Ministrul de Interne la un an declanşează acţiunea Ziua Z

Ministrul de Interne aniversează un an de la preluarea mandatului printr-o acţiune de anvergură, cu peste 700 de misiune ale trupelor speciale ale Poliţiei şi Jandarmeriei, desfăşurate în toată ţara. Sub titulaturi pompoase precum Omaha, pe teme precum trafic de carne, evaziune fiscală, trafic de droguri sau importuri din China şi Turcia, poliţiştii sub comanda procurorilor au demarat sute de percheziţii.
Poliţiştii de combatere a criminalității organizate din Craiova, împreună cu un procuror D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova, desfăşoară 23 de percheziţii domiciliare, la membrii unui grup infracțional organizat, specializat în trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism și spălarea banilor.
În această dimineață, polițiștii de combatere a criminalității organizate din Craiova, împreună cu un procuror D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova, desfășoară o acțiune pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism și spălarea banilor.
În cadrul acțiunii, vor fi puse în aplicare 23 de mandate de percheziție domiciliară, în județele Dolj, Gorj, Olt, Sibiu, Vâlcea, Brașov, Giurgiu și Ilfov, la locuințele unor persoane bănuite de comiterea infracțiunilor.
Din cercetările efectuate a rezultat faptul că, începând cu anul 2014 şi până în prezent, membrii unui grup infracțional organizat ar fi avut preocupări infracționale privind racolarea, transportul şi exploatarea sexuală a mai multe minore şi tinere, în Germania, Marea Britanie şi Austria.
Vor fi puse în executare 18 mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi conduse la sediul B.C.C.O. Craiova și la D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Direcției de Combatere a Criminialității Organizate și al luptătorilor Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.
La percheziţii, participă polițiști de la combaterea criminalității organizate din Brașov, Olt, Gorj, Sibiu, Vâlcea, Giurgiu, polițiști de la acțiuni speciale din cadrul I.P.J. Dolj, I.P.J. Olt, I.P.J Giurgiu, precum şi jandarmi.
Infracţiuni economice
Astăzi, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române efectuează 17 percheziții, pentru destructurarea unei grupări infracționale bănuite de evaziune fiscală.
La data de 11 noiembrie 2020, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, efectuează 17 percheziții domiciliare și pun în aplicare 5 mandate de aducere.
Persoanele depistate vor fi conduse la sediul Direcției de Investigare a Criminalității Economice.
Acțiunea de astăzi reprezintă o continuare a unei activității investigative în cadrul căreia au fost efectuate 15 percheziții domiciliare, în cursul lunii iulie 2020.
Activitatea de la acea dată a vizat mai mulți cetățeni români bănuiți că, începând cu luna ianuarie 2019, ar fi creat un mecanism evazionist, destinat sustragerii de la achitarea debitelor fiscale aferente comercializării pe piața internă a produselor (textile, încălțăminte și articole de uz casnic) importate din Turcia și China.
În paralel cu activitățile ce privesc importurile de mărfuri din Turcia şi China, urmate de crearea unor lanțuri de tranzacționare fictive prin care se asigură sustragerea de la plata impozitelor și taxelor către bugetul de stat, persoanele implicate ar fi pus la dispoziție societățile pe care le controlau, pentru emiterea de facturi având ca obiect operațiuni fictive, în general, prestări de servicii și lucrări de construcții.
Acestea ar fi fost înregistrate în evidențele contabile și documentele legale ale unor terțe societăți, în vederea diminuării impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat.
Pentru a ascunde originea ilicită a sumelor de bani provenite din evaziune fiscală, ar fi fost create circuite financiare între societățile de tip fantomă, în final banii fiind retrași în numerar.
Astfel, mai multe societăți comerciale ce activează în domeniul transportului alternativ/ridesharing, în domeniul construcțiilor, precum și societăți ce desfășoară activități de comerț cu paleți și-ar fi înregistrat în contabilitate și ar fi declarat organelor fiscale, în cursul anului 2019, cheltuieli cu achiziții de bunuri și servicii fictive de la societățile de tip fantomă, în valoare de aproximativ 8.000.000 de lei, prejudiciul total cauzat fiind de circa 2.000.000 de lei.
La acțiune participă polițiști din cadrul structurilor de investigare a criminalității economice ale Inspectoratului General al Poliției Române, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și I.P.J. Buzău, precum și 6 echipe S.I.A.S – I.G.P.R. și S.A.S. Ilfov.
Contrabandă şi camătă
Astăzi, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare și procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Satu Mare efectuează 42 de percheziții domiciliare, într-un dosar de contrabandă și camătă.
Pe parcursul anchetei în cauză, începând din luna februarie a.c., au fost realizate mai multe capturi de țigarete (400.000 de bucăți), de proveniență ucraineană, care ar fi fost introduse în țară peste fâșia verde, iar, ulterior, ar fi fost preluate de membrii grupării și comercializate în Satu Mare.
De asemenea, sunt puse în executare 10 mandate de aducere emise pe numele persoanelor bănuite de comiterea infracțiunilor de contrabandă și camătă, acestea urmând a fi prezentate procurorilor D.I.I.C.O.T. – B.T. Satu Mare, pentru audieri și dispunerea de măsuri legale.
Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română.
La activități participă polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare și jandarmi.
Trafic de droguri
În cursul zilei de astăzi, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T. – S.T. Constanța, au demarat acțiunea „OMAHA”, care vizează un grup infracțional organizat specializat în trafic de droguri de risc, efectuarea de operațiuni ilicite cu substanțe psihoactive noi și spălare de bani, care ar fi acționat în județul Constanța.
Astfel, au fost puse în executare 69 de mandate de percheziție domiciliară, urmând a fi conduse la sediu, pentru audieri, 111 persoane, iar, după finalizarea activităților, procurorul de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. – S.T. Constanța va dispune măsurile legale.
Din cercetări a reieșit faptul că, începând cu luna octombrie a anului 2017 și până în prezent, grupul infracțional organizat, constituit inițial de 9 persoane, la care ulterior ar fi aderat aproximativ 50 de persoane, ar fi acționat pentru procurarea, prepararea, stocarea, distribuirea și punerea în vânzare a substanțelor noi cu proprietăți psihoactive, cunoscute sub denumirea de „etnobotanice”.
Gruparea ar fi acționat în municipiul Constanța, dar și în zona sudică a litoralului, respectiv localitățile Eforie, Techirghiol, Tuzla și municipiul Mangalia.
Membrii grupării ar fi pus în vânzare 15,13 kg. de substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, pentru care ar fi obținut 1.292.355 de lei.
Acțiunea a beneficiat de suportul Direcției Operațiuni Speciale din Poliție Română.
La operațiune, participă polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime și Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.
La activități participă și jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi „Tomis” Constanța.
Polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. din Galați efectuează cercetări într-un dosar penal, în care mai multe persoane sunt cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat, camătă și șantaj.
În această dimineață, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T. – S.T. Galați acționează în vederea destructurării unei grupări bănuite de camătă și șantaj.
În cadrul acțiunii, vor fi puse în executare 10 mandate de percheziție domiciliară și mai multe mandate de aducere.
Din cercetări au rezultat indicii că, începând cu anul 2011, gruparea, constituită din șapte membri, ar fi oferit împrumuturi către diverse persoane fizice și juridice, pentru care ar fi pretins sume de bani importante cu titlu de dobândă.
Pentru a obliga victimele să plătească acești bani, membrii grupării ar fi apelat la amenințări și șantaj și ar fi reușit să obțină, în acest fel, aproximativ 1.445.000 de lei și 110.000 de euro.
Polițiștii, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T, continuă activitățile investigative, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care au fost săvârșite faptele și pentru probarea întregii activități infracționale.
Poliţia Română