrișat calea care pe urmă se desfășoară” spunea Toduță; iar nouă, celor care am fost formați la școala lui, ne revine nobila misiune de a-i păstra amintirea de mare compozitor, muzicolog, pedagog și om de cultură prin Festivalul Internațional care îi poartă numele și care dedică această a patra ediție aniversării a 110 ani de la nașterea sa, cu titlul emblematic „La obârșie, la izvor”.
Festivalul Internațional „Sigismund Toduță” va găzdui lucrările Congresului de Semnificație muzicală, una dintre cele mai importante manifestări dedicate muzicologiei, având tema „Music as Cultural Heritage and Novelty”, la care vor participa peste 80 de muzicologi și doctoranzi din 23 de țări și patru continente.
Pe parcursul Festivalului vor evolua soliști cu reputație mondială (pianistul Daniel Goiți, flautistul Matei Ioachimescu, organistul Martin Sturm) și formații consacrate ale Academiei (prestigiosul Cvartet Transilvan, Ansamblul Icoane), Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” (sub conducerea lui Gabriel Bebeșelea), Opera Română, soliști ai Operei Maghiare, corul Jubilate, artiști tineri premiați la concursuri de interpretare (pianiștii Cadmiel Boțac, Ștefan Macovei, violonistul Francesco Ionașcu, soprana Renata Gebe-Fügi), dar și studenți talentați aflați la începutul carierei. Programul concertelor și a recitalurilor va include capodopere românești de Enescu și Toduță, lucrări din repertoriul internațional (Mozart, Gounod, Dvořák, Prokofiev, Ravel), dar și lucrări în primă audiție (Kalevi Aho, Agustín Fernández, Alexandru Ștefan Murariu). De ziua lui Sigismund Toduță, 17 mai, vor fi interpretate în primă audiție lucrările premiate la ediția II-a a Concursului Internațional de compoziție „Sigismund Toduță” (mai 2017).
În cadrul prezentei ediții a Festivalului Internațional „Sigismund Toduță”, conducerea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” are onoarea de a înmâna titlul de Doctor Honoris Causa muzicologului Valentina Sandu-Dediu și compozitorilor Kalevi Aho și Agustín Fernández.
Accesul la aceste evenimente este liber, cu excepția celor organizate de Filarmonica de Stat Transilvania și Opera Română.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.
Parteneri:
Filarmonica de Stat „Transilvania”
Universitatea Babeş-Bolyai
Opera Naţională Română
Opera Maghiară