Distribuitorul de ziare şi reviste Apex, cel mai vechi din branşă, încă un faliment de marcă la Cluj
Magistraţii Tribunalului Comercial Cluj au dispus la sfârşitul săptămânii trecute, intrarea în insolvenţă în formă simplificată a firmei de distribuţie a presei Apex Editare Difuzare Tipărire Import Export Consignatie SRL.
Reprezentanţii firmei au solicitat falimentul, fără plan de reorganizare, pentru datorii faţă de creditori în valoare totală de 1.373.163 lei.
Unul dintre vânzătorii care au lucrat la Apex ani îndelungaţi ne-au relatat, sub protecţia anonimatului, că Remus Felecan, administratorul firmei Apex era un bun gospodar şi că pe piaţă circulă mai multe versiuni privind cauza falimentului, inclusiv delapidarea din partea unor manipulanţi, care aprovizionau chioşcurile.
Firma Apex este cea mai veche societate de distribuţie din Cluj, înfiinţată în anul 1991, cu o cifră de afaceri de peste 5 milioane lei anu trecut. A deţinut multă vreme monopolul chioşcurilor de distribuţie şi al abonamentelor la ziare din oraş. Acum Apex vine să îngroaşe grupul societăţilor falimentare, precum Piramida, Rodipet, Vitrina, Oldan, angajaţii au evacuat sediul de pe strada Horea şi şi-au închis telefoanele, chioşcurile pustiite, bine plasate ca vad, fiind deja adjudecate de una dintre puţinele firme care mai vinde ziare cu bucata.
După ce vreme îndelungată au existat o mulţime de chioşcuri alăturate, s-a ajuns ca în centru să nu mai funcţioneze niciun chioşc, iar în oraş au rămas mai puţine puncte de vânzare, decât cele care existau înainte de revoluţie. Clujenii îşi amintesc că diversitatea tarabelor care făceau chiar şi din centrul oraşului aspect de piaţă a dus la un concurs de proiecte şi la stabilirea unor amplasamente tip. În unele dintre ele au ajuns însă în prezent să se distribuie ţigări, cafea, produse de alimentaţie sau vestimentaţie.
Potrivit procedurilor judiciare, lichidatorul va trebui să stabilească ce sume datorează societatea creditorilor şi care este cauza care a determinat intrarea in insolvenţa simplificată.
Solutia pe scurt:
Admite cererea debitoarei SC A.E. D. T. I.E.C.SRL şi, în consecinţă: Dispune deschiderea procedurii insolvenţei în formă simplificată împotriva debitoarei SC A.E.D.T.I.E.C.SRL. Desemnează în calitate de lichidator judiciar provizoriu Întreprinderea DDG I. IPURL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 63 din Legea nr. 85/2014, instrumentând prezenta procedură de faliment în formă simplificată până la eventuala sa confirmare sau schimbare, în condiţiile Legii nr. 85/2014. Stabileşte în favoarea lichidatorului judiciar provizoriu un onorariu provizoriu lunar de 1.000 lei + eventual TVA plus un onorariu de succes de 5% + eventual TVA din sumele recuperate în cadrul procedurii, plafonat la suma de 3.000 lei + eventual TVA în ipoteza prevăzută de art. 100 alin. 1 lit. a din Statutul privind organizarea şi exercitarea profesiei de practician în insolvenţă.
Stabileşte în sarcina lichidatorului judiciar provizoriu obligaţia de a depune la dosar în termen de 40 de zile de la deschiderea procedurii un raport asupra cauzelor şi împrejurărilor ce au dus la apariţia stării de insolvenţă a debitoarei, cu menţionarea persoanelor cărora le-ar fi imputabilă conform art. 64 lit. a din Legea nr. 85/2014. Dispune în sarcina lichidatorului judiciar provizoriu obligaţia de a efectua notificările prevăzute de art. 99-100 din Legea nr. 85/2014.
Dispune în sarcina lichidatorului judiciar provizoriu obligaţia de a efectua inventarierea bunurilor debitoarei, în termen de 60 de zile de la deschiderea procedurii, conform art. 101 din Legea nr. 85/2014.
Dispune dizolvarea debitoarei. Dispune ridicarea dreptului de administrare al debitoarei. Dispune desemnarea administratorului special în vederea reprezentării intereselor asociaţilor. Dispune comunicarea prezentei instanţelor judecătoreşti în a căror jurisdicţie se află sediul debitoarei şi tuturor băncilor unde debitoarea are deschise conturi, această din urmă obligaţie fiind în sarcina lichidatorului judiciar provizoriu.
Stabileşte în sarcina debitoarei obligaţia de a pune la dispoziţia lichidatorului judiciar provizoriu toate informaţiile şi documentele apreciate ca necesare cu privire la activitatea şi averea sa, precum şi lista cuprinzând plăţile efectuate în ultimele 6 luni anterioare deschiderii procedurii şi transferurile patrimoniale făcute în cei 2 ani anteriori deschiderii procedurii. Dă dispoziţie tuturor băncilor la care debitoarea are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără ordinul judecătorului sindic sau al lichidatorului judiciar sub sancţiunea prevăzută de art. 86 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, obligaţia de notificare revenind lichidatorului judiciar provizoriu.
Fixează termenul limită pentru depunerea de către creditori a opoziţiilor la hotărârea de deschidere a procedurii pentru data de 16 octombrie 2017, precum şi termenul de soluţionare a opoziţiilor pentru data de 27 octombrie 2017.Fixează termenul limită pentru înregistrarea cererilor de admitere a creanţelor asupra averii debitoarei la data de 29 septembrie 2017, termenul de verificare a creanţelor, de întocmire şi publicare în BPI a tabelului preliminar de creanţe la data de 9 octombrie 2017, termenul pentru depunerea contestaţiilor faţă de tabelul de creanţe, cu privire la creanţele şi drepturile trecute, sau, după caz, netrecute de lichidatorul judiciar în tabelul preliminar de creanţe, de 7 zile de la publicarea tabelului preliminar de creanţe în BPI şi termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru definitivarea tabelului de creanţe la 27 octombrie 2017.Dispune desfăşurarea primei şedinţe a adunării creditorilor la sediul lichidatorului judiciar provizoriu, la data de 13 octombrie 2017, ora 12:00.
Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare. Dispune în sarcina lichidatorului judiciar provizoriu obligaţia de a depune lunar un raport cuprinzând descrierea modului în care şi-a îndeplinit atribuţiile, justificarea cheltuielilor efectuate cu administrarea procedurii sau a altor cheltuieli efectuate din fondurile existente în averea debitoarei, onorariul încasat, cu precizarea modalităţii de calcul al acestuia precum şi, dacă este cazul, stadiul efectuării inventarierii, un extras al acestuia urmând a fi publicat de către lichidatorul judiciar provizoriu în BPI.
Stabileşte termen de judecată pentru examinarea stadiului procedurii şi soluţionarea eventualelor opoziţii, contestaţii şi pentru definitivarea tabelului preliminar de creanţe pentru data de 27 octombrie 2017, sala 249, ora 11,00.Executorie. Cu drept de apel în termen de 7 zile de la comunicare, apel care va fi depus la Tribunalul Specializat Cluj. Pronunţată în şedinţă publică din 25 august 2017.