Omul de afaceri Călin Stoia a scăpat definitiv de coşmarul dosarului cu trafic de golf cu influenţă la PM Number One
Magistraţii Curţii de Apel Cluj l-au achitat luni pe Călin Stoia, de acuzaţiile de trafic de influenţă ale procurorilor DNA, la 6 ani de la declanşarea urmăririi penale.
Dezbaterea finală a dosarului a început în urmă cu o săptămână, cu audierea interceptărilor telefonice, la cererea apărării. Celebrele conversaţii care au făcut carieră, “pentru 50.000-100.000 nu mă dau jos din pat frate” au răsunat din nou, de această dată oficial. Au făcut urechi magistraţii, procurorul DNA, avocaţii, publicul. Degeaba, concluzia, omul a glumit. Fapta nu există.
“Calin Stoia (S.C.M).: Hai zii cumetre.
B.: Fii atent cum e treaba, deci e totul OK, legal, frumos, e adresa facuta de prefect presedintelui Consiliului Judetean, intelegi? E lucrarea din 2009 la niste drumuri, cand au fost calamitatile alea, intelegi?
S.C.M.: Da.
B.: Si de, oamenii au un milion de euro de recuperat, si acuma, in prima transa, e facut scrisoarea de astia, ti-am zis…
S.C.M.: De firma care o facut lucrarile?
B.: Da, dar pe primarie, e facuta adresa pe primaria respectiva.
S.C.M.: Deci primaria o avut contract, firma respectiva cu primaria.
B.: Da, deci nu apare firma, stii? Doar primaria apare.
S.C.M.: Am inteles.
B.: Intelegi? Si in prima transa ar fi vrut 500.000 euro, 540.000…
S.C.M.: Stai putin, e foarte important cine trebuie sa plateasca banii astia. Primaria care trebuie sa-i primeasca de unde?
B.: De la Guvern.
S.C.M.: De la Guvern ce? De la Fondul de rezerva?
B.: Da, Fondul de rezerva.
S.C.M.: Ala-i la dispozitia primului-ministru.
B.: Da, pai asta ti-am zis, ca ala merge…
S.C.M.: Si de ce nu-i da?
B.: Pai se face o lista acuma, ca de aia e urgenta, cica se face o lista acuma in care sa se dea la mai multi si stii cum e, care intra pe lista. Asta ne trebuie.
……
S.C.M.: Mai frate, iti spun sincer si sa nu ma intelegi gresit, dar suma e prea mica ca sa pot sa declansez o chestie de genul asta, ba, haide, dati-le la aia un milion de euro. Intelegi? Adica eu am niste mecanisme prin care pot sa declansez o operatiune de genul asta, dar toate astea au niste costuri.
B.: Pai normal ca oamenii…
S.C.M.: Is oameni seriosi, daca spun ajutati-ma si pe mine sa ia ala un milion …pentru o suta de mii nu ma dau jos din pat.
B.: Da, da, atunci da, prima transa e de 500 mii, urmatoarea e de 500, intelegi?
S.C.M.: Inteleg, de asta incerc sa-ti spun, ca sa ajungi acolo in preajma lu number one trebuie sa ajungi prin niste oameni care au si ei anumite valori, intelegi? Si asta vine si spune, ce-mi iese mie la afacerea asta? O suta de mii? Sau 50 mii cum zici tu? Pai pentru 50 mii nu ma dau jos din pat, frate.
B.: Da.
S.C.M.: Cam asa functioneaza. Adica afacerea trebuie sa fie suficient de interesanta ca sa-i …
B.: Dar normal, e normal. Deci nu e pe ochi frumosi.
S.C.M.: Am inteles. Dar sunt niste costuri, asta incerc eu sa-ti explic tie, ca-s niste sume la care baietii care-i stiu eu, care pot sa influenteze chestia asta nu se deranjeaza.
B.: Da, asta e.
S.C.M.: Eu o sa pun o intrebare.
B.: Pune-i o intrebare si zi care ar fi costul. Ca sa stim.
S.C.M.: Iti spun acuma, 10% e intotdeauna. Asta-i costul.
Toată lumea s-a amuzat din nou, conversaţia a circulat cam pe toate canalele media, dar concluzia apărării a fost doar un joc de cuvinte, exploatat aiurea şi abuziv de presă, fără finalizare.
Că a fost fără finalizare la premierul de atunci Emil Boc a subliniat şi martorul acuzării, Bold Ioan Bujorel, partenere de golf al inculpatului, citat de mai multe ori cu mandat de aducere, care a declarat judecătorilor, că după ce Stoia i-a comunicat obligaţia de plată pentru intermediere, a renunţat descurajat. “Era prea mult, nici măcar nu i-am mai spus beneficiarului”, a susţinut Bold.
Avocatul Sergiu Bogdan a încercat să convingă judecătorii că dosarul a fost fabricat de procurorii DNA, doar pentru a pune presiuni pe omul de afaceri, agăţat şi în dosarul de corupţie Apostu, ca să-l convingă să- demaşte pe coruptul de la Primăria Cluj.
Călin Stoia a fost acuzat de procurorii anticorupţie,, că ar fi promis unei persoane că intervine la primul ministru de atunci, pentru a-i fi achitată datoria firmei, care executase lucrări de infrastructură într-o comună vâlceană, contra unui comision de 10 la sută.
La dezbaterea finală, procurorul a cerut condamnare cu executare pentru Stoia, având în vedere că acesta mai are o condamnare în dosarul Apostu. Apărarea a cerut însă achitarea clientului, la fel cum se mai întâmplase în primul ciclu procesual.
La auzul cererii procurorului, înainte să mai asculte pledoaria propriului avocat, Stoia s-a luat cu mâinile de cap şi a cerut permisiunea să se aşeze, după ce l-a luat iar durerea de spate. Durere care îl copleşise în perioada în care făcea naveta la Bucureşti, la Curtea Supremă, cu duba penitenciarului.
Minuta Curţii de Apel Cluj
În baza art 421 pct 2 lit a C pr pen admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA- Serviciul Teritorial Cluj împotriva sentinţei penale nr 452 din 23 decembrie 2016 pronunţată în dosar nr 4846/117/2015 al Tribunalului Cluj, pe care o desfiinţează doar sub aspectul temeiului de achitare Pronunţând o nouă hotărâre, în aceste limite: Achită pe inculpatul SCM de sub acuzaţia săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, prev de art 291 alin 1 C pen rap la art 6 din Legea nr 78/2000 cu aplicarea art 5 alin 1 Cpen – în temeiul art 396 alin 5 rap la art 16 alin 1 lit c C pr pen În baza art 272, 273 C pr pen admite, în parte, cererea martorului BIB şi acordă acestuia suma de 318,6 lei, cheltuieli de transport – sumă ce se va plăti din FMJ ( fondul cheltuielilor judiciare special alocat) În baza art 275 alin 3 C pr pen, cheltuielile judiciare avansate de stat în apel, rămân în sarcina acestuia Definitivă Pronunţată în şedinţa publică din 11 septembrie 2017