Și-a înjunghiat fratele după meciul cu Belgia de la EURO

Magistrații l-au condamnat în această săptămână pe Arpad JH, 48 de ani, 8 clase, agent de securitate, la pedeapsa de 6 ani de închisoare, pt tentativă de omor.
Clujeanul i-a aplicat fratelui său 3 lovituri de cuțit, în plămân, mână și picior, în data de 23 iunie 2024, după partida pierdută de fotbaliștii români cu belgienii la Campionatul European, urmărită împreună la TV și o noapte de beție.
Inculpatul a acţionat într-un mod extrem de violent asupra persoanei vătămate, chiar fratele său, pe fondul unui conflict spontan şi al consumului de băuturi alcoolice. Inculpatul a acţionat într-un mod spontan, aparent fără o motivaţie temeinică, aplicând însă mai multe lovituri (3) cu un cutit (obiect tăietor ințepător extrem de vulnerant) în zone vitale ale corpului victimei (hemitorace stâng anterior şi drept anterior subaxial), cu risc major pentru lezarea unor organe vitale.
Procurorii au avut dificultăți în probarea infracțiunii, după ce victima a refuzat să-și acuze fratele, iar autorul a șters o parte dintre probe, invocând legitima apărare și recunoscând doar lovituri cu pumnii. A sugerat chiar că victima și-ar fi provocat rănile. Probe a oferit chiar victima în momentul apelului la 112.
Deopotrivă versiunea inculpatului este infirmată de discuţia purtată de victimă cu operatorii SNUAU 112 la momentul sesizării incidentului : operator – ,,112 ce urgenţă aveţi?”; ,,Ăăăă…aş vrea să fiu…am fost tăiat cu cuţitu”; operator – ,,când”; ,,acuma”; operator – ,,cine v-o tăiat cu cuţitu”; ,,fratele…şi-mi curge sânge…săru-mâna viniţi?” dar și tabloul lezionar evidențiat de certificatul medico legal.
Pornind în primul rând de la tabloul lezionar astfel cum este acesta este descris în actele medicale detaliate anterior, singurele probe științifice administrate în cauză, coroborate cu împrejurările de fapt consemnate în procesul verbal de cercetare la fața locului și planșele foto anexe, se poate constata în mod cert un mecanism activ de producere leziunilor, nefiind vorba despre o autogresiune, cum a încercat inculpatul să acrediteze.
De asemenea, conduita şi acţiunile întreprinse de inculpat imediat după comiterea faptei relevă faptul că acesta a încercat chiar să ascundă din probele incriminatoare, chiar stergând din petele de sânge rezultate în urma agresiunii.
Din aceleaşi discuţii, confirmate de către martor în fata instantei de judecată, rezultă indicii că inculpatul ar fi fost mai degrabă preocupat de ascunderea urmelor infracţiunii (urme de sânge descoperite la fata locului şi dinamica acestora) decât de starea victimei: ,,veniţi săru-mâna f..t-o Dumnezo că ăsta şterge tăte…tăte, tăt ce o făcut, şterge tot” (pe fundal se aude o voce de sex masculin, posibil a inculpatului, care spune ,,nu-i adevărat minte”).
Pe parcursul urmăririi penale chiar dacă a colaborat cu organele de urmărire penală, la debutul fazei de urmărire penală acesta dând o declaratie în calitate de suspect, nu a recunoscut acuzatia adusă, prin versiunea prezentată încercând să minimalizeze gravitatea faptei imputate, prin conturarea unei situatii juridice mai favorabile.
Din probatoriul administrat, nu rezultă existenta vreunui atac din partea victimei asupra inculpatului, acest lucru fiind confirmat inclusiv în cursul urmăririi penale de către inculpat în singura declaraţie pe care a dat-o, acesta precizând cu certitudine faptul că victima, respectiv fratele său, nu l-a lovit în niciun moment, din contră, inculpatul precizând că a fost singurul care a exercitat acte de lovire, în varianta expusă de către acesta, doar prin aplicarea de lovituri cu pumnii, iar nu şi cu cuţitul, nefiind astfel îndeplinite condiţiile atacului.
Apelați în dimineața incidentului de cel rănit, polițiștii au fost nevoiți să utilizeze forța pentru a-l imobiliza și transporta la spital, unde a avut nevoie de operație și îngrijiri medicale de peste o lună, viața fiindu-i pusă în pericol.
Mihai Bacalu