Şi fără locuinţe pentru tineri şi cu terenul pierdut
Primarul Emil Boc continuă tradiţia înaintaşilor. Împroprietăreşte afacerişti veroşi cu terenul comunităţii. Apoi nu-i trădează în ruptul capului.
Justiţia a reuşit o nouă performanţă negativă. O afacere eşuată de mai bine de un deceniu, marca Boc- Paszkany, Cartierul Tineretului, nu poate fi încă uitată. Abia acum a fost numit un lichidator.
Totul a pornit în anul 2007, cu şampanie, poze de familie, camere de filmat şi declaraţii optimiste, chiar pe Păşunea Sf Gheorghe, peste drum de platforma industrială în agonie.
Boc a pus 200 de hectare ale comunităţii, iar Paszkany a promis banii asociatului său de la Trigranit. Anunţau un număr de 6000 de apartamente, dintre care aproape 400 reveneau municipalităţii, ca locuinţe sociale. Firma comună, Cartierul Tineretului SRL era formată din Polus Real Estate şi Consiliul Local, cu termen de viaţă de 5 ani.
Criza economică mondială şi divorţul lui Paszkany de acasă, cu Trigranitul, a pus punct proiectului imobiliar. Aliat cu Boc, Paszkany a scos finanţatorii săi din afacere, cu pretextul unei reconversii în proiect cu energie verde. A urmat o sarabandă de procese, în care firma a fost dizolvată, cu toată opoziţia primarului. După mai bine de un deceniu de procese prin mai multe instanţe din ţară, a fost în sfârşit numit un lichidator, cu aceeaşi opoziţie a lui Boc. Miza litigiilor, terenul de 200 de hectare, care va fi împărţit, ca la orice separare a soţilor, în părţi aproape egale.
Primăria a încercat un artificiu, pentru a diminua pagubele, şi a decis în AGA a Cartierului Tineretului, executarea în echivalent a valorii celor 384 de locuinţe promise, dar nerealizate de către investitori. Procesul a fost suspendat, până la numirea lichidatorului.