S-a fâsâit şi dosarul Tower. Fraţii Chezan au fost achitaţi
Magistratul Marius Lupea, de la secţia penală a Tribunalului Cluj i-a achitat marţi pe Mihai Chezan şi Mihaela Bărbos, pentru acuzaţiile de înşelăciune, pe motiv că fapta nu ar fi prevăzută de legea penală.
Câteva zeci de familii care au cumpărat apartamente în imobilul neterminat din cartierul Mănăştur au cerut condamnarea acestuia, susţinând că au fost înşelaţi.
Procurorii anticorupţie au susţinut că inculpaţii Chezan Mihai Dumitru și Bărbos Mihaela Maria au desfășurat în perioada 2007-2011 o activitate complexă, prin care au indus în eroare și au păgubit un număr mare de persoane, prin intermediul SC Tower SRL și SC Tower Development SRL. Inculpații au anunțat public intenția de a edifica un ansamblu rezidențial, format din mai multe imobile, pe raza municipiului Cluj Napoca, deși nu dețineau resursele necesare executării unui astfel de proiect imobiliar. În acest sens, inculpații au efectuat o campanie agresivă de publicitate, ascunzând situația reală de fapt (privind inexistența fondurilor) și au determinat astfel numeroase persoane fizice și juridice să încheie antecontracte și acte adiționale la acestea, privind vânzarea — cumpărarea unor apartamente, spații și locuri de parcare, în clădirile care urmau a fi edificate. În temeiul acestor antecontracte și acte adiționale, promitenții cumpărători au achitat inculpaților sume mari de bani, în mod repetat. În cauză au fost luate măsuri asigurătorii, constând în indisponibilizarea bunurilor imobile aflate în proprietatea suspecților Chezan Mihai Dumitru și SC Clark International SRL Cluj Napoca, prin instituirea sechestrului.
Chezan a fost prezent la câteva termene ale procesului, apoi s-a ascuns în Germania, fiind în acelaşi timp căutat şi de autorităţile judiciare americane, pentru ispăşirea unei condamnări pentru fraude financiare.
Inculpatul s-a declarat nevinovat, susţinând că este victima băncilor comerciale, care au refuzat să-i finanţeze investiţia. Totuşi procurorii au arătat că inculpatul a achitat cu banii oamenilor o mare sumă de bani ca şi consultanţă, pentru firma care realiza construcţia, la care tot el era acţionar.
Un dosar similar, cu un investitor din Timişoara, s-a finalizat tot la Cluj, cu o condamnare de 8 ani de închisoare cu executare.
Minuta Tribunalului Cluj
Tip solutie: fapta nu este prevazută de legea penală(art. 10 lit. b C.P.P.)
Solutia pe scurt: achită pe inculpaţii: C.M.D.,B.M.M., S.C. „Clark International” S.R.L., în prezent aflată în faliment, şi S.C. „Sterling International Development” S.R.L., în prezent aflată în faliment, pentru acuzaţia de săvârşire, de către fiecare dintre inculpaţi, a infracţiunii de înşelăciune calificată, în formă continuată. lasă nesoluţionate acţiunile civile formulate în cauză. Face aplicarea art.397 alin.5 C.pr.pen. referitor la măsurile asigurătorii luate în cursul urmăririi penale. respinge cererea formulată de petenţii K.O.R., K.E.D., B.C. ş.a., prin av. Kozocsa Mihaela, privind ridicarea măsurii sechestrului asigurător asupra imobilului situat în Cluj-Napoca, respinge cererile formulate de părţile civile C.V. şi C.R.C. privind obligarea inculpaţilor la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de prezentul proces penal. stabileşte în favoarea Baroului Cluj suma de 14.850 lei reprezentând onorariile apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru părţile civile, care se avansează din F.M.J. cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea cauzei rămân în sarcina statului.Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din data de 03.03.2020.