Contăm măcar pe piaţa europeană a producătorilor de ţigări
Într-un moment de criză economică mondială profundă, aflăm că am reuşit să concurăm industrii puternice de profil, stârnind invidii inerente la nivel european. Din păcate, contribuţia investitorilor români s-a manifestat doar în accesorii şi ambalaje, deşi într-o vreme eram mari producători.
Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iași împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră au efectuat un număr de 40 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Iasi, Bacău, Timișoara, Oradea, Ilfov, Constanța, Sibiu, Brașov, Galați, Bihor și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă în formă continuată și evaziune fiscală în formă continuată.
Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF) a declanșat și documentat, din anul 2017, în urma cooperării internaţionale, două anchete privind o grupare de criminalitate organizată transfrontalieră, formată din cetăţeni români, moldoveni şi ucraineni, ce desfășurau activităţi de producere şi comercializare ilegală de ţigarete, în scopul obţinerii de importante beneficii financiare ilicite.
În cauză s-a reținut faptul că, începând din luna mai 2019, parte din gruparea infracţională a început să funcţioneze pe teritoriul României, în sensul că au administrat mai multe spaţii în care erau depozitate cantităţi mari de materiale, folosite la fabricarea ţigaretelor (role de etichete, filtre de ţigarete, folie de aluminiu, hârtie de împachetat), achiziţionate din Bulgaria şi Republica Moldova, care, ulterior depozitării, au fost transportate cu documente fictive către state din Europa, unde membrii grupării au pus în funcţiune fabrici clandestine de producere şi ambalare de ţigarete.
Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 80 de milioane de euro.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 50 de persoane.
Concomitent, în cadrul cazurilor OLAF, au fost efectuate percheziţii pe teritoriul Ungariei şi Italiei, iar la acțiunile efectuate pe teritoriul României au asistat și poliţişti din cadrul Guardia Civil din Spania.
La documentarea activității au participat și reprezentanți ai Autorităților Vamale din Marea Britanie.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, C.S.C.T.F.A.B.O. şi Sectorului Poliţiei de Frontieră Aeroport Sibiu și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Specială de Intervenție “Vlad Ţepeş” Bucureşti şi a Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.
DIICOT