Regal folcloric de succes la Serbările Transilvane
Festivalul Internațional de Folclor SERBĂRILE TRANSILVANE și-a încheiat duminică cea de a XX-a ediție. Timp de 3 zile, pe scena Casei de Cultura a Studenților “Dumitru Fărcaș” din Cluj -Napoca au evoluat 14 ansambluri folclorice din 5 țări participante.
Alături de ansamblurile clujene: “Crăisorul” al Sindicatului Civitas, “Din dealul Feleacului”, sat Feleacul, “Jijicanii” al asociatiei “De la lume adunate”, “Rapsodia Somesana”, Ansamblul de dansuri maghiare “Zurbolo”, Ansamblul Studentesc “Mugurelul” al Universitatii Babes-Bolyai, Ansamblul “Dor Transilvan” al Companiei de Transport Public din Cluj Napoca, au evoluat ansamblurile invitate din strainatate: Ansamblul “Stanimaka” din Bulgaria, Ansamblul “Compania Folklorica Del Bernal” din Mexic, Ansamblul “Toska” din Macedonia de Nord si ansamblul “Carnica” din Slovacia.
Ca la fiecare ediție internațională a festivalului, începind cu anul 2016, festivalul organizat de Fundația Culturală Etnostar, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și Casa de Cultură a Studenților “Dumitru Fărcaș” a debutat cu programul folcloric deosebit de consistent, valoros și reprezentativ, susținut de orchestra profesionistă “Cununa Transilvană” a C.J.C.P.C.T. Cluj. In cadrul programului prezentat de orchestra Cununa Transilvană au evoluat în microrecitaluri interpretii: Fratii Chindris si Anca Horoba, Alesiana Argrijan, Alex Vaida, Iulia Merca, Denisa Perde și Mariana Morcan.
Un recital folcloric deosebit a susținut invitata specială a acestei ediții, doamna Veta Biriș, căreia organizatorii prin intermediul directoarei Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Traditionale Cluj, Adriana Irimies, i-au acordat Trofeul Drăgan Muntean, în semn de apreciere pentru întreaga activitate artistică desfășurată de-a lungul prodigioasei sale cariere.
Tot ca invitați speciali în cadrul festivalului au evoluat în fața publicului clujean iubitor de folclor, membri ansamblului folcloric profesionit “Meseșul” al Centrului de Cultură și Artă Zalău, director Daniel Săuca, ansamblu participant pentru a treia oară la festivalul Serbarile Transilvane, căreia organizatorii i-au oferit Trofeul Serbările Transilvane 2022.
Tiîgul meșterilor populari organizat în holul Casei de Cultură a Studentțlor a adus în fața celor participanți la festival, artiști invitați și public, deopotrivă, produse mesteșugărești realizate cu deosebită măestrie de reprezentanții Asociației Meșterilor Populari Clujeni, parteneri tradiționali ai festivalului.
Festivalul international Serbarile Transilvane, este un proiect al Fundatiei Culturale Etnostar, finantat de la prima ediție de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, cea care l-a sustinut financiar în transformarea sa din festival regional în festival internațional de folclor, iar sponsor ii-au fost si in acest an Eximtur, Compania de Transport Public din Cluj Napoca si PMA Invest.