Regal de jocuri de pe Câmpie la cel mai titrat festival de profil din Comuna Mociu
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Mociu a organizat duminică, 02 septembrie 2018, la Mociu, un eveniment folcloric reprezentativ pentru Câmpia Transilvană, Festivalul „Jocul de pe Câmpie” – ediţia a XXIII – a.
Manifestarea a debutat la amiază, cu o paradă a portului popular prin centrul comunei, condusă de veteranul Traian Sălăgean, director al Bibliotecii şi a Casei de Cultură din localitate. Fiecare ansamblu participant s-a prezentat în faţa Primăriei, unei asistenţe formată din reprezentanţi ai primăriilor de pe Câmpia Transilvaniei, dar şi din consilieri judeţeni, parlamentari şi foşti miniştri.
Organizatorul ne-a destăinuit câteva dintre preocupările care l-au călăuzit în ultimii ani, unând accent pe respectarea tradiţiei în ce priveşte jocul.
Despre organizare, Sălăgean afirmă că partea sa a fost chestiunea de ordin artistic, managementul aparţinând primarului Vasile Focşa, care s-a implicat personal în reuşita manifestării.
“Cât despre organizare, eu m-am ocupat de partea artistică a paradei şi ce va fi în scenă. Am o experienţă de 28 de ani şi sincer mă bucur că am realizat o ediţie reuşită. Loc de mai bine este suficient. Coordonarea acestui proiect aparţine primarului, fără care nu aş fi realizat ceea ce s-a văzut”.
Despre evoluţia festivalului, Sălăgean rememorează startul de aproape 3 decenii şi explică amenajarea scenei din aer liber.
Pe scena din Parcul Central, lângă Casa de Cultură, în cadrul spectacolului folcloric, au evoluat apoi Formația de jocuri și obiceiuri tradiționale „Zorile” din Mociu, Ansamblul „Crăișorul” al Sindicatului Civitas din Cluj-Napoca, Ansamblul „Fiii Cămărașului” din Cămărașu, Ansamblul „Someșul Apahida” din Apahida, Ansamblul „Crăișorul Bonțida” din Bonțida, Ansamblul „Dor de pe Câmpie” din Silivașu de Câmpie, jud. Bistrița-Năsăud, Ansamblul „Doina Sărmașului” din Sărmașu, jud. Mureș, Formația de jocuri tradiționale din Frata, Ansamblul „Rapsodia Someșană” din Cluj-Napoca, Formația „Trandafirul de Căian” din Căianu, Formația de jocuri tradiționale din Suatu.
În cadrul evenimentului au interpretat mai mulți soliști vocali, printre care: Voichiţa Naghi, Grigore Sâmboan, Claudiu Ciotleuș, Diana Haja, Ana-Georgeta Balla, Dolfina Aștilean, Claudia Pavel, Dalia Moholea, Cecilia Șerban, Timea Soporan.
Festivalul, care are ca scop protejarea și a promovarea jocului tradițional din Câmpia Transilvaniei în rândul iubitorilor de folclor autentic, a fost prezentat de Grigore Sâmboan.