Depăşire de plan şi proiect de extindere astăzi pentru toate anotimpurile la Băile sărate Figa de lângă Beclean Bistriţa
Administraţia Băilor sărate de la Figa îşi fac deja planurile pentru următoarele veri însorite. Au însă un gând de a se putea folosi baza de agrement şi tratament şi în perioada iernii.
Băile Figa, încă un sezon de succes
Încadrându-se în trendul preconizat, Băile Figa înregistrează și în 2017 un sezon de succes. Cu aproximativ 10.000 de turişti în fiecare sfârșit de săptămână însorit, parcul de distracții acvatice aflat de 3 kilometri de centrul orașului Beclean își consolidează pe an ce trece poziția fruntaşă pe piața serviciilor cu profil balnear disponibile în Transilvania.
Cu zile de sărbătoare în program de-a lungul întregii veri și oferte diversificate, gata să satisfacă toate gusturile și vârstele – de la cei interesați de divertisment, la persoane dornice de cure cu nămol și ape sărate – Parcul Balnear cu aqualand a avut şi în această vară un mare succes turistic cu mii de vizitatori din toate părţile ţării. Suceava, Mureş, Neamț, Maramureș, Sălaj, Cluj sunt județe care au ales Băile Figa pentru petrecerea timpului liber, spre mulțumirea proprietarilor de pensiuni care au de câștigat din investiția cu care au pariat pe succesul parcului balnear.
Ridicată cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, stațiunea întinsă pe 15 hectare a schimbat în doar câțiva ani viața orașului de pe Someș, asaltat de turiști în fiecare vară, din 2010 încoace.
După ce sute de mii de turişti din toate colţurile ţării au petrecut momente de odihnă şi relaxare aici în primii ani de funcţionare ai Parcului Balnear de lângă oraşul Beclean, iată că renumele de care se bucură deja staţiunea Băile Figa aduce, an de an, alte zecii de mii de turişti care vizitează parcul balnear şi oraşul Beclean, bucurându-se de amenajările staţiunii şi petrecând aici clipe de neuitat.
Toţi aceşti oaspeţi ai meleagurilor beclenare confirmă încă o dată reuşita deosebită a transformării Becleanului într-un important centru de atracţie turistică al judeţului şi al întregii Transilvanii, iar afluenţa continuă şi numeroasă de turişti care vin aici din toate colţurile ţării şi chiar din străinătate sunt o bucurie nemărginită pentru conducerea administraţiei locale, care a depus eforturi deosebite pentru a putea materializa acest proiect care a schimbat total destinul oraşului Beclean, transformând aceste frumoase meleaguri într-o importantă destinaţie turistică a României.
Proiect de extindere all – season pentru Băile Figa
Resursele naturale existente pe teritoriul unei țări sunt cea mai de preț comoară pe care o poate avea un popor. Un caz concret este orașul Beclean, ce deține un potenţial turistic ridicat din punct de vedere balnear, datorită apelor curative sărate şi a nămolului sărat cu proprietăţi curative diverse. Conceptul de extindere al băilor răspunde unor cerințe vitale: realizarea unei investiții emblematice prin intervenții prudente asupra mediului și prin utilizarea eficientă a resurselor.
Astfel, centrul va adăposti facilități balneo-spa și de întreținere, consultații și tratamente medicale, agrement adulți și copii, salină subterană artificială, restaurant, bar și spațiu conferințe. În plus, posibilitatea de a oferi servicii diverse de turism, agrement și tratament pe tot parcursul anului, fără întreruperea activității în sezonul rece, a fost una dintre principalele obiective îndeplinite.
De asemenea, din punct de vedere arhitectural, s-a mers pe linii care pastrează particularitățile reliefului existent dar care aduce un aer modern si funcțional acestui segment aflat într-o degradare continuă.
Prin noul proiect care va fi realizat în Parcul Balnear de la Beclean, staţiunea Băile Figa va deveni practic o amenajare turistică ,,all seasons”, iar turiştii vor putea petrece aici sejururi atractive în orice perioadă din an, indiferent de anotimp, ceea ce va aduce un nou progres pentru întreaga comunitate locală din oraşul Beclean şi va contribui din plin la dezvoltarea economic şi social a întregii zone adiacente oraşului de pe Someş.
Băile Figa au fost amenajate prin proiectul „Creşterea valorii potenţialului balnear al lacurilor sărate din regiunea Nord-Vest”, proiect realizat de Consiliul Local Dej în colaborare cu Consiliile Locale Beclean, Cojocna, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Consiliul Judeţean Cluj. Costul total eligibil al proiectului a fost de 4,2 milioane euro.
Complexul balnear Băile Figa fost inaugurat în 25 iunie 2010, fiind construit cu ajutorul unor fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene (fonduri PHARE). Staţiunea se întinde pe 15 hectare şi este aşezată într-o depresiune înconjurată de păduri, la doar 3 km de oraşul Beclean. Băile Figa sunt un loc perfect de relaxare, peisagistica locului fiind realizată în acest scop. Aici se găseşte o oază de sănătate având în vedere că proprietăţile apei sărate şi a nămolului sunt asemănătoare cu cele de la Techirghiol.
Inaugurarea Mini-Aqualandului , în data de 27 iulie 2012, un nou proiect turistic al oraşului Beclean, investiţie realizat cu fonduri europene, a adus un plus de atractivitate şi divertisment pentru toţi cei care trec porţile staţiunii turistice beclenare.
Sezonul estival la Băile Figa s-a deschis în 1 iunie
Noul sezon estival de la Băile Figa s-a deschis în acest an în ziua de 1 iunie. Manifestările oficiale dedicate deschiderii sezonului estival au fost programate pentru ziua de duminică, 4 iunie, cu începere de la ora 14.00, când s-a desfăşurat tradiţionala sărbătoare a „Înstruţatului boului” din satul Figa , după care centrul de greutate al evenimentului s-a mutat în staţiunea Băile Figa, acolo unde postul de televiziune TVR 2 a transmis în direct, timp de două ore, mai multe acţiuni ale Primăriei oraşului Beclean, toate în cadrul emisiunii „Vine Clujul pe la noi”. În cadrul emisiunii a fost inclus şi un duplex dintre Beclean pe Someş şi localitatea Beclean din judeţul Braşov, precum şi o paradă a unui număr de 20 de Dacii vechi provenite din regiunea Myslenice şi din oraşul înfrăţit Siepraw, Polonia.
„Reţeta de succes a Băilor Figa e încrederea şi viziunea pentru că atunci când ai o perspectiva, ai un proiect, trebuie să fie susţinut şi să ai multă încredere că se poate implementa. Băile Figa sunt o reţetă de succes. Ne pregătim pentru noul sezon şi cel mai important este să urmăreşti acest proiect de aproape şi să vii întotdeauna cum îmbunătăţiri. E nevoie de multă întreţinere, reabilitări tot timpul şi să fie şi o ofertă convenabilă pentru cea mai mare masă de turişti care au mai multe criterii pe baza căruia aleg o locaţie”,afirmă primarul Nicolae Moldovan.
Istoria staţiunii Figa a început 2008 când zona a fost inclusă într-un proiect, finanţat din fonduri PHARE – „Creşterea valorii potenţialului balnear al lacurilor sărate din regiunea de Nord-Vest”, proiectul în valoare de 4,2 milioane de euro vizând amenajarea a trei staţiuni unde au existat resurse de apă sărată. Aici au fost incluse Băile Figa, Complexul Balnear Toroc de la Dej și Băile Cojocna. 1,8 milioane de euro au fost alocaţi pentru amenajarea staţiunii Băile Figa, restul banilor mergând la băile de la Cojocna şi la Dej. Până acum la Figa au fost investiţi peste 5 milioane de euro.
Proiect de viitor: bază de tratament și centru SPA
Studiile efectuate de specialişti au arătat că apa sărată de la Figa şi nămolul din această zonă are proprietăţi curative, fiind mai bun decât nămolul de la Techirghiol, ceea ce a creat un alt proiect. Un centru SPA, cu o bază de tratament gândită la ultimele standarde în materie, care se va realiza anii ce urmează.
Proiectul de arhitectură al viitoarei baze de tratament şi centru SPA, intitulat „Legacy” şi realizat de NOVELTY AE a fost unul dintre cele mai de succes proiecte cu care România s-a prezentat în 2015 la cel mai important concurs de arhitectură din lume – World Architecture Festival desfăşurat la Singapore. Proiectului viitorului SPA de la Băile Figa a câştigat locul VI, la prestigioasa competiţie de arhitectură, în care s-au înscris peste 700 de proiecte şi doar două din România.
Viitorul centru spa va adăposti facilități balneo-spa și de întreținere, consultații și tratamente medicale, agrement adulți și copii, salină subterană artificială, restaurant, bar și spațiu conferințe. În plus, posibilitatea de a oferi servicii diverse de turism, agrement și tratament pe tot parcursul anului, fără întreruperea activității în sezonul rece, va fi unul dintre principalele obiective îndeplinite.
Prin noul proiect care va fi realizat în Parcul Balnear de la Beclean, staţiunea Băile Figa va deveni practic o amenajare turistică ,,all seasons”, iar turiştii vor putea petrece aici sejururi atractive în orice perioadă din an, indiferent de anotimp, ceea ce va aduce un nou progres pentru întreaga comunitate locală din oraşul Beclean şi va contribui din plin la dezvoltarea economic şi social a întregii zone adiacente oraşului de pe Someş.
Construcţia viitorului SPA a atras deja numeroase persoane interesate, proiectul fiind estimat la 10 milioane de euro, chiar şi Guvernul României exprimându-şi intenţia de a susţine această construcţie, unică în România.
Băile Figa
Complexul balnear Băile Figa fost inaugurat în 25 iunie 2010, fiind construit cu ajutorul unor fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene (fonduri PHARE). Staţiunea se întinde pe 15 hectare şi este aşezată într-o depresiune înconjurată de păduri, la doar 3 km de oraşul Beclean. Băile Figa sunt un loc perfect de relaxare, peisagistica locului fiind realizată în acest scop. Aici se găseşte o oază de sănătate având în vedere că proprietăţile apei sărate şi a nămolului sunt asemănătoare cu cele de la Techirghiol.
Inaugurarea Mini-Aqualandului , în data de 27 iulie 2012–un nou proiect turistic al oraşului Beclean, investiţie realizat cu fonduri europene, a adus un plus de atractivitate şi divertisment pentru toţi cei care trec porţile staţiunii turistice beclenare.
Amenajarea celor 15 hectare de teren pe care se întinde parcul balnear se bucură de aprecierile şi admiraţia tuturor celor care vizitează parcul balnear de la Beclean. Toate spaţiile şi amenajările de aici au fost bine gândite, staţiunea oferind un loc perfect de relaxare, dar şi o oaza de sănătate, având în vedere că apele sărate şi nămolul de aici au proprietăţi asemănătoare cu cele de la Techirghiol.
Odinioară un loc mlăştinos populat doar de animale, parcul balnear a devenit o atracţie turistică remarcabilă, cu multe spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii, un centru spa cu o piscină interioară cu apă dulce, jacuzzi, saună, două bazine exterioare uriaşe cu apă dulce şi unul cu apă sărată, un bazin rustic cu nămol, un lac sărat şi un râu leneş, pe care turiştii pot pluti relaxant, pe colace şi barcuţe gonflabile. De asemenea, toboganele cu jet de apă au devenit unul din locurile favorite ale tuturor celor ce se bucură de vacanţe şi timp liber la Figa, copii şi adulţi savurând plini de energie şi bucurie aceste facilităţi de divertisment. De altfel, încă de la intrarea pe poarta tradiţională de lemn, adusă din Maramureş, turiştii sunt tentaţi să uite de toate grijile.De la poartă, musafirii au o vedere de ansamblu a întregului parc balnear. În stânga aleii principale se află terenurile de sport, cele două bazine uriaşe cu apă dulce, plaje cu iarbă sau nisip şi şezlonguri, precum şi locurile de joacă pentru copii, Râul Leneş, cu bazin şi tobogan acvatic, iar pe partea dreaptă, străjuiesc staţiunea uriaşele toboganele acvatice, plaja cu nisip şi piscina cu apă sărată. Jos, spre liziera pădurii, se află, într-un cadru natural deosebit, lacul sărat ,,Cerbul’’, şi ale trei plaje, una cu pietriş fin, una cu nisip şi una cu iarbă. În capătul aleii se află clădirea cu bazinul de apă dulce, centrul spa şi sala de fitness, iar alături – o terasă în stil rustic, unde turiştii se pot relaxa în voie. Peste tot, pe plajele cu nisip, pe plaja lacului sărat, pe gazonul artificial de la râul leneş, se găsesc şezlonguri, într-un număr mare, şi umbrele protectoare, astfel ca turiştii să aibă parte de cele mai confortabile condiţii.
Bazinele exterioare cu apă dulce şi jacuzzi-ul exterior, oferă un spaţiu generos pentru toţi iubitorii înotului şi ai sporturilor acvatice. În imediata vecinătate a unuia dintre bazinele cu apă dulce a fost ridicată şi o frumoasă saună, construcţia avînd forma unei căsuţe rustice, realizată integral din lemn.
De asemenea, un loc principal de atracţie al staţiunii Băile Figa îl constituie cele trei tobogane uriaşe şi cea de-a doua piscină cu apă dulce caldă, având lungimea de 18 metri, lăţimea de 15 metri şi adâncime cuprinsă între 0,8 metri şi 1,2 metri. Această piscină este locul de colectare pentru utilizatorii celor trei tobogane acvatice,care au în total cinci piste de alunecare pe apă. Toboganele pleacă de la o înălţime de peste 10 metri şi au diferite elemente dinamice, cu serpentine, bucle şi alte efecte de senzaţie, pe o lungime la sol de peste 35 de metri, pîna la 67 de metri. Pentru acest al doilea sistem de divertisment acvatic apa este încălzită de un grup termic cu 20 de panouri solare. Primul dintre tobogane, cel denumit Kamikaze, este o îmbinare de elemente galbene, şi oferă senzaţii tari, prin viteza foarte mare de alunecare. Al doilea tobogan, pe numele său Concurs, are trei piste de alunecare, două de culoarte albastră şi una de culoare albă, oferind posibilitatea de coborâre simultană pentru trei persoane. Cel de-al treilea tobogan, Spirala, este o îmbinare de elemente roşii şi albe, cu serpentine, bucle şi alte efecte de senzaţie, oferind amatorilor de adrenalină o glisare pe aproape 70 de metri lungime, până la piscina de colectare.
Dincolo de amenajarea peisagistică de excepţie, unde gazonul, florile, pietrele, lespezile şi alte decoruri rustice dau farmec şi culoare locului, turiştii pot petrece aici o zi fără a se plictisi vreo clipă. Pasionaţii de sport au acces la trei terenuri amenajate cu gazon sintetic, unul de fotbal şi două de tenis, dar şi la o sala de fitness aflată în interiorul centrului SPA. Tot în clădirea SPA, ridicată în mijlocul staţiunii, se găseşte o piscină cu apă dulce, încalzită la o temperatură optimă. În acelaşi spaţiu mai pot fi găsite două minibazine jacuzzi, două minibazine pentru copii,o saună, iar la etaj se află un cabinet medical, săli de masaj, sala de fitnes, un minibar şi un colţ cu masa de tenis şi o masa cu joc de fotbal. Bazinul cu apă sărată este amplasat în aer liber, fiind străjuit de terase unde se poate mânca şi se pot servi băuturi răcoritoare. Într-o altă zonă a staţiunii a fost amenajat rustic, cu împletituri din lemn şi băncuţe tot din lemn, un loc unde se pot vedea blocurile de sare, iar nămolul care se găseşte aici este perfect pentru a începe un tratament pentru ameliorarea afecţiunilor reumatice, ale sistemului nervos periferic, ale aparatului locomotor sau chiar afecţiuni ginecologice.
Tot în parcul balnear ,,Băile Figa,, copiii au la dispoziţie un parc de joacă generos, amenajat cu mobilier ecologic, din lemn, un parc de aventură, o tiroliană şi un labirint verde, din arbuşti de tuia, locuri în care cei mai mici vizitatori ai băilor se pot distra minunat. De asemenea staţiunea mai are amenajări cu locuri pentru picnic, o zonă cu un mic lac cu apă dulce, împrejmuit cu băncuţe şi cu un podeţ de lemn, pentru odihnă şi relaxare, precum şi alte pasaje şi podeţe rustice, care asigură vizitarea orcărui punct al parcului balnear. De remarcat este şi punctul de belvedere, unde a fost amenajată o cascadă artificială, loc din care poate fi admirat întregul parc balnear, precum şi împrejurimile împădurite ce înconjoară zona, care oferă un decor natural deosebit acestor locuri frumoase.
Tot între preferinţele turiştilor se regăseşte şi noul bazin uriaş cu apă dulce, care a fost construit în spatele terenului de fotbal. Acest nou bazin, care a fost dat în funcţiune la începutul sezonului estival 2014 vine să suplimenteze facilităţile de relaxare şi de divertisment oferite de către parcul balnear de la Beclean, pentru a face faţă cât mai bine afluxului extraordinar de turişti care vin la băi, mai cu seamă în week-enduri şi în perioada concediilor.
În plus, în ultima perioadă fost rezolvată problema cazării turiştilor. Dacă la început singurele unităţi de cazare erau hotelurile şi pensiunile din Beclean, acum lângă Băile Figa, au apărut cabane turistice , pensiuni şi o zonă de căsuţe de vacanţă, toate investiţii private, ceea ce asigură în jur de 1.000 de locuri de cazare pentru turişti.
Băile Figa sunt administrate de către Primaria oraşului Beclean, care are noi proiecte continuare a extinderii parcului balnear în urma succesului extraordinar de care se bucură zona de la inaugurare până acum, cu încă un tobogan acvatic uriaş, cu o lungime de alunecare de aproape 50 de metri, cu un Centru Medico – Social pentru Persoanele Vârstnice şi cu Centru Spa, care să transforme staţiunea beclenară într-o destinaţie turistică all-season.
După ce peste un milion de turişti din toate colţurile ţării au petrecut momente de odihnă şi relaxare aici în primii ani de funcţionare ai Parcului Balnear de lângă oraşul Beclean, iată că renumele de care se bucură deja staţiunea Băile Figa aduce, an de an, sute de mii de turişti care vizitează parcul balnear şi oraşul Beclean, bucurându-se de amenajările staţiunii şi petrecând aici clipe de neuitat. Toţi aceşti oaspeţi ai meleagurilor beclenare confirmă încă o dată reuşita deosebită a transformării Becleanului într-un important centru de atracţie turistică al judeţului şi al întregii Transilvanii, iar afluenţa continuă şi numeroasă de turişti care vin aici din toate colţurile ţării şi chiar din străinătate sunt o bucurie nemărginită pentru conducerea administraţiei locale, care a depus eforturi deosebite pentru a putea materializa acest proiect care a schimbat total destinul oraşului Beclean, transformând aceste frumoase meleaguri într-o importantă destinaţie turistică a României.
Băile Figa
Complexul balnear Băile Figa se întinde pe 15 hectare şi este aşezat într-o depresiune înconjurată de păduri, la doar 3 km de oraşul Beclean. Băile Figa sunt un loc perfect de relaxare şi o oază de sănătate având în vedere că proprietăţile apei sărate şi a nămolului sunt asemănătoare cu cele de la Techirghiol.
Mini-Aqualandul existent aici aduce un plus de atractivitate şi divertisment pentru toţi cei care trec porţile staţiunii turistice beclenare.
Vizitatorii găsesc în acest modern parc balnear o ofertă turistică bogată : tobogane cu jet de apă, un centru SPA, jacuzzi, saună, două bazine exterioare uriaşe cu apă dulce şi unul cu apă sărată, un bazin rustic cu nămol, un lac sărat şi un râu leneş, pe care turiştii pot pluti relaxant, pe colace şi barcuţe gonflabile, locuri de joacă pentru copii şi multe spaţii verzi.
Pasionaţii de sport au acces la trei terenuri amenajate cu gazon sintetic, unul de fotbal şi două de tenis, dar şi la o sala de fitness aflată în interiorul centrului SPA. Tot în clădirea SPA, ridicată în mijlocul staţiunii, se găseşte o piscină cu apă dulce, încălzită la o temperatură optimă. În aceeaşi clădire funcţionează două minibazine jacuzzi, două minibazine pentru copii şi o saună, iar la etaj se află un cabinet medical şi sala de fitness.
Staţiunea mai are amenajări cu locuri pentru picnic, locuri pentru odihnă şi relaxare, precum şi alte pasaje şi podeţe rustice, care asigură vizitarea orcărui punct al parcului balnear.
Informaţii utile : www.bailefiga.com,
https://www.facebook.com/bailefiga/
Contact : telefon : 0753312322
e-mail : bailefiga@gmail.com