Aterizare cu victime la Baza Aviatică de la Luna. Noaptea trecută au fost exerciţii de paraşutare ale americanilor
Actualizare
Un număr de 12 militari au fost răniţi în timpul paraşutărilor de noapte care au avut loc în cadrul exerciţiului internaţional la Baza Aeriană de la Luna, după cum ne-a confirmat responsabilul de comunicare al exerciţiului, MSG Brent M. Williams.
“Doisprezece soldați ai armatei americane au suferit răniri în timpul operațiunilor aeriene, din cadrul exercițiului de antrenament multinațional de la Campia Turzii, România, din 21 iulie.
Soldații au primit un tratament medical de urgență pentru răniți și au fost transportaţi la un spital militar pentru tratament ulterior. Zece soldați vor fi returnați la serviciu în următoarele 24-48 de ore. Ceilalți doi vor rămâne pentru tratament și observație pentru leziunile produse în timpul
aterizării cu parașuta.
Starea tuturor soldaților este stabilă”, ne-a declarat MSG Brent M. Williams, Public Affairs Officer, Mission Command Element Atlantic Resolve Poznan, Poland
Un număr de cel puţin cinci ambulanţe au sosit sâmbătă seara, în convoi, în jurul orei 17 la Spitalul Militar din Cluj, transportând cel mai probabil participanţi la un exerciţiu de paraşutare de la Baza de Aviaţie din Luna.
Potrivit MAPN, noapte trecută au avut loc exerciţii de paraşutare, din cadrul manevrei Swift Response, sprijin pentru exerciţiul Saber Guardian, la care au participat timp de o două zile, un număr de câteva sute de militari. Aceştia au luat cu asalt Baza Aeriană, schimbul de focuri durând până dimineaţă. În rândul forţelor militare româneşti nu ar fi fost înregistrate răniţi.
După ce ambulanţele au sosit în interiorul spitalului, în dreptul secţiei de Chirurgie, au apărut şi câteva autoturisme civile, care au intrat în interiorul spitalului, cu personalul medical.
Surse neoficiale ne-au relatat despre faptul că paraşutările din cadrul exerciţiului militar nocturn s-ar fi soldat doar cu un număr extrem de redus de entorse şi luxaţii.
Purtătorul de cuvânt al Armatei Americane ne-a confirmat operaţiunea de transport a răniţilor la Spitalul Militar din Cluj, unde au primit asistenţă medicală de specilitate un număr de 12 militari răniţi în cursul paraşutărilor nocturne, a căror stare de sănătate este stabilă.
“Doisprezece soldați ai armatei americane au suferit răniri în timpul operațiunilor aerieni, din cadrul exercițiului de antrenament multinațional de la Campia Turzii, România, din 21 iulie.
Soldații au primit un tratament medical de urgență pentru răniți și au fost transportaţi la un spital militar pentru tratament ulterior. Zece soldați vor fi returnați la serviciu în următoarele 24-48 de ore. Ceilalți doi vor rămâne pentru tratament și observație pentru leziunile produse în timpul
aterizării cu parașuta.
Starea tuturor soldaților este stabilă”, ne-a declarat MSG Brent M. Williams, Public Affairs Officer Mission Command Element Atlantic Resolve Poznan, Poland
În apropiere de Luna a fost implicat în exerciţiu şi Regimentul Vlădeasa, la confluenţa râurilor Arieş şi Mureş, iar în Ungaria, în acelaşi timp a fost integrat un batalion de infanterie din Arad.
Saber Guardian 2017 (SG17), cel mai mare exercițiu desfășurat în regiunea țării noastre, s-a terminat. A fost o desfășurare de forțe impresionantă, pe teritoriul României, Bulgariei și Ungariei, după un scenariu fictiv în care peste 25.000 de militari, din 22 de țări aliate și partenere, cu peste 3.000 de mijloace tehnice, dintre care 90 de aeronave de luptă și transport, au desfășurat acțiuni militare pentru eliberarea unei porțiuni a teritoriului ocupată de o forță ostilă.
SG17 a demonstrat capacitatea de reacţie şi descurajare a ţărilor aliate şi partenere într-un scenariu de apărare colectivă, prin exersarea proiectării forţei.
Doar pe teritoriul României, aproximativ 70 de garnituri de tren, peste 400 de convoaie auto, aproximativ 50 de curse aeriene și o navă de transport maritim au adunat această forță impresionantă, fiind desfășurate exerciții în peste 20 de poligoane, centre de instruire, dar și în raioane de dislocare.
Pe timpul SG17, militarii au executat o gamă largă de acţiuni în context multinaţional, interarme şi întrunit: asalt aerian, marşuri tactice, forţare cursuri de apă, conducerea focului, manevre şi trageri reale cu tehnica tuturor categoriilor de forţe, evacuare medicală şi tratamentul răniţilor.
Pentru desfășurarea impecabilă a tuturor acestor manevre de personal, echipamente și muniții din diverse țări, a exercițiilor cu trageri de luptă și a celorlalte secvențe, structuri din Statul Major General au coordonat activitățile de țară gazdă.
Comandamentul Forţelor Întrunite a coordonat activitaţile tuturor structurilor naţionale, aliate şi partenere participante la exerciţiu, pe teritoriul naţional, din Punctul de Comandă Înaintat, dispus în garnizoana Mihail Kogălniceanu. Sarcina principală a fost de a sincroniza desfăşurarea exerciţiilor naţionale integrate şi asociate exerciţiului SG17 al Comandamentului Forţelor Terestre americane din Europa USAREUR, pentru aceasta fiind în permanenţă conectat cu Punctul de Comandă al Diviziei Multinaţionale din Novo Selo, Bulgaria.
Totodată, Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii și Comandamentul Logistic Întrunit au sprijinit, pe linie de specialitate, desfășurarea acțiunilor militare.
Din partea Armatei României au fost implicate, în principal, categoriile de forțe, prin participarea a aproximativ 8.000 de militari din forţele terestre cu 1.000 de mijloace tehnice, a peste 1.000 de militari de la forțele aeriene cu peste 40 de aeronave și aproape 800 de militari de la forțele navale, cu 10 nave de luptă și de sprijin logistic, 12 ambarcațiuni și 18 mijloace terestre.
Una dintre cele mai complexe operațiuni a fost forțarea fluviului Dunărea, unde aproximativ 1.600 de militari cu peste 400 de mijloace tehnice au traversat în contact cu inamicul cursul de apă sprijiniți de aeronave și nave fluviale.
Pentru prima dată într-un exercițiu militar major desfășurat la noi în țară, s-a exersat, într-un scenariu apropiat de realitate, modul de transport și tratament al răniților, prin desfășurarea a trei spitale militare NATO ROL 2 (Spitalul de campanie 212 al SUA, Formaţiunea Medicală ROL 2 a Armatei României şi Formaţiunea Medicală Balcanică), operațiune coordonată la nivel național de Direcția Medicală.
Mediatizarea exercițiului a fost una de amploare, doar la activitățile din România au participat peste 200 de jurnaliști români și străini. Acestora li s-au alăturat echipele de jurnaliști militari care au acoperit cu imagini și fotografii, în special pe rețelele de socializare, toate momentele. Pe paginile oficiale de facebook ale ministerului au fost aproape 100 de postări foto și video și transmisii live care au ajuns la aproape trei milioane de utilizatori.
Ministerul Apărării Naționale promovează în mod constant o politică de deschidere și predictibilitate în ceea ce privește activitățile militare, contribuind astfel la respectarea obligațiilor asumate de România, în calitate de membru OSCE, în sfera transparenței militare.
Pentru asigurarea transparenței, în perioada 12-18 iulie, 25 de delegați din 13 țări membre OSCE au desfășurat în România activități de observare a exercițiului multinațional SG17. Delegații au avut posibilitatea să urmărească, la sol și din elicopter, zonele de desfășurare a diferitelor secvențe, dimensiunea și dispunerea trupelor din teren.
Activitatea de observare a fost organizată în conformitate cu prevederile Documentului de la Viena 2011 privind unele măsuri de creștere a încrederii și securității în spațiul OSCE, Capitolul VI – Observarea anumitor activități militare.
8 iulie, „Hungarian Defence Forces Bakony Combat Training Center”, Ungaria. Ceremonia de deschidere a exercițiului „Brave Warrior 17”*.
La festivitatea de deschidere au participat reprezentanți ai tuturor contingentelor naționale prezente la exercițiu, cu elemente de tehnică de luptă proprii fiecărei structuri participante. Din partea țării noastre, în echipa de comandă a exercițiului, a fost prezent colonel Victor Chiperescu, șeful delegației militare române (Statul Major al Forțelor Terestre). Detașamentul românesc al Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” a avut în formația multinațională un pluton de infanterie și un TAB-77.
Ceremonia de deschidere a fost condusă de generalul de brigadă dr. Romulusz Ruszin, comandantul Brigăzii 5 Infanterie „Bocskai Istvan”. Comandamentul marii unități maghiare este eșalonul superior în organizarea militară multinațională jucată în scenariul exercițiului. În cuvântul său de deschidere, generalul de brigadă dr. Romulusz Ruszin a transmis camarazilor următorul mesaj: „este o onoare să găzduim militari din șapte tări aliate, Cehia, Croația, Marea Britanie, Polonia, România, Slovacia și Statele Unite ale Americii, care au venit în Ungaria pentru a lua parte la unul dintre exercițiile conectate unei lungi și bine pregătite serii de activități de instruire, inititulată „Saber Guardian 17”. De ce avem nevoie de acestea? De ce trebuie să arătam disponibilitatea nostră de cooperare? De ce trebuie să ne demonstrăm capabilitățile militare și capacitatea de reacție imediată? (…) În primul rând, suntem membrii aceleași alianțe, cea mai importantă organizație politică și militară din lume. Cele mai multe dintre țările din Europa, cum ar fi Ungaria, și-au construit, în parte, strategia de securitate bazându-se pe puterea și unitatea NATO. Și știm că, pentru a fi un partener de încredere al acestei organizații trebuie să ne pregătim și să ne mărim nivelul de interoperabilitate cu celelalte state membre. În al doilea rând, cu toții conștientizăm că situația de securitate în lume și, cu atât mai mult, în regiunea Nord-Atlantică s-a modificat subsanțial în ultimii doi ani. Forțele de securitate și apărare din țările noastre trebuie să facă față unor noi provocări, atât în zone cunoscute, cât și în altele noi. (…)
Suntem în plină paradigmă a războiului de nouă generație. Nu este suficient să ne instruim pentru a duce și învinge într-un război convențional. Trebuie să operăm eficient și în conflictul armat de tip hibrid.
Avem deja o istorie profesională comună, rezultată din participarea la misiuni internaționale în diverse zone din lume ca Afganistan, Irak, Balcanii de Vest și chiar Cipru. Acolo nu doar ne-am întâlnit. Acolo am luptat ca parteneri. De aceea, pentru noi, acest exercițiu reprezintă nu doar o bună oportunitate de a ne actualiza tacticile, prodedurile și tehnicile militare, ci și de a ne reînnoi relațiile de prietenie.
În următoarele două săptămâni, zi și noapte, aproape 3.000 de soldați din opt țări, folosind sute de vehicule de luptă și tone de muniție de manevră și război, vor demonstra unitatea noastră, capabilitățile noastre și valorile noastre comune de încredere și respect.”
* În perioada 02 – 22 iulie 2017, un detașament constituit din 155 de militari și 25 de vehicule de luptă din Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” din Arad participă la exercițiul cu trageri de luptă „Brave Warrior 17” din Ungaria (Hungarian Defence Forces Bakony Combat Training Center). „Brave Warrior 17” este parte a uneia dintre cele mai mari activități de instruire din regiunea Mării Negre din această vară, exercițiul multinațional „Saber Guardian 17”. Alături de militarii din națiunea-gazdă, în organizarea pentru luptă a exercițiului „Brave Warrior 17”, sunt angajați aproximativ 2500 de luptători din Cehia, Croația, Marea Britanie, Polonia, România, Slovacia și Statele Unite ale Americii. Scenariul exercițiului este astfel conceput încât să asigure atât pregătirea elementelor de comandă și control ale unor structuri tactice multinaționale, nivel brigadă și nivel batalion, cât și creșterea nivelului de interoperabilitate a trupelor, până la nivel batalion, care acționează întrunit în cadrul unor operații de răspuns la criză, în situația declanșării apărării colective a NATO, potrivit art.5 al Tratatului de la Washington.
Exercițiul multinațional „Saber Guardian 2017” (SG17), condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), se va desfășura, în perioada 11 – 20 iulie, pe teritoriile naționale ale Bulgariei, României și Ungariei. Exercițiul „Saber Guardian” se organizează anual începând cu 2013, fiind găzduit până în prezent, prin rotație, de Bulgaria, România și Ucraina. SG17 este inclus în Programul exercițiilor întrunite ale Comandamentului Forțelor Armate ale SUA din Europa, în vederea creșterii interoperabilității la nivel întrunit și multinațional cu forțele națiunilor aliate și partenere.
[…] Răniții au fost transportați la Spitalul Militar din Cluj, unde au primit îngrijiri medicale de specialitate. Zece dintre aceștia își vor putea relua activitatea în 24-48 de ore, în timp ce ceilalți doi vor rămâne spitalizați pentru tratament și observație, informează muzicainstanțelor. […]